Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


MANİSA’NIN EFSANESİ: SPİL DAĞI

10.03.2024
Kültür Sanat

 

Spil Dağı, Gediz Nehri ovasının 60 metre yukarısında başlar ve Karadağ zirvesinde 1517 metreye ulaşır. Dağın çevresinde derin vadiler ve içlerinde dereler bulunmaktadır. Manisa lalesi gibi endemik türleri içeren, zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Ünlü yılkı atları, karaca, tavşan, kızıl geyik gibi birçok yaban hayvan türleri bulunmaktadır. 

 

Ege Bölgesi’nin en yüksek dağlarından biri olan, 1968 yılında Milli Park ilan edilen Spil Dağı; Manisa’nın gözdesi olmaya devam etmektedir. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Spil Dağı, güzelliği ile gidip görenleri hayran bırakmaktadır. Spil Dağı Milli Park müdürü Halil Ernalçacı’nın verdiği bilgiye göre, mıknatısın ilk bulunduğu yer olan Spil Dağı’nda pozitif bir biyoenerji olduğuna inanılmaktadır. Koruma altına alınan Spil Dağı’nın eteklerinde yer alan antik kentler, Bizans dönemine ait kiliseler ve manastırlar zengin tarih mirasını da yansıtmaktadır. 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar, Spil Dağı Milli Park müdürü Halil Ernalçacı ile Spil Dağı hakkında röportaj gerçekleştirdik. 

 

Spil Dağı nasıl keşfedilmiştir? 

Şehzadeler şehri olan Manisa'ya Osmanlı zamanında gelen şehzadeler, at binme yeri olan Spil Dağı’nda ata binmeye giderlermiş. Bu yüzden şehrin adı at nalı şehri olarak bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman ve onun çocukları gibi dört, beş kuşaktır padişah adayı olan şehzadeler Spil’de yetişmiştir. Osmanlı döneminde yayla olarak kullanılan, tarihi ve kültürel açıdan da zenginlikler barından Spil Dağı, antik dönemlerden itibaren çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Turizm açısından da önemli bir potansiyele sahip olmasıyla 1968 yılında Milli Park olarak ilan edilen ilk on yerden biri olmuştur. 

 

Spil Dağını tanıtır mısınız?

Spil Dağı Milli Parkımız 6801 hektarlık alana sahip olup 1968 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. Milli Parkımız Manisa’ya yaklaşık olarak 25-30 dakika, İzmir Bornova’ya ise 40-50 dakika arasında bir mesafede bulunmaktadır. 1517 metre rakımında olan Spil, Manisa merkeze göre 8-10 derece daha serindir. Serin olduğu için insanlar yaz aylarında serinlemek ve rahatlamak için bu dağı ziyaret ediyorlar. Kış aylarında ise aralıklı olarak ocak ayında kar yağışlı olduğu için daha çok İzmir taraflarından ziyarete gelmektedirler. Spil Dağı’nda yaklaşık 76 adet endemik bitki türümüz bulunmaktadır. Bu endemik bitki türlerinden en önemli olanı sadece Spil Dağı’nda yetişen Manisa Lalesi’dir ve bu laleyi koparmanın cezası 387 bin 411 TL’dir diğer endemik bitkiler ise; ebegümeci, sığırdili, karabaş otu, hardal, karahindiba ve iğnelik gibi birçok yabani ottur. Spil Dağı’nda kanyonlar, vadiler, inler, mağaralar, dolinler (karstlaşma sonucu oluşan kapalı veya yarı açık çukurluklar) ve lapyalar (kar ve yağmur suların kayaçları çözmesi sonucu kayanın ön yüzeyinde oluşan yarıklar) gibi karstik oluşumlar bulunmaktadır. Ayrıca şunu da eklemek isterim; kaynaklara göre Frigya Kralı Menos’un kızı Sibel’in bu dağdan atılıp hayvanlar tarafından büyütülmesi efsanesinden dolayı dağın ismine Spilos adı verilmiştir.

 

Spil Dağı’nda hangi aktiviteler yapılabilir?    

Spil Dağı Milli Parkında 15 adet 2+1 ve 20 adet 1+1 kır evlerimiz bulunmaktadır. Bu kır evlerimizde misafirlerimiz dilediği gibi konaklayabilmekteler. Gelen misafirlerimizi muhteşem bir manzara karşılamaktadır. Ziyaretçilerimiz Spil Dağı’nda gezerken bazı yaban hayvanları ile karşılaşabilirler. Meşhur yılkı atları, yaban hayatın zenginleşmesi amacıyla doğaya saldığımız kızıl geyikler, domuz, tavşan, çakal, kurt ve karaca gibi birçok yabani hayvanı görüp fotoğraf çekme şansına sahip olabilirler. Misafirlerimiz için piknik alanları, kamp alanları ve doğa yürüyüşü yapabilecekleri alanlarımız mevcuttur. Gelen ziyaretçilere Sülüklü Gölü görmeden Spil Dağı Milli Parkı’ndan ayrılmamalarını tavsiye ederiz.  

 

Manisa Tarzanı (Ahmet Bedevi) ve Ağlayan Kaya’nın (Niobe) Spil Dağı ile bağlantısı nedir? 

Manisa Tarzanı lakabıyla bilinen Ahmet Bedevi, rivayetlere göre Spil Dağı’nda küçük bir kulübede yaşayan, yaz-kış atlet ve don ile gezen Iraklı bir Türkmen olup Kurtuluş Savaşı’nda mücadele eden ve İstiklal Madalyası sahibi olan doğa sevdalısı bir insanmış. Kurtuluş Savaşı’nın sonlarına doğru savaştan geri çekilen İtilaf Devleti orduları, Batı Anadolu’daki her yeri ateşe vermişler. Alevler öyle kuvvetlidir ki Manisa'nın yemyeşil manzarası katran karasına dönüşmüştür. Bu duruma çok üzülen Manisa Tarzanı, Spil Dağı’ndan başlayarak Manisa’yı eski yeşilliğine kavuşturmak amacıyla ağaç dikmeye başlamıştır ve bu hareketiyle Manisa halkının kalbinde taht kurarak örnek bir insan olmuştur. Şehir dışına çıkıp geri döndüğünde diktiği ağaçların kesildiğini gören Tarzan kalp spazmı geçirerek hastaneye kaldırılır ve ardından 31 Mayıs 1963 yılında hayatını kaybeder. Bu olay sonucunda Manisa’nın birçok yerine Tarzan heykeli yapıldı. 

 

Ağlayan Kaya’dan bahsedecek olursak, rivayete göre Tantalos’un kızı olan Niobe Manisa’da doğmuş ve Thebai Kralı Amphion ile evlenen Niobe’nin 7 kız, 7 erkek olmak üzere toplam 14 çocuğu olmuştur. Çocukları ile böbürlenen Niobe’nin 14 çocuğu da öldürülür ve bu acıya dayanamayan Niobe’nin Spil Dağı’nın eteklerinde taş kesildiği anlatılmaktadır. Kadın başı şeklindeki bu kayanın göz çukuru şeklindeki girintilerinden yakın zamana kadar sızan su damlaları Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlanarak halk arasında “Ağlayan Kaya” adıyla anılmıştır. 

 

Bizlere zamanını ayıran Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Spil Dağı Milli Park Müdürü Halil Ernalçacı’ya teşekkür ederiz. 

 

Haber: Şehriban Deniz

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00