Çiftçiler için iş gücünü ve verimliliği etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi bitkide meydana gelecek olan hastalıklardır. Bitkide ve meyvesinde oluşabilecek pek çok hastalığa karşı kullanılan Solarizasyon yöntemi, çiftçilerin en etkili silahıdır. Özellikle organik tarım için önemli olan bu yöntem, direkt olarak bitkiye değil toprağa uygulanmaktadır.
Solarizasyon, bitkiyi hem nematod hastalıklarından hem de istenmeyen ot tohumlarından arındıran ve çiftçiler tarafından yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Solarizasyon, toprak yüzeyinin hava geçirmeyecek bir düzeyde naylon ile örtülerek, özellikle yaz aylarında zaten fazla olan hava sıcaklığının daha da yüksek dereceye ulaşması ile sağlanır.
Hastalanma oranını düşürüyor
Çiftçi Vayit Sever, mayıs ayının bitimi ve haziran ayının başlangıcında yapılan solarizasyon işleminin, toprağın verimliliğini artırmak amacıyla yapıldığını ve ekimi yapılacak olan bitkide hastalanma oranını düşürdüğünü belirtti. 45 gün naylon ile örtülen toprağa belirli aralıklarla damlama yöntemi kullanılarak sulama yaptıklarını dile getiren Sever, 45 günün sonunda örtüyü kaldırdıklarını ve bir haftalık toprağın havalanması işleminden sonra ekime başladıklarını söyledi.
“Aşırı ısı ile nematod ve yabancı otları yok ediyoruz.”
Toprağı naylon ile kapladıklarında ve damlama yöntemiyle sulama yaptıklarında aşırı bir ısı ve nem ortamı elde ettiklerini belirten Sever, “Toprakta oluşabilecek olan hastalıklar ekim yapmadan yok oluyor. Mahsül verimliliği artıyor ve maliyet düşüyor.” dedi.
“Solarizasyon yöntemi tek başına çare değil”
Toprağa Solarizasyon yöntemi uygulanmış olsa da görülebilecek hastalıkların ve zararlıların olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Meltem Çetin, solarizasyon yönteminin tek başına çare olmadığını, gerekli olan uygulama, ilaçlama ve gübreleme yöntemleri kullanılmadığında bitkide oluşabilecek çeşitli hastalıkların kaçınılmaz bir gerçek olduğunu dile getirdi.
Organik tarımın önemine vurgu yapan Çetin, gerekli ve dozunda ilaç kullanımlarının yaygın hastalıklar üzerinde etkili olduğunu ve solarizasyon aşamasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yasaklamış olduğu ilaçlama yöntemlerinden uzak durulması gerektiğini dile getirdi.
Bitkide ve toprakta sık rastlanan hastalıklar
Sıklıkla rastlanılan hastalıkların kırmızı örümcek, tuta, trips, nematod olduğunu belirten Vayit Sever, bunlar arasında çiftçileri en çok zorlayan ve sıklıkla görülen hastalığın kırmızı örümcek hastalığı olduğunu belirtti.
Ziraat Mühendisi Çetin, birçok hastalığının bitkinin kökünü etkilediğini ve gelişimini direkt olarak engellediğini dile getirdi.
“Bakteriler üzerinde çalışıyoruz”
Yeni çalışmalar ile toprakta ve toprak üzeri ilaçlamalarda artık direkt olarak bakteri kaynaklı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çetin, ziraat mühendisleri olarak tamamıyla kimyasaldan kaçıp mahsulü bakteri ile tedavi etme yöntemine yönelim gösterdiklerini söyledi.
“Bilinçli tarım yapılmalı”
Günümüzde geleneksel tarım yöntemlerinin kullanım sıklığı nedeniyle istenilen ve amaçlanan verimlilik elde edilememektedir. Günümüzde bilinçli tarım yapan çiftçi sayısı hala azınlıktadır. İlaçlama ve gübreleme işlemlerinde çiftçilerin bilinçli birer üretici konumuna gelmesi oldukça önemlidir. Toprak tahlili ve su tahlilinin çiftçiler için en önemli nokta olduğuna değinen Çetin, çiftçilerin ilk olarak bu iki tahlili yaptırmalarını ve bunların sonucuna göre hareket etmelerinin gerekliliğine vurgu yaptı. Aksi takdirde gereksiz iş gücü ve maliyet fazlası yaşayacaklarını dile getirdi.
Haber & Fotoğraf: Bengisu Erol
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...