Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÖLÜMCÜL ANCAK ÖNLENEBİLİR HASTALIK: KUDUZ

13.11.2022
Sağlık

 

Kuduz, 19. yüzyılda aşısı bulunmasına rağmen hala insanların hayatını kaybetmesine sebep olan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıkta ölümün temel sebebi, kuduz hastalığına yakalanma durumlarında sağlık kuruluşlarından yardım almamaktır. Hayvan ısırmaları ve yaralanmaları sonucunda 48 saat içinde sağlık kuruluşlarına başvurup kuduz aşısı yaptırmak hastalığı engellemektedir. 

 

Kuduz hastalığının ne olduğunu ve hastalığa karşı ne gibi önlemler alabileceğimizi Aydın Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Cemil Şahin ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sırasında sorduk. Yaptığımız görüşmede kuduz hastalığının ne olduğundan bahseden Şahin, ısırılma ve yaralanma durumlarında nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda bize bilgilerini aktardı.

 

“Kuduz hastalığı zoonoz bir hastalıktır” 

Hastalığın tanımını yaparken “Kuduz hastalığı zoonoz bir hastalıktır. Yani hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık.” ifadelerini kullanan Şahin, hastalığın vahşi yaşamda ve vahşi hayvanlarda görülmekte olduğunu vurguladı. Aynı zamanda “Vahşi hayvanların evcil hayvanları ısırması ve enfekte etmesi gibi durumlarda evcil hayvanlarda da kuduz hastalığı görülebiliyor.” diyerek ekledi. 

 

“Aşılama, kuduz hastalığına karşı hayvanları ve insanları üst düzeyde koruyacaktır”

Hastalığın klinik belirtilerinin ortaya çıkmasından sonra tedavisinin mümkün olmadığını belirten Şahin, “Kuduz %99.9 ölümcül fakat %100 önlenebilir bir hastalıktır.” diye ekledi. Kuduz hastalığından korunma yollarından bahsederken ise çözümün hem hayvanlara hem de insanlara kuduz aşısının uygulanması olduğunu söyledi. Bu konudaki görüşlerini, “Aşılama, kuduz hastalığına karşı hayvanları ve insanları üst düzeyde koruyacaktır.” diyerek belirtti.

 

“Zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli”

“Isırılma vakalarında paniğe kapılmamak gerekmektedir.” diye vurgulayan Şahin, “Isırılan bölgenin sabunlu su ile iyice yıkanması ve temizlenmesi gerekiyor.” dedi. Sonrasında ise hastalığın bulaşmaması için hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi ve hekimlerden destek alınması gerektiği bilgisini aktardı. Hastalığın kuluçka süresinin değişkenliğine vurgu yapan Şahin, “Kuduz hastalığının, 8 günden başlayarak 50 güne kadar giden bir kuluçka süresi vardır.” diye ekledi. Devamında, “Bu süreçte hastalığın belirtileri ortaya  çıkmaya başlayacaktır.” dedi.

 

“Aşı bulunduktan iki sene sonra ülkemize gelmiştir”

“Kuduz aşısı Louis Pasteur tarafından 19.yüzyılda bulunmuştur ve ülkemize bulunduktan iki sene sonra gelmiştir.” diye aktaran Şahin, “Pasteur, kuduz aşısı çalışmalarını yaparken 2. Abdülhamid Osmanlı Devleti’nden bir veteriner hekim ekibi göndererek, orada kuduz aşısının yapılma aşamalarını öğrenmelerini teşvik etmiştir. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti’nde, kuduz aşısı bulunduktan yaklaşık  2 sene sonra uygulanabilir hale getirilmiştir.” dedi. 

 

“Dünya Kuduz Günü” 

Kuduz hastalığının, mesleklerini çok yakından ilgilendiren bir hastalık olduğu söyleyen ve bu sebeple sıklıkla bunu gündeme taşıdıklarını belirten Şahin, özellikle her yıl 28 Eylül’de “Dünya Kuduz Günü” dolayısıyla farkındalık yaratmaya çalıştıklarını da ekledi. Zoonoz hastalıklarla mücadele etmenin en önemli yolunun koruyucu önlemler olduğunu da tekrar vurguladı. “Biz veteriner hekimler olarak hastalığın önlenmesi için gerekli vurguları sürekli yapmaktayız fakat hastalığın yüksek oranda engellenmesi için topyekün bir mücadele vermek gerekmektedir.” diyen  Şahin, “Bu mücadeleyi yerel yönetimler, mülki idare ve sivil toplum kuruluşlarıyla beraber götürmemiz gerekmektedir.” diyerek ekleme yaptı. Hastalığı maksimum düzeyde engellemek için vatandaşlarımızın da duyarlı olmaları  gerektiğine önemle değinen Şahin, “Evcil hayvanlarının düzenli olarak aşılarını yaptırmaları, hastalığı önleyecek önemli unsurlardandır.” diyerek cümlelerini bitirdi.

 

Kuduz aşısı bulunana kadar geçen süreçte binlerce insanın kuduz hastalığından hayatını kaybettiği bilinmektedir. Louis Pasteur, hayat kurtaran bir buluş gerçekleştirerek tüm insanlığa büyük bir hediye olarak kuduz aşısını bulmuştur.

 

Haber & Fotoğraf: Bumin Kağan Muti

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00