Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


LAVİ TEKNİĞİ: SANAT DÜNYASINDA YENİDEN YÜKSELEN BİR TREND

02.06.2024
Kültür Sanat

 

Lavi tekniği, sanat dünyasında sulu boya ve sulu boya gibi sıvı ve su bazlı boyaların  geniş yüzeylere özgür ve hızlı bir şekilde uygulanmasıyla karakterize edilen, sanatçıya organik bir akışkanlık ve doğallık kazandıran bir tekniktir. Son yıllarda yeniden keşfedilen ve giderek  ilgi görmeye başlayan bir boyama tekniğidir.

 

Lavi tekniği sivri uçlu fırça ve mürekkep kullanılarak yapılan bir tekniktir. Genel olarak bu yöntem sulu boya tekniklerine benzerliğinden dolayı etkileyicidir. Bu teknik genellikle nesneleri çizerken kullanılır. Resim yapmak tamamen sanatçının hayal gücüne bırakılmıştır. Bu da onun tamamen farklı görüntüler yaratmasına olanak sağlar. Sanat dünyasında yükselen lavi tekniği hakkında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim İş Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reyhan Demir ve Öğr. Gör. Abdullah Kıvrak’tan bu konu hakkında önemli bilgiler aldık.

 

Kısıtlamalarına rağmen

Lavi tekniğinin, engizisyon ve dini mahkemelerin tüm kısıtlamalarına rağmen büyük bir kararlılıkla geliştirildiğini vurgulayan Demir, şöyle konuştu: "Bu teknik, Rönesans'tan bu yana sanatsal ve bilimsel bir bilinçle çalışan insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmış ve Botticelli ve Leonardo da Vinci gibi büyük ustalar tarafından geliştirilmiştir. Lavi tekniği manzara resminde kullanılmıştır." Tema yağlı boya tekniğine benziyor ama sulu boya tekniğinden de izler var. Bu kombinasyon güzel bir güzellik yaratıyor." dedi. 

 

“Sulu boya, renkli kalemler ve mürekkep kullandılar”

Rönesans döneminde yöntem ve tekniklerin daha da geliştirildiğini belirten Demir, “Bu ressamlar sulu boya, renkli kalemler ve mürekkep kullandılar. 16. yüzyılda Venedikli Claude Lorrain, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılda Poussin, Lambrun ve Rubens. Fragonard 19. yüzyılda bu tekniğin ustalarından biriydi. Bu tekniğin özellikle manzara resmi için uygun olduğu kabul edilmiştir. İsteğe bağlı olarak bu uygulama monokrom sulu boya kullanmanıza olanak sağlar. Aynı zamanda motifi kağıda çizilir.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bantla sabitlemek gerekir

Hafifçe nemlendirilmiş kağıt yüzeyinin kenarlarının yapışkan bantla sabitlemesinin gerektiğini belirten Kıvrak, “Öncelikle geniş bir açık alanı boyamanız gerekir. Yüzeye renk katması için kurumadan önce seyreltilmesi gerekir. Bu teknikte, siyahtan beyaza kadar çeşitli tonları elde etmek için su kullanır. Bu sayede çok güzel eserler ortaya çıkarabilirsiniz.” dedi.

 

Yeniden canlandı

Son yıllarda lavi tekniğinin popülaritesi, hakkında konuşan Kıvrak, “Özellikle sosyal medya platformlarındaki paylaşımlar ve sanatçıların çalışmalarını sergilediği galeriler aracılığıyla yeniden canlandı. Sanatçılar, bu tekniğin onlara yaratıcı ifade özgürlüğü verdiğini ve sıvı renk akışının eserlerine doğal bir şekilde akmasını sağladığını.” dile getirdi. 

 

“Giderek daha popüler hale geliyor”

Lavi tekniğinin sanat dünyasındaki görsel  güzelliği ve duygusal açısına değinen Kıvrak konu hakkında: “Derin eserler yaratmak isteyen sanatçılar arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bu teknik, sanatın sınırlarını keşfetmek ve yenilikçi ifade biçimleri yaratmak isteyenler için heyecan verici bir seçenektir.” dedi

 

Bazı zorlukları vardır

Lavi tekniğini kullanırken bazı zorlukların olduğunu ifade eden Kıvrak, “Özellikle kontrolsüz yayılma riski vardır ve bu da istenmeyen sonuçların ortaya çıkma ihtimalini artırır. Bu nedenle sanatçılar tekniklerde ustalaşmak ve kendi tarzlarını geliştirmek için sıklıkla deneme yanılma yöntemini kullanıldığını.” belirterek sözlerini noktaladı.

 

Sonuç olarak Lavi'nin tekniği sanat dünyasında geniş kabul gördü ve sanatçılar arasında  giderek daha popüler hale geliyor. Bu tekniğin sağladığı özgürlük ve esneklik, sanatçıların kendilerini doğal bir akış içinde ifade etmelerine olanak tanırken, beklenmedik sonuçlar ve katmanlar arasındaki etkileşimin yarattığı derinlik ve zenginlik, esere benzersiz bir karakter kazandırıyor. Lavi tekniği sanatseverler için de cazip bir seçenek olup galeri ve koleksiyonlarda önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle Lavi tekniği sanat dünyasında önemli bir yere sahiptir ve sanatçılar arasında yaratıcılığı teşvik eden bir alan olarak kabul edilmektedir. Bizlere verdikleri bu önemli bilgiler için Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim İş Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Reyhan Demir ve Öğr. Gör. Abdullah Kıvrak’a teşekkür ederiz. 

 

Haber: Mertcan Kaplan

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00