Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KURTULUŞ SAVAŞI'NIN İLK ŞEHİTLİĞİ: ÇAYYÜZÜ

15.01.2024
Dosya

 

Yörük Ali Efe'nin önderliğindeki Aydın Efeleri, bu bölgede Yunan işgaline karşı direniş göstermiş ve Çayyüzü mevkinde önemli bir direniş noktası oluşturmuştur. Burada yaşanan çatışmalarda şehit düşenler, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilk şehitleri arasında yer almaktadır. Çayyüzü Muhtarı Tuhan Kurt, Çayyüzü köyü sakini Ali Kurt, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Demir ve Doç. Dr. Musa Gümüş, şehitlik hakkındaki bilgileri bizimle paylaştılar. 

 

Çayyüzü Şehitliği, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi ve kahramanlık destanlarının bir parçasını oluşturan bu tarihi olayları hatırlamak ve anlamak adına önemli bir simge konumundadır. Türk Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlık dolu geçmişine bir saygı duruşu olarak, bu tür şehitlikler milli hafızanın bir parçasını oluşturur ve vatansever duyguların canlı tutulmasına katkı sağlar.

 

Kurtuluş Savaşı’nın ilk şehitliği

Çayyüzü Muhtarı Turhan Kurt şehitliğin taşıdığı önemi şu sözlerle ifade etti: “Çayyüzü Şehitliği'nin önemi burada şehit düşen Milli Aydın Alayı askerleri, subayları ve efelerinin anısının yaşatılmasına yönelik duygusal bir vurgu taşımasıdır. Çayyüzü Şehitliği, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilk şehitliği olarak tarihi bir öneme sahiptir ve bu alanda şehit düşenler, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi için verilen fedakarlıkların simgeleridir.”. Çayyüzü Şehitliği'nin ziyaret edilmesi ve buradaki kahraman şehitlerin anısının yaşatılması, milli hafızanın canlı tutulması açısından da önemlidir. Şehitleri anma etkinlikleri, vatansever duyguları pekiştirir ve toplumu geçmişin kahramanlık öykülerine bağlar.

 

Mesudiyeli Mestan Efe ve kızanları

Çayyüzü şehitliğinin tarihi önemi hakkında Tanju Demir, “Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Mesudiye'nin Yiğit Kahramanı Mestan Efe ve kızlarının önderliğindeki Kuvayı Milliyecilerin gösterdiği büyük direniştir. Yunan işgaline karşı verilen mücadele sırasında, Yunanlılar'ın topçu ateşi sonucunda Kuvayı Milliyeciler tanınmaz hale gelmiş. Bu durumda, Alay Komutanı Zekai Bey ve subayları, çatışma sırasında şehit olanları onurlu bir şekilde defnetmek amacıyla bir şehitlik oluşturmayı kararlaştırmışlar. Çatışma sırasında parça parça olan şehitler, çuvallara konularak gömülmüş. Oluşturulan şehitlikte, her bir şehidin adını taşıyan ilk anıt dikilmiş. Bu, şehitlerin anısını yaşatmak, onlara saygı göstermek ve ulusal tarih içindeki bu önemli direnişi hatırlamak amacıyla yapılmış bir girişim olarak öne çıkıyor. Bu tür hikayeler, Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlık öykülerini hatırlatarak ulusal kimliği güçlendirme ve milli hafızayı canlı tutma amacını taşır.’’ şeklinde konuştu.

 

Şehitlerin defnedilmesiyle ilgili olarak görüşlerini Doç. Dr. Musa Gümüş, “Çatışma sırasında parça parça olan şehitlerin çuvallara konularak gömülmesi, zor koşullar altında yapılan onurlu bir defni temsil eder. Şehitliğin ortasına dikilen her bir şehidin adını taşıyan anıt, bu kahramanların anısını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılmış bir anıt olarak öne çıkıyor.’’ şeklinde ifade etti.

 

Şehitlerimizin hakkını ödeyemeyiz

Ali Kurt, “Şehitlerimizin fedakarlıklarını yâd edecek, onların anısını yaşatacağız. Ne yapsak bu güzel vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizin hakkını asla ödeyemeyiz. Onları asla unutmayacağız ve minnettarlıkla anacağız.” dedi. Kurt, her ayın en az iki pazar gününde hayır yemekleri düzenlendiğini ve şehitliği her yıl 10 binlerce kişinin ziyaret ettiğini dile getirdi. Bu talepleri karşılamak adına çevre düzenlemesi yapıldığı, cami, yemekhane ve büyük bir tuvalet inşa edildiğini belirtti. Bu tesislerin yanı sıra çeşitli kurumların destekleri ile su ve elektrik gibi temel ihtiyaçları da karşılanıyor. 

 

Bu, şehitliğin bölge için bir önem arz ettiğini ve toplumun bu tür etkinliklerle bir araya gelerek şehitleri anma ve minnet duygularını paylaştığını gösteriyor.

 

 

Haberimizin konusu olan Çayyüzü Şehitliği’ni bizlere anlatan, anlatırken bize milli duygular hissettiren Çayyüzü köyü Muhtarı Turhan Kurt’a, Çayyüzü köyü sakini Ali Kurt’a Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tarih bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Demir’e ve Doç. Dr. Musa Gümüş’e teşekkürlerimi sunuyorum. 

 

Haber: Oktay Demirbağ

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00