Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KÜÇÜKLERLE BİLİM

10.06.2022
Bilim ve Teknoloji

Bilim birçok insana sıkıcı ve karmaşık gelebilir. Ancak küçükken bizlere gösterilen bilim bu kadar eğlenceli miydi? Ankara’nın Altındağ ilçesinde ‘Altınpark’ adlı büyük ve birçok eğlenceli aktiviteler yapabileceğiniz park bulunmaktadır. Altınpark’ta bir de bilim merkezi yer almaktadır. Bilim merkezi ismini ünlü fizikçi ve matematikçi Feza Gürsey’den almaktadır. Çok sayıda aldığı ödüller ve bilime bulunduğu katkılar sayesinde dünyaya adını duyuran Feza Gürsey, 1992 yılında hayatını kaybetmişti. Türkiye’nin ilk bilim merkezi ise bilime bulunduğu katkıları ise bu şekilde devam ettirmek adına küçükler için 23 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur. 

Feza Gürsey Bilim Merkezi her ne kadar küçüklere eğitim vermek üzerine olsa da küçük dostlarımızın aileleri ve bilime ilgisi olan kişilerde bu eğlenceyi deneyimleyebiliyor. Eğlencenin derinliklerine indiğimiz zaman ise yapılabilecek aktiviteleri görüyoruz. Fizik, astroloji, biyoloji, gibi birçok dalda uygulamalı ve teorik deneyler görülmektedir. Deneylerin içerisinde; ev yapımı çizgi filmler, plazma topu, jiroskop, ışıktaki renkler, gölge tüneli, tekerlekli sandalye yarışı, kütle indeksi hareketi, galaksi araştırması, periyodik tablo ve bileşenlerin sonuçları, pedal kuvveti gibi birçok deney daha yer almaktadır. 

Bilimin eğlenceli yanlarını çocuklarla buluşturan bilim merkezi yirmi dokuz yıldır bir fiil faaliyet halindedir. Yapılan deneyler her ne kadar basit gözükse de bilgilendirmenin yanında sevdirmeyi de hedeflemektedir. 

Feza Gürsey Bilim Merkezi’nde rehberlik yapan Hatice Özdemir ile gerçekleştirdiğimiz sohbette, “En çok ziyaretlerimiz ilkokullular tarafından gerçekleştirilmektedir. Okul gezilerinde en çok tercih çok tercih edilen yerler arasında başta geliyoruz. Bunun en büyük sebebi bilimi basit ama kalıcı bir şekilde öğretmemizdir.” cümlelerini aktardı. 

Bilim merkezinin içinde elli adet bilim seti bulunmaktadır. Alanlarına göre ayrılan bilim merkezinde belli zamanlarda ve tarihlerde gösteriler de yapılmaktadır. Bu gösteriler ise; Sıvı azot gösterisi, süt deneyleri, böcek atölyesi, astronomi deneyleri, güneş gözlemi halindedir. Birbirinden eğlenceli gösterilerin arasında yapılabilecek diğer aktivitelerse; 7D sinema ve küçüklere özel hazırlanan kurslar, farklı bir doğum günü arayanlar için doğum günü partileri de yapılabilmektedir. 

 

Küçük adam heykeli

Bilim merkezinin bahçe giriş kısmında bulunan küçük adam heykeli ilk başta tuhaf görünebilir fakat detaylarına baktığımız zaman çok farklı bir anlamı olduğunu görüyoruz. 

Hatice Özdemir’den edindiğimiz bilgilere göre küçük adam heykeli vücudumuzun beyin olarak görünüşünü temsil ediyor. Vücudumuz gibi heykelin yapılışı da detaylıdır. Heykelin detayları, insan vücudunun duyu ve hareket görevlerini kontrol eden beyin bölgesinin hacmiyle doğru orantıda ve büyüklükte yapılmıştır. Heykele bakıldığında el, parmaklar ve baş kısmı büyüktür. Bunun sebebi vücudumuzun bu kısımlarında çok sayıda duyu alıcıları, kaslar ve sinirler bulunmaktadır. Gövdenin, kulakların ve bacakların küçük olma sebebi beynin daha küçük bir kısmı tarafından kontrol edilmesidir. Daha az duyu ve alıcıları ve kaslar bulunmaktadır. 

 

Bir zamanlar gelecektir ki, bilim hayali geçecek  

Jules Verne’nin de dediği gibi “Bir zamanlar gelecektir ki, bilim hayali geçecek.” Feza Gürsey Bilim Merkezi de ziyaretçilerine bu olanağın temellerini sunmaktadır. Yüzyıllar içerisinde değişim gösteren bilim ve günümüz bilimi bir sonraki dönemlere öncülük ederken yetişecek ve yetişmekte olan küçük bilim insanlarına yardımcı olmaktadır. 

 

Haber&Fotoğraf: Yağmur Kocaoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00