Sanat sanat için midir yoksa toplum için mi? Sanat, toplum ya da sanat için değildir. Sanat, sanatı yapan kişinin kendini ifade etme isteğine bağlı olarak şekillenir. Yani herkes tarafından anlaşılma kaygısı, sanatın kalitesinin ve özgün olmasının önüne geçer.
Arkas Sanat Merkezi, başta İzmir olmak üzere, ülkemizin sanatsal ve kültürel hayatına katkı sağlamayı amaçlamıştır. İzmir’in kültürel kimliğini uluslararası sanat ortamı ile paylaşmayı, bununla genç yaşlı herkese sanatı sevdirmeyi hedeflemektedir. Bu konu ile ilgili sergi sorumlusu Derya Keser bizlere merak ettiklerimiz ve sergi hakkında bilgiler verdi.
130 yıllık tarihi bina
Burası sanat merkezi olmadan önce, Kordon'da yer alan ve 1984’te Fransa Fahri Konsolosluğu tarafından kullanılan bir binaydı. 2010 yılında Arkas Holding tarafından satın alınıp, 8 ay içinde restore edilerek, 2011 yılından bu yana Arkas Sanat Merkezi olarak kapılarını sanatseverler için açık tutmaya devam ediyor.
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas tarafından oluşturulan Arkas Sanat Merkezi, 900’den fazla eseri bünyesinde barındıran Arkas Koleksiyonu ile çeşitli eserler sergilemektedir. Senede 2 ya da 3 sergi yapılmakta ve ortalama bir sergi 3 ay sürmektedir.
Paris havası - L’Air de Paris
Keser Eylül ayından Şubat ayına kadar sergilenecek olan bu sergi için, “Türk Çağdaş Sanatı’nın bir dönüm noktası olan 1945-1968 yılları Paris deneyimini yaşamış sanatçıların hikayelerine yer vermekte. 35’ten fazla sanatçının eserleri sanatseverlerle buluşmak için İzmir’de toplandı. Resim, heykel, seramik, fotoğraf ve çizimlerin yanı sıra sergi afişleri, mektuplar ve çeşitli belgeler Paris’e yolu düşen Türk sanatçıların deneyimlerine adeta yolculuk ettiriyor. Şu an eserleri sergilenen sanatçılardan bazıları; Abidin Dino, Avni Arbaş, İlhan Koman, Semiramis Zorlu gibi isimlerdir.” şeklinde açıkladı.
Genel olarak sergi hakkında nasıl tepkiler aldıklarını Keser’e sorduğumuzda, “Sergiler için yurt içi ve yurt dışındaki müzeler, kurumlar ve koleksiyonerler ile iş birliği yapıyoruz. İlk düzenlediğimiz Arkas Koleksiyonu’nda, Post-Empresyonizm sergisinde 3 ayda 12 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. Daha sonrasında düzenlediğimiz birçok sergiye gelen yoğun ilgiden dolayı sürelerinde uzatma yaptık.” cevabını alıyoruz.
7’den 70’e sanat
Bu sergilerin kimlere daha fazla hitap ettiğini sorduğumuzda, Arkas Sanat Merkezinin çocukları da ne kadar çok önemsediğini anlamış olduk. Keser çocuklar için, “Çocuklar bizim için çok önemli. Çünkü sanat sevgisi ne kadar küçük yaşta aşılanırsa o kadar çok değerlidir. Bunun için çocuklara özel, farklı anlatımlar ve aktiviteler planlıyoruz. Bu sebeple birçok okul bizi okul gezisi takvimine almaya başladı. Bu nedenle sergilere 2 sene boyunca ön çalışma yaparak, yanlış bilgiye mahal vermemeye çalışarak hazırlanıyoruz. Üniversite öğretim üyelerinden, yurt içi ve yurt dışı müze küratörlerinden yardım alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim için doğru olmak ve bizden sonraki bilimsel çalışmalara ışık tutmak çok büyük önem arz ediyor.” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber: Zeynep Şama
Fotoğraf: Fırat Zimer
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...