Matematik birçok öğrencinin karşılaştığı zorluklardan biri olarak bilinir. Ancak bazıları için bu zorluk bir ders olmaktan çıkıp gerçek bir korkuya dönüşebiliyor. Matematik korkusu, öğrencilerin matematikte güvensizlik yaşaması veya başarısız olma korkusu yaşaması durumunu ifade etmektedir. Bu korku notları olumsuz etkileyebilir, özgüveni zedeleyebilir ve matematik başarısını engelleyebilir. Ancak uzmanlar bu korkuyu yenmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Matematik korkusunun üstesinden gelmek, öğrencilerin akademik performansını ve gelecekteki kariyer olanaklarını iyileştirmek için çok önemli olabilir. Bu nedenle matematik korkusuyla mücadele etmek ve öğrencilere güvenilir bir matematik deneyimi sunmak matematik eğitiminin önemli bir hedefi haline geliyor. Bu konu hakkında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Bölümü Prof. Dr. Hatice Özenoğlu ile bilinmeyenlere cevap bulduk.
Çocuklarda matematik korkusu neden oluşur?
Matematik öğrenmeye çok küçük yaşlarda başlıyoruz. Ancak çoğumuz matematiğe gereğinden fazla değer verip onu bir fobiye dönüştürüyoruz. Matematik korkusunun birçok nedeni olabilir. Birinci neden matematik derslerinde zaman zaman öğretmenlerin etkisiyle gündeme gelebilmektedir. Matematikte başarısız olma kaygısı, matematik derslerinden korkmanıza neden olur.
Matematiği günlük hayatla ilişkilendirilebilir mi?
Matematik hayatımızın her alanında karşılaştığımız bir bilimdir. Basitçe söylemek gerekirse, gün içinde markete gittiğimizde bile dört işlem kullanıyoruz. Bu nedenle matematik aslında herkes için vazgeçilmez bir bilimdir. Matematik öğrenimini günlük hayata entegre etmek bize çok daha kolay bir öğrenme tarzı sağlar. Özellikle okula yeni başlayan çocuklara matematik öğretirken matematik dersinin daha somut anlatılması gerekir. Sayılar hikayelerle süslenmeli, çeşitli hikayelerle dikkat çekmeli, çocuklar oyunlarla sürekli öğrenebilmelidir. Derslerde verilen ünlü hayatlardan örnekler çocukların dikkatini çekmelidir.
Matematiğin halk arasında zor bir ders olarak görülmesinin nedeni nedir?
Matematik bazı insanlar için soyut kavramlar içerir. Özellikle somut nesnelerle ilgisi olmayan soyut matematiksel kavramlar öğrenmeyi zorlaştırabilmektedir. Örneğin cebirsel denklemlerin veya geometrik cümlelerin belirli bir görsel görüntü olmadan anlaşılması zor olabilir. Matematik iyi mantık ve akıl yürütme becerileri gerektirir. Bu durum mantıksal düşünme becerileri gelişmemiş veya güçlü olmayan kişiler için matematiği zorlaştırabilir. Matematikte öğrenilen kavram ve ilkeler sıklıkla birbiriyle bağlantılı ve karmaşıktır. Bu kavramları anlamak ve uygulamak zaman alabilir. Ayrıca bir öğrencinin bir kavramı öğrenmeden önce daha önce öğrendiği diğer kavramları da anlaması gerekebilir ve bu bazı öğrenciler için zor olabilir.
Matematik de öğretmen faktörünün önemi nedir?
Bazı öğretmenlerin matematiği öğretmek için kullandıkları yöntemler veya öğretim materyalleri öğrencilerin matematikle ilgili korku veya kaygılarını arttırabilmektedir. Öğrenciler için uygun olmayan veya yeterince açıklayıcı olmayan bir öğretim yöntemi matematik derslerinin zorluğunu artırabilir.
Matematik korkusunu yenmekte ailenin önemi nedir?
Çocuklar ebeveynlerinin davranış ve tutumlarını gözlemleyerek öğrenirler. Ebeveynlerin matematiğe karşı olumsuz tutumu varsa çocuklarda da matematiğe karşı olumsuz duygular gelişebilir. Bu durum çocukların matematik korkusu yaşama olasılığını artırabilir. Aileler, çocukların akademik gelişiminin ve matematiğe olan güveninin desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Eğer ebeveynler çocuklarına matematik becerilerini geliştirebilecekleri olumlu bir ortam sağlamazlarsa çocuklar matematik korkusunu yenmede zorluk yaşayabilirler.
Matematik korkusunun üstesinden nasıl gelebiliriz?
Matematik korkusunun nedenlerini anlamak önemlidir. Belki geçmişte kötü deneyimleriniz var ya da konu matematik olduğunda kendinizle ilgili olumsuz düşünceleriniz var. Bu nedenlerin farkında olmak bunların üstesinden gelmenize ve korkunuzu azaltmanıza yardımcı olacaktır. Güveninizi artırmak için olumlu düşünmeyi uygulayın. Olumsuz düşünceleri olumlu ve yapıcı düşüncelerle değiştirin. Kendiniz hakkında "Matematiği öğrenip anlayabiliyorum" gibi olumlu ifadeler kullanın. Matematiği anlamanın en iyi yolu pratik yapmaktır. Düzenli olarak matematik problemlerini çözerek ve konuları tekrarlayarak kendinize olan güveninizi artırabilirsiniz. Matematiği öğrenmek zaman alabilir ve herkes aynı hızda öğrenemez. Kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun. En önemli şey ilerlemektir.
Bizlere vermiş olduğu bilgiler için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlk Öğretim Matematik Bölümü Prof. Dr. Hatice Özenoğluna teşekkür ederiz.
Haber: Mertcan Kaplan
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...