Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KÜLTÜR SOKAĞI TARİHİ YENİDEN YAŞIYOR

08.11.2022
Kültür Sanat

 

Kuşadası antik çağlardan bu yana insanoğlunun öncelikli yaşam alanı olmuş, binlerce yıllık geçmişi ile günümüze ışık tutmuş, yaşamımıza renk ve anlam katmıştır. An itibari ile tarihi ve kültürel birçok yapıyı bünyesinde barındıran Kuşadası Kültür Sokağı ise bize bu tarihin zengin ve seçkin örneklerinden birini görme imkânı sunmakta.

 

Kuşadası Yıldırım Caddesi’nde bulunan ve caddenin en eski sokağı olan bu alan, kentsel sit alanı olmasının yanı sıra tarihi yapıların restore edilerek tekrar hayata kazandırılması ile dikkat çekiyor. Buradaki her binanın bir hikayesi bulunmakta. Fosil müzesi niteliği de olan bölgenin madencilik ve önemli taşları barındırması Kuşadası'na değer katmakta. Dünyanın en değerli taşları olan İskender Taşı, Jadeit, Pembe Yıldız Elmas ve Painite burada özenle korunmaktadır.


Gelecek nesillere örnek…

Arkeolog Ayşe Gökdemir, bu konuda yaptığı bilgilendirmede tarihi yapıların önemine dikkat çekip korunmaları noktasındaki özene ve bakış açısına değinerek, “Tescilli binaların restore edilip işlevselleştirilmesi ve sokak sağlıklaştırma projesi ile bir kültür varlığına dönüştürülmesi gelişmiş toplum örneklemesidir. Gelecek nesiller bizleri yaptıklarımız ve onlara bıraktığımız eserler ile değerlendirecektir.” dedi. Kuşadası'nda üç önemli caddenin olduğuna da dikkat çeken Gökdemir, bunlardan bir tanesinin hiçbir ayrıntıyı ve farklılığı kaybetmeden mevcut  yapıları koruyarak restore etmelerinin önemli bir tarihsel kazanım olduğunu belirtti. 

Bu sokakta bulunan ve ibadete açık en eski camii olan Hacı İbrahim Camii’nin restore işlemi tamamlanmıştır ve aynı zamanda faaliyette olan Türk Hamamı da kültürümüzü günümüze taşıyan önemli göstergelerden biri olarak varlığını sürdürmektedir.
Kuakmer Tarih ve Kültür Müzesi'nde bulunan ve 150 yaşında olan piyano ile birlikte çeşitli müzik aletlerinin tarihi yolculuklarının öykülerini de barındıran mekan, kültür sokağının kentleşme açısından Osmanlı'dan günümüze uzanan rol modeli konumunda. Çok yönlü olmasının yanı sıra ziyaretçilerini ortak paydada buluşturan bu cadde hem eski hem de yeniye dair, dönemin kültürel belleğini de bizlere sunmakta. Bu yapılardan bazıları ise şunlar: Efe Suphi Konuk Evi, Mineral Fosil Müzesi, Çalıkuşu Kültür Evi, Hacı İbrahim Camii, Türk Hamamı ve Kuakmer Tarih ve Yöresel Kültür Merkezi.

 

Çalıkuşu kentsel anılarımızda yaşayacak…

Reşat Nuri Güntekin'in yakın tarihimizde önemli bir yeri olan ünlü romanı Çalıkuşu, romanının baş kahramanı Feride öğretmenin yaşadığı mekân restore edilerek gelecek nesillere kazandırılmıştır. Bu sokaktaki tarihi yapılara genel özellikleriyle eğer bir işlevsellik kazandırılmazsa zamanla yıpranıp yok olmaktadırlar. Bunun sebebi ise çoğunun ahşap olmasıdır. Bu sokakta yer alan Çalıkuşu Evi ise altı taş, üstü karkas tekniğiyle yapılmıştır. Yapının geleneksel kapısından girdiğinizde sizi küçük bir bahçeyle beraber bir taşlık mekân karşılamaktadır. Bu mekânın etrafında ise bir oda, bir müştemilat, bir mutfak ile kütüphane odası bulunmaktadır. Bu taşlık mekânda bulunan merdivenle üst kata çıktığınızda ise bir sofa ve iki oda sizi karşılamaktadır. Bu mekânda bulunan köşe dolabı ve yüklük orijinal halini korumakta. Dış cephesinde giriş katının her iki yanında ve üst katta yola doğru çıkmalar mevcuttur. Kuşadası evlerinin genel karakteristik özelliklerinin hepsini bu ev yansıtmaktadır. Çalıkuşu bir kültür evi, aynı sokakta bulunan Efe Suphi Evi ise yazarların misafir edildiği bir konuk evi haline getirilmiştir.


Kuşadası’nın kuşları…

Kuşadası evlerinin kuşları Çalıkuşu Evi'nin yanında bulunan Efe Suphi Evi de dahil olmak üzere tüm evlerin cephelerinde yaşamaktadır. Burada evlerin dış cephelerine baktığımızda çatıların saçak kısımlarının hemen köşelerinde bulunan kuş motifleri görülmektedir. Bu motifler Kuşadası evlerinin karakteristik özelliğidir. Yerleşkeye adını veren kuşlar günümüzde restore edilen bu alandaki evlerde yaşamaktadır. Bu göz alıcı evlerin tamamında yer alan kuş motifleri, Arkeolog Ayşe Gökdemir'e göre aynı zamanda geleceğimize atılan imzadır.

Kuşadası Kültür Sokağı, çeşitli kültürleri tanıtması ile ön plana çıkmıştır. Önemli olan geçmişten kalan yapıları koruyarak veya yenileyerek hayata kazandırmaktır. Bu sokağın kültür sokağına dönüşmesi gelecek nesiller için güzel bir mirastır.

 

Haber & Fotoğraf: Sude Anğiş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00