Ülkemizde her ne kadar pet kuaförlüğüne kötü gözle bakılsa da Osman Yıldız, Türkiye’de yaygın olmayan bu mesleği Aydın’da sürdürmeye ve önyargıları yıkmaya çalışıyor. Evcil hayvan sahipleri tıraş ve bakım konusunda çekingen davranabiliyorlar.
Nasıl ki biz insanlar kuaförlerimizi büyük bir özenle seçip imajımıza ve sağlığımıza önem veriyorsak, bu durum evcil hayvanlarımız için de geçerli. Çünkü evcil hayvan kuaförlüğü de büyük bir uzmanlık gerektiriyor. Ancak ne yazık ki pet kuaförlüğü, iş statüsünde yer almıyor ve pet shop kategorisinde sayılıyor. Biz de pet kuaförü Osman Yıldız ile bu durumun sebeplerini ve evcil hayvanlarımız için tıraşın ve bakımın önemini konuştuk.
Kendinizden ve pet kuaförlüğünden kısaca bahsedebilir misiniz?
İsmim Osman Yıldız. 27 yaşındayım. 2 yıldır pet kuaförlüğü yapıyorum. Bu konuda Rusya tabanlı eğitimler aldım. Hayvan kuaförlüğü, dünyada yıllardır olan bir meslek fakat Türkiye’de daha yeni yeni gelişiyor ve ülkemizde yaygın olan bir meslek değil. Ancak son yıllarda Türkiye’de de bu mesleğin zorunlu hale geldiğini söyleyebiliriz.
Hayvan tıraşından kısaca bahsedebilir misiniz?
Pet tıraşı ikiye ayrılıyor. Anestezili ve anestezisiz tıraş. Eğitim aldığımız kişilere göre, bir hayvanı tıraş ettirmek için veterinere götürmek çok mantıksız çünkü hiçbir insan kendi saçını doktorlara kestirmiyor. Bunun da hiçbir farkı yok. Hayvan kesinlikle anestezisiz tıraşta durmuyorsa son çare olarak veteriner tıraşı düşünülebilir. Bu mesleğin asıl mantığı, hayvana anestezisi vermeden tıraş yapmaktır. Şekil her ne kadar mesleğin bir parçası olsa da en önemlisi hayvanın sağlığı.
Hayvanlara neden tıraş yapılmalı?
Hayvanların sağlığı için, rutin bakımlarının yapılması çok önemli. Her ne kadar bazı müşteriler hayvanlarının görüntüsü güzelleşsin diye getirse de biz öncelikli olarak bakımlarına yoğunlaşıyoruz. Çünkü hayvan sahipleri, hayvan psikolojisinden tam olarak anlayamıyor. Dolayısıyla onların bakımlarını tam olarak yapamıyorlar. Biz de burada çeşitli hastalıklara neden olabilecek durumların önüne geçmeye çalışıyoruz. Tüyler tıraş edilmediğinde çeşitli deri hastalıklarına neden olabiliyor. Biz de bu sayede bunun önüne geçmiş oluyoruz. Ancak sadece görüntü için gelmeyen müşterilerimiz de yok değil.
Pet kuaförlük mesleğinin zorlukları nelerdir?
Bu meslekte en çok zorlandığımız iki şey var. Birincisi durmayan hayvanlar, ikincisi de müşteriler. Köpeğinin tüy yapısını bilmeden beğendikleri tıraşı yaptırmak istiyorlar. Fakat biz hayvanın tüy yapısına göre sağlıklı bir tıraş yapmak zorundayız, çünkü fiziki tıraş, tüm şartlar oturduktan sonra istenildiği gibi sonuç verebilir. Tüy yapısı uygun olmayan hayvanların sahipleri, hayvanlarına uygun olmayan bir tıraş isteyebiliyor. Bu durum da bizi müşteri açısından zorluyor.
Pet kuaförleri sadece tıraş mı yapıyor?
Hayır, aslında pet kuaförlerinin en kolay ve kısa sürede yaptığı şey tıraştır. Asıl önemli olan işlem hayvanın bakımı. Tarama, banyo, tırnak, pati ve göz/kulak bakımı gibi, hayvanın sağlığı açısından önemli olan bakımları da yapıyoruz. Bunların hepsini farklı farklı taraklarla, hayvanın tüy yapısına uygun malzemelerle yapıyoruz.
Pet kuaförler neden veteriner tıraşlarına karşı bu kadar katı?
Veterinerler tekdüze tıraş yapıyor. Bunun yanı sıra hayvan, veterinere girdiği an ilaç kokusundan bile stres oluyor fakat pet kuaförlerine geldiklerinde o stresi yaşamadan, anestezi almadan rahatça tıraşlarını olup bakımlarını yaptırıyorlar. Burada, hayvanların herhangi bir korku salgılamalarını gerektirecek materyaller yok. Türkiye’de pet kuaförlüğü yaygın olmadığı için bu ayrımı iyi yapabilmek gerekiyor. Anestezinin ölümcül sonuçları olabiliyor. Öldürmese bile, organlara çok fazla hasar verebiliyor. Tüm bunların yanı sıra, hayvanlar anestezi etkisindeki tıraştan dolayı psikolojik olarak da çok fazla olumsuz etkilenebiliyorlar. Bunun en önemli sebeplerinden biri, anesteziden önceki tüylerinin uyandıklarında olmaması.
Sakin kalamayan hayvanları anestezi olmadan nasıl tıraş ediyorsunuz?
Genelde aldığımız eğitimler sonucunda, hayvan psikolojisini de öğrendiğimiz için hayvanları sakinleştirme konusunda etkili rol oynayarak agresifliklerini alıyoruz. Agresif hayvanlarla nadiren karşılaşıyoruz. Onlara da, zaman zaman ağızlık takarak tıraşlarını tamamlıyoruz. Bugüne kadar sadece 1-2 hayvanın tıraşını yapamayıp geri gönderdiğimiz oldu.
Bu mesleği yapmak için nelere ihtiyaç duyuyorsunuz?
Bu mesleği yapmak için öncelikle hayvan sevgisine ihtiyacınız var. Hayvan sevgisi olmadan yapılabilecek bir meslek değil. Çünkü sadece şekil için getirilen hayvanlar bile buradan bakımları tam olarak yapılmış bir şekilde çıkıyorlar. Halbuki biz hayvanın tıraşını yapıp yarım saatte gönderebiliriz. Ancak hayvanların sağlığı için bununla yetinmeyip sağlıklı olan tüm bakımlarını yapıyoruz. Hayvanlar dertlerini anlatamadığı için, bizim onlara karşı hassas olmamız gerekiyor. Çünkü onlar “benim şuram ağrıyor” diyemiyor ve hayvanın tüm bakımları yapıldığı için önceden var olan hastalıklarını gördüğümüz de oluyor. Bunların yanı sıra olması gereken özelliklerden birisi de şeffaflık. Biz her şeyi hayvan sahiplerinin önünde yapıyoruz. Bu da hayvan sahibinin içini rahatlıyor.
Bu mesleği neden seçtiniz?
Hayvanları çok seviyorum ve onların mutluluğu beni de mutlu ediyor. Mesela geçen gün, 17 yaşında bir köpek geldi ve buradan mutlu çıktı. Onun mutluluğunu hissetmek bile “iyi ki bu mesleği yapıyorum” dememe yetecek bir şey.
Bu mesleğe oluşan önyargının sebebi ne?
Bu mesleğe olan bakışın çekingen olmasının sebebi maalesef meslektaşlarımız. Çünkü işlerini iyi yapmıyorlar ve mesleğimizi lekeliyorlar. Yasaların da bu konuda daha katı olması gerekiyor. Pet Kuaför tabelası asıp anestezili tıraş yapanlar var. Aynı şekilde, kâr amaçları doğrultusunda kalitesiz malzemeler kullanıp hayvanları hasta edenler var. Bunlar bizi yıpratıyor ve insanların bu mesleğe karşı bakış açısını kötü etkiliyor. Benim işimi iyi yapmam yetmiyor, benim sektörümdeki insanların yaptıkları da beni etkiliyor.
Evcil hayvan tıraşları ve bakımı hem bizim hem de hayvanlarımız için son derece önem taşımaktadır. Nasıl ki kendi bakımımıza önem veriyorsak, onların da bir canlı olduğunu unutmadan, sağlıklarını olumsuz olarak etkilemeyecek şekilde gerekli hassasiyeti göstermeliyiz.
Haber & Fotoğraf: Egemen Gülmüş
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN
Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...