Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


MATEMATİĞİN EN EĞLENCELİ HALİ

05.12.2022
Bilim ve Teknoloji

 

Aydın’ın Yenipazar ilçesinin Çulhan Köyü’nde bulunan “Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi”nin öğretmeni Bendegül Uyaroğlu, matematiğin öğrenilmesi ve öğretilmesindeki serüveninin zorluklarından yola çıkarak tasarladığı “Matematiği Sporla Öğretmek” metodunu bizler için anlattı. 

 

Geleceğin nesillerini yetiştirmenin heyecanı ve çağa ayak uydurma arzusuyla hareket eden en değerli mesleklerden biri öğretmenliktir. Yenilikçi olmanın, dünyayı takip etmenin ne kadar önemli olduğunun farkına varmamızı sağlayan 29 yaşındaki Bendegül Uyaroğlu, geliştirdiği eğitim metoduyla takdir toplamaya devam ediyor. 7-18 yaş arası tüm gençler için ücretsiz eğitim sunan Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, hem bireysel hem de grup halinde katılabilme imkanının olduğu bir Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) projesidir.

 

“Bunun hayalini kurdum”

Göreve başladığı ilk yıllardan itibaren matematik öğrenmenin öğrenciler tarafından her zaman ön yargı ile yaklaşılan bir konu olduğuna değinen Uyaroğlu, “Göreve ücretli öğretmen olarak Yenipazar’da başladım, ardından atanarak Şırnak’a gittim. Sonrasında ise Kuşadası’nda başka bir okula geçtim. Karşıma çıkan neredeyse her öğrencinin matematiğe karşı bir ön yargısı vardı. Ben bunun eğlenceli bir yönünü bulmalıydım. Bu çocuklara bir şekilde öğretilmiş olan matematik korkusunu yenmeli, doğanın kendisi olan matematiği sevdirmeliydim. Medyayı takip etmenin avantajları çok fazla oldu. Şırnak’ta görev yaparken izlediğim Survivor programındaki gibi parkurlar kurarak, parkurun belirli noktalarında çocuklara kendi seviyelerinde matematik soruları sorarak başladım. Çocuklar matematik derslerine çok daha fazla ilgi ile katılmaya başladılar. Matematik derslerini eğlenceye dönüştürmenin bir yolunu bulmuştum. Bunun üzerine çalışmalar yapmaya başladım, sonrasında Kuşadası’nda Soğucak Ortaokulu’na atandım ve orada bir matematik sokağı kurarak çalışmalarımıza başladık. Şu an burada gördüğünüz Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi’nin temelleri Kuşadası’nda atılmıştır. Oradan aldığım ilhamla, Millî Eğitim Bakanlığı’nın “Matematik Seferberliği” projesinde yer alarak burayı kurduk.“ dedi.

 

“Kendi çocukluğuma döndüm, orada sevmediğim hiçbir şey burada yok”

Kendi öğrenciliği sırasında eğitim hayatında yaşadığı, eğitimine engel teşkil eden durumları öğretmenlik hayatında uygulamamaya özen gösteren Uyaroğlu, “Rahatsız eden, bel ağrıtan sıralar, dikkat dağıtan uzun süreli işleyişler, kapalı bir alanda bulunma zorunluluğu olmasın istedim. Kendi eğitim hayatımda bunlar beni demoralize eden etkenlerdi. Çocuklara ne kadar özgür bir alan tanırsak, ne kadar doğayla iç içe bırakırsak öğrenme süreçlerinde o kadar istekli olacaklarının farkındayım. Her çocuğun öğrenme şekli, zamanı ve ilgisi farklı. Burada onlara en doğal ortamlarında öğrenme fırsatı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Çocukların gözlerinde gördüğüm ışık, ilham kaynağım olmaya devam ediyor”

Her il ve ilçeden öğrenci kabul eden Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, randevu sistemiyle çalışıyor. Her gün onlarca çocuğa kucak açan Bendegül öğretmen, “Her gün farklı çocuklar geliyor, bu çocuklar henüz içeriye girmeden heyecanlanıp coşkuyla hareket ediyorlar. İlk görüşte merak duygularını harekete geçirmeyi başarabilmek, devamında eğlenerek öğrenmenin tutkusuyla birleşince burası amacına ulaşmış oluyor. Çocukların gözlerinde gördüğüm ışık, ilham kaynağım olmaya devam ediyor.” dedi.

 

Hakemlik kariyeri ve öğretmenlik kariyeri birleşti 

Çocukluğundan bu yana sporcu olan ve çok genç yaşta futbol hakemliği yapan Bendegül öğretmen,  çoğu zaman kurduğu hayallerin çevresindekiler tarafından bir “ütopya” olarak görüldüğünü belirtti. Hakemlik kariyerinin “Matematiği Sporla Öğretme” metodunda çok yardımcı olduğunu dile getiren Bendegül öğretmen, “Spor, disiplin ve devamlılık gerektiren bir alandır, matematik de öyle. İkisinin ortak noktası disiplin ve ben iki alanda da kendimi geliştirmiş bir öğretmen olarak ikisini harmanladım. Çocukların hem fiziksel hem zihinsel gelişimini aynı anda aktif bir şekilde ilerletmenin yolu buradan geçiyordu. Doğanın içerisinde, doğanın kendisi olan matematiği en güzel sporla öğretebilirim diye düşündüm.” sözlerini kullandı.

 

Birçok proje yapım aşamasında 

Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi içerisinde kedi, köpek, tavuk, tavşan gibi hayvanlar bulunuyor. Hayvanların doğal yaşamlarında matematiği kullandıklarını ifade eden Uyaroğlu, “Tavşanlar fibonacci sayı dizesi (her sayının kendinden önceki ile toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir) şeklinde doğum gerçekleştiriyorlar. Tavukların kuluçka süreleri, yumurtalarını belirli bir sıcaklıkta tutmaları, köpeklerin basit matematik işlemlerini öğrenebilmeleri gibi birçok durum çocukların ilgisini çekiyor ve öğrenme serüvenini kolaylaştırıyor. Ayrıca burada bulunan diğer aktivite alanlarımızdan olan “Topraksız Tarım” alanını da yakın zamanda tamamen kullanıma açıp matematiğin doğada olduğunu onlara her yöntemle anlatmak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız birçok proje var, hepsini yavaş yavaş hayata geçireceğiz.” diye ekledi. 

 

Işıl ışıl gözlerle öğrencilerini bekleyen genç öğretmen Bendegül Uyaroğlu’nun tek isteği, matematiğin korkulu bir rüya olmaktan çıkması ve öğrenmenin mümkün olduğunun fark edilmesi. Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi, kapısından girdiğiniz andan itibaren bir yetişkinin bile merakla her yeri inceleme isteği yaşayacağı, aynı şekilde öğrenme fırsatımız olsaydı bizler de matematiği severdik dedirten, bahçesinde patili dostlarımızla keyifli vakit geçirebileceğimiz bir eğitim yuvası. 

 

Haber & Fotoğraf: Merve Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00