Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


PAROLASI SEVGİ: ADÜ BİNİCİLİK TOPLULUĞU

24.12.2022
Spor

 

ADÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi aynı zamanda adü binicilik topluluğu danışmanı Ömer Sevim  ile Binicilik Topluluğu’nun kuruluş sürecinin ele aldındığı bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede topluluğa katılan öğrencilere nelerin öğretildiğini ve nasıl bir süreç izlendiğini sorduk. ADÜ Binicilik Topluluğunun öğrenciler tarafından çok ilgi gördüğünden bahseden Sevim, bunun sebebi olarak ise neredeyse herkesin atlara karşı ilgi ve sevgi duyduğunu söyledi. 

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin elleriyle inşa ederek kurduğu binicilik topluluğunun amaçlarını ve neden Adü’nün en kalabalık topluluklarından biri olduklarını topluluğun danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sevim cevapladı. 

 

ADÜ Binicilik Topluluğu ne zaman kuruldu?

Binicilik Topluluğu 2006 yılında kuruldu. 2006 yılında mayıs ayı arazinin belirlenmesi ile başlayarak 6 aylık bir süreçte tamamlanmıştır. Bu süreçte bina temizliği, manej alanının sürülmesi, çit direklerinin dikilmesi, diplerinin betonlanması, kapı ve yol yapımı, çimlerin dikilmesi, zeminin yapılması, ağaçlandırma gibi kurulum sürecindeki her şey Veteriner Fakültesi öğrencilerinin kişisel çabaları ile hiçbir karşılık beklemeden yapılmıştır. 2006 yılından itibaren öğrencilerle bir sistem oturtmayı başardık. Topluluğumuzu öğrenciler oluşturduğu için sürekli değişim içindeyiz.

 

Adü’nün en kalabalık topluluklarından biri olmanızı hangi sebeplere bağlıyorsunuz?

Binicilik ilgi çekici bir konu. Neredeyse herkes atlara ilgi duyuyor. Bir ata nasıl binileceğini nasıl yaklaşılması gerektiğini merak ediyorlar. Buna bağlı olarak topluluğumuzun üyesi de fazla oluyor. Bir diğer sebep ise özel binicilik kulübü fiyatlarının çok yüksek olması. Topluluğa üye olan öğrenciler, eğitim sonrasında yeterli yetkinliğe sahip olduktan sonra, ücretsiz bir şekilde ata binebilme fırsatına sahip oluyorlar hem de atla özel olarak ilgilenebiliyorlar. Bu durum aramızdaki bağı kuvvetlendiriyor.Topluluk, öğrencilerimizin gönülden ilgisi ve emeği üzerine ilerliyor. Burada bir aile gibi olduk.

 

Binicilik topluluğuna yeni katılan öğrencilere ilk olarak ne öğretiyorsunuz?

Yeni katılan öğrencilere öncelikli olarak atları tanıtmaya çalışıyoruz. İki taraf da sosyal varlıklar olduğu için atların tavır ve davranışlarını anlayabilmeleri adına öğrencilere nelere dikkat etmeleri ve nasıl yaklaşmaları gerektiğini gösteriyoruz. Daha sonra yavaş yavaş atlara temas etmeyi, tımar yapmayı, temizliklerini yapmayı ve tırnak bakımlarını yapmayı öğretiyoruz. Bu süreçlerin sonunda atlarla tanışıp bağ kuran öğrencilere binicilik konusunda eğitim vermeye başlıyoruz. İyi bir binici olmaları için gereken unsurları öğretiyoruz.

 

Topluluğa ait kaç tane at bulunmakta?

Topluluğa ait 4 atımız bulunmakta bunların ikisi İngiliz, biri Arap, bir diğeri ise Haflinger melezidir. Hâlihazırda hepsine binmek mümkün.

 

Güvenli bir biniş için ekipmanlar nelerdir?

Güvenli bir biniş için öncelikli olarak atla tanışılması gerekmektedir..Ekipman konusunda ise  kask ve çeps kullanılması gerekiyor. Çeps üzengilere ayağımızın takılmaması için önemlidir. Aynı zamanda çocuklarda ekstra olarak Protecter yelekler de kullanılmaktadır. Ancak yetişkinlerde hareketi kısıtladığı için giymek güvenlik açısından genellikle dezavantaj oluşturuyor. Ayrıca uzman bir binici olmak için en az 6-8 ay aralığında yoğun bir eğitimden geçilmesi gerekiyor.

 

Değerli hocaların ve öğrencilerin ilgisi ve emeği üzerine ilerleyen bu toplulukta öğrenciler hem atla ilgilenebilme fırsatı yakalamakta hem de samimiyet dolu kocaman bir aile ortamı oluşturmaktadırlar. 

 

Haber & Fotoğraf: Merve Kankan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00