Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KUŞADASI’NIN KEŞFEDİLMEYENLERİ

29.12.2022
Kültür Sanat

 

Kuşadası’nın Mykale Dağı’nda arkeolojik yüzey araştırmaları yapıldığınıı biliyor muydunuz? Binlerce yıllık geçmişi olan bu bölgede yapılan çalışmaları Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Aydın Erön, bizimle paylaştı.

 

Kuşadası ve Samsun (MYKALE) Dağı yüzey araştırmasını yürüten Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Erön, yüzey çalışmaları hakkında bilgiler verirken, bu bölgede 5-6 civarında antik kent kalıntısına ulaştıklarını söyledi.

 

“Samsun Mykale Dağı Kuşadası’nda” 

Araştırma yaptıkları arazinin önemli bir bölümünün Kuşadası ilçe sınırları içerisinde yer aldığından bahseden Erön, “Kuşadası ilçesinin güney sınırını oluşturan Samsun Mykale Dağı, bölgenin en önemli yükseltisidir. Söz konusu dağın Aydın Messogis Dağları'nın güneybatı Samsun Mykale Dağı' nın yer aldığı arazi aynı zamanda Dilek Yarımadası olarak da adlandırılmaktadır. Söz konusu dağın tarihsel önemi de dikkate alındığında bir bütün olarak incelenmesinin daha yararlı olacağı düşüncesiyle projeye dahil edildi.” dedi.

 

“Elde edilen verilerle yeni yerler keşfetmeye çalıştık”

Amaçlarının kültür potansiyeli olan yüzeyleri tespit edip bulgular elde etmek olduğundan bahseden Erön, “Bu süreçte elde edilen kültürel verileri kaydettik. Öncelikle çalışma alanı içerisinde kültür potansiyeli olan yerleri belirledik, daha sonra o potansiyeli ortaya çıkarmaya çalıştık.” dedi.

Kültür potansiyeli olan yerleri tespit etmede insanoğlunun yerleşim yeri seçimlerinin genellikle belirleyici olduğunu vurgulayan Erön, “Geçmişte yaşayan insanların su kaynaklarına yakın yerleşim yeri kurmalarını kaynak aldık. Aynı zamanda eski gezginlerin verdiği bilgileri ve daha önce yapılan araştırmalarda elde eden verileri de kullanarak yeni yerler tespit etmeye çalıştık.” ifadelerini kullandı.

 

“5-6 Antik Kent kalıntılarına ulaştık”

Amaçlarının tarihin her döneminde önemini koruduğunu düşündükleri bu özel coğrafyadaki arkeolojik kalıntıların tespit edilmesi olduğunu vurgulayan Erön, “Kuşadası ve çevresinin erken dönemlerden itibaren yerleşim için tercih edildiğini kanıtlayan buluntulara rastladık. Çalışma yaptığımız alanda 5-6 antik kent ve kutsal alan kalıntılarına ulaştık.” diye konuştu.

 

“Bu çalışma turizm açısından önemli”

Arkeolojik yüzey araştırması çalışmalarının kültür turizmine katkı sağlayabilme ihtimalinin yüksek olduğundan bahseden Erön, “Kuşadası ve çevresinde deniz turizmi oldukça popüler durumda. Bölge coğrafyasında uzun vadede kazısı yapılabilecek çok sayıda antik kent ve kutsal alanının varlığı bilinmektedir. Yüzey araştırması çalışmaları sonucunda tespit edilecek en verimli alanda başlanılması planlanan kazı çalışmaları bölgenin kültür turizmi açısından da tercih edilen bir alan olmasını sağlayacaktır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kültür bağlamında büyük zenginliğe sahip olan bu bölgenin, yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan eserlerle turizme de önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor. Bu sayede Kuşadası ekonomisi olumlu anlamda etkilenebilir.

 

Haber & Fotoğraf: Merve Kankan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00