Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ VE KORUNMA İPUÇLARI

13.01.2024
Sağlık

 

Meme kanseri, günümüzde kadınların karşılaştığı en yaygın kanser türlerinden biridir. Özellikle kadınlarda görülen bir sağlık sorunu olan meme kanseri, meme dokusunda başlayan anormal hücre büyümesi ile nitelendirilmektedir. Erken teşhis, meme kanserinin tedavi edilebilirliğini arttırmaktadır.

 

Meme kanserinin erken teşhisi tedavi oranlarını önemli oranda artırmaktadır ancak birçok kadın hala erken teşhisin ve düzenli kontrollerin öneminin bilincinde değil. Bu nedenle meme kanseri ve korunma yolları konusunda farkındalığın arttırılması önemlidir. Bu konudaki farkındalığın artması için Dr. Öğr. Üyesi Ogün Aydoğan ile röportaj yaptık ve meme kanserinin önemli noktalarına değindik.

 

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Ogün Aydoğan. Özellikle meme kanseriyle ilgileniyorum. Adnan Menderes Üniversitesi'nde çalışmalarımı yürütüyorum. Hastalarıma burada bakıyorum.

 

Meme kanserinin erken teşhisinin önemi nedir, hangi yaşlardaki kadınlar tarama yaptırmalı ve teşhis için hangi yöntemler kullanılmalıdır?

Meme kanseri önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ne kadar erken teşhis edebilirsek tedavisi o kadar başarılı olmaktadır. Meme kanserinin en önemli risk faktörlerinden biri yaştır. Yaş ilerledikçe meme kanseri riskimiz de artar. 40 yaşından sonra bu risk daha yüksek olduğu için 40 yaşından sonra tarama testlerini yapıyoruz. Erken teşhis için kendi kendine muayene yapmak, yıllık mamografi taramasından geçmek ve bir uzman hekime muayene olmak önemlidir. Bu sayede meme kanserinin erken teşhisi yapılabilir.

 

Kendi kendine meme kanseri muayenesi yapılabilir mi?

Kendi kendinize meme kanseri muayenesi yapabilirsiniz. Her kadının bunu düzenli olarak yapması önemlidir. Mümkün olduğunca ayda bir defa, özellikle banyodan sonra yapmanız önerilir. Kendi ellerinizle memelerinizi yumuşak bir şekilde dokunarak muayene edebilirsiniz. Sağ elinizle sol memenizi, sol elinizle sağ memenizi aynanın karşısında rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Elle muayene ile memede herhangi bir kitleyi belli bir boyutta fark edebilirsiniz. Eğer fark ederseniz, bir uzman hekime başvurmanız önemlidir.

 

Meme kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Meme kanserinin birçok risk faktörü bulunmaktadır. Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Ailesinde meme kanseri öyküsü olanlar daha risk altındadır. Daha önce meme kanseri geçirmiş olanlar da yine meme kanseri riski taşırlar. Biyopsi sonucunda atipik lezyonları olan hastalarda da meme kanseri riski daha yüksektir. Erken adet görme ve geç menopoza girme gibi yaşam faktörleri de meme kanseri riskini etkileyebilir. Hormon replasman tedavisi görenler ve doğum kontrol ilacı kullananlar da meme kanseri riski taşıyan gruplardır. Sigara ve alkol kullanımının da meme kanseri üzerinde etkisi olduğunu biliyoruz. Aşırı yağlı beslenme, yüksek kilolu insanlarda meme kanseri riskinin biraz daha yüksek olduğu çalışmalarda belirtilmiştir. Genetik mutasyon taşıyan hastalarda, özellikle BRCA1 ve BRCA2 genlerini taşıyanlarda meme kanseri riski hayat boyu yüzde yüz olarak hesaplanmaktadır. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan insanlarda meme kanseri riski biraz daha yüksektir. Bu hastalar genellikle daha iyi beslendikleri ve daha geç çocuk sahibi oldukları için hormonlara daha fazla maruz kalırlar. Bu nedenle meme kanseri oranları daha yüksek olabilir. Doğum yapmış olanlarla yapmamış olanlar arasında da meme kanseri oranlarında farklılık görülebilir. 

 

Meme kanseri taramalarının sıklığı nedir?

Meme kanseri taramaları yılda bir kez önerilmektedir. Özellikle 40 yaşından sonra mamografi filmi çekilmesi ve uzman hekime muayene olunması gerekmektedir. Kendi kendine muayene de düzenli olarak yapılmalıdır.

 

Meme kanseri taramaları sırasında ne gibi bulgular aranır?

Meme kanseri taraması sırasında, kendi kendine muayene yaparak kişi kendi vücudunda bir kitle veya lezyon fark edebilir. Uzman hekim muayenesinde ise genellikle kanser bir kitle olarak belirir. Ayrıca, mamografi filmi sayesinde kansere benzeyen kitleleri gözlemleyebiliriz.

 

Erken teşhis edilen meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Erken teşhis edilen meme kanseri gayet kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Bu tedavide ameliyatlar, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisi gibi seçenekler bulunur. Tümörün evresine göre bu tedaviler uygulanır. Erken evrede yakalanan hastaların çoğu sadece ameliyatla bu hastalıktan kurtulabilir ve daha ileri tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Erken tanı konulduğunda bu tedavi küratif olup, nüks oranını düşürerek hastaların sağ kalımını yüksek derecede artırır. 

 

Meme kanserinden korunmak için günlük hayatta nelere dikkat etmeliyiz?

Meme kanserinden korunmak için günlük hayatta özellikle kendi kendine muayene yapmak çok önemlidir. Tamamen korunmak belki mümkün olmasa da erken teşhis ile kanseri çok küçükken ve evresi azken tedavi etmek mümkün olabiliyor. Korunmak için düşük yağlı beslenmeye dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Sigara ve alkolün kanser üzerinde etkisi olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu nedenle bu alışkanlıkları kısıtlamak önemlidir. Özellikle ailemizde kanser öyküsü varsa veya genetik bir mutasyonumuz varsa, zamanında ve uygun uzmanlar tarafından taramalarımızı yaptırmak önemlidir.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Dediğim gibi, meme kanseri tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerleyen bir tümördür. Meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle ulusal tarama programımız mevcuttur. Kanser merkezlerinde, 40 yaşından sonra kadınlara yıllık mamografi çekimi yapılır ve hastalar çağrılır. Meme filmleri çekilir ve raporlanır. Bu tarama testlerine katılımın mümkün olduğunca yüksek olması önemlidir. Meme kanseri başlangıcı olan biri tarama programlarına katılım sağlarsa erkenden durumu teşhis etme oranımız oldukça yükselir. Ancak tarama programları dışında, hastanın kendi kendine meme kanserini bulması belirli bir evreden sonra gerçekleşir. Bu durumda tanı daha ileri bir evrede konulur ve tedavide zorluklar ortaya çıkar. Hastalar tarama programlarına katılırsa, daha erken teşhis konulabilir ve zamanında tedavi edebiliriz.

 

 

Meme kanserinin erken teşhisi ve korunma yöntemleri üzerine bize bu önemli bilgileri veren Dr. Öğr. Üyesi Ogün Aydoğan’a teşekkür ederiz. 

 

Haber: Berivan Karatekin

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00