Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


ÖĞRENCİ - ÖĞRETMEN ETKİLEŞİMİNDEKİ ÖNEM: PANDEMİ SÜRECİNİN DİL EĞİTİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

17.03.2024
Dosya

 

2019 yılında meydana gelen pandemi sürecinin etkileri hâlâ devam ediyor. Okulların çevrim içi olduğu bu süreçte hem öğrenciler hem de eğitmenler zorluk çekti. Öğrenci-öğretmen etkileşimindeki sorunlar, çevrim içi eğitim platformlarının kullanımı dil öğrenme sürecinde de değişimlere yol açtı. 

 

Pandemi süreci birçok değişikliklere yol açtı. Eğitimciler sınıfların dışına çıkarak yeni çevrim içi platformları kullandılar. Bu geçişin sonucunda dil öğrenimi alanında yeni dinamikler oluştu. Öğrencilerin yanı sıra öğretmenlerin de motivasyonlarını etkileyen bu dönem, dil öğretiminde dijital araçların gelişmesine yol açmıştır. Yabancı dil öğrenmenin pandemi sürecindeki işleyişini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve İngilizce Öğr. Gör. Rıdvan Korkut ve Almanca Öğr. Gör. Buse Arasıler bizlere aktardı. 

 

Öğrenciler, çevrim içi platformları tanıma fırsatı buldu

Pandemi sürecinin eğitim üzerindeki etkilerini değerlendiren Korkut, öğrencilerin çevrim içi platformları daha yakından tanıma ve kullanma fırsatı bulduğunu belirtti. Çevrim içi platformların dil öğrenme sürecinde faydalı olduğuna dikkat çeken Buse Arasıler, “Online platformları seviyorum. Öğrencilere dili öğrenmeden önce dili tanıma fırsatını sağlıyor. Özellikle Türkçe, Almanca’ya göre oldukça farklı bir dil ve bazı terimleri Türkçeye kolaylıkla çeviremiyorum. Ancak öğrenci bunu çevrim içi platformlardan görerek kendisini bu yabancı dile hazırlıyor.” diye açıkladı. Yapay zekânın bu konudaki katkısına da değinen Arasıler, “Talkpal gibi yeni nesil dil öğrenme programları ortaya çıktı. Öğrenciler genellikle konuşurken hata yapmaktan korkarlar ancak bu uygulamalar ile yapay zekâyla iletişim kurarak bunun önüne geçebilmektedir.” şeklinde ekledi. 

 

Pandemi süreci öğrencilerin ve öğretmenlerin motivasyonunu etkiledi

Pandemi sürecinin öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediğine de dikkat çeken Arasıler, öğrencilerin derslere aktif katılımını azaltan ve öğrenme sürecini olumsuz etkileyen faktörleri şu sözlerle ifade etti: “Bence bu yalnızca öğrencileri değil herkesi etkiledi. En başta eve kapanmak herkes için psikolojik bir etki yarattı. Pandemi sürecinin tüm insanları farklı açılardan negatif etkilediğini düşünüyorum. Motivasyonu her açıdan düşürüyordu. Pandemi sürecinde ortaya çıkan  belirsizlikler öğrencinin motivasyonunu ciddi anlamda etkiledi.”

 

İletişim için gerekli ortam sosyal ortamdır

Yabancı dilin aktif olarak kullanılması gerektiğini aktaran Arasıler, “Kullanmadığınız bir şeyi bilemezsiniz. Eve bir çamaşır makinesi alıyorsunuz. Önce bildiğinizi düşünürsünüz ama zamanla kullanmaya başladığınızı fark edersiniz. Dil de bu şekildedir. Dil kalıpları veriyoruz ve bu kalıpları kullanma fırsatı da vermeye çalışıyoruz.” diyerek dil öğreniminde pratik yapmanın önemini vurguladı. Çevrim içi eğitimin verimli olmadığını ifade eden Korkut ise, “Pandemi döneminde dersleri online yaptık. Bir şey öğretiyorsak çevrim içi bir şekilde etkili olmadığını gördüm çünkü dil iletişim için kullanılan bir araçtır ama çevrim içi eğitim sürecinde motivasyon konusunda sıkıntılar yaşandığını gözlemlendik. Özellikle dil eğitimi için bir ortamın olması gerekmektedir.” diyerek sözlerini noktaladı. 

 

Pandemi sürecinden sonra yapay zekâ alanındaki çalışmalar hızlanmaya başladı. Gelecekte Talkpal gibi yapay zeka uygulamalarının özel öğretmenin yerine geçeceği düşünülmektedir. Bu uygulamalar aracılığıyla öğrenciler kendilerini dil alanında geliştirip öğretmene ihtiyaç duymayabilir.

 

Haber: Sena Kıskaç

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00