Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KÜÇÜK PARÇALARIN KOCAMAN GÜZELLİĞİ “MOZAİK SANATI”

11.04.2022
Kültür Sanat

Antik çağlardan günümüze kadar uzanan mozaik sanatı, bir yüzeyin küçücük parçalarla süslenmesi işidir. Cam, taş ve boncuk gibi çeşitli malzemelerle yapılan mozaik, birbirine benzemeyen parçaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan resim ve desene  denir. Bu sanatta, canlılar ve mitolojik varlıklar olmak üzere her türlü figür resmedilmektedir. Son derece dikkat gerektiren bir iştir, çünkü küçük parçaları tekniğine uygun şekilde dizip, renkler arasındaki geçişi yumuşatarak görselin  bütünlüğünü korumak gerekmektedir. Bu sanata 25 yıl önce hobi olarak başlayan Serra Akıncı, İstanbul Arnavutköy’deki atölyesinde, ortaya çıkardığı çalışmalarıyla göz dolduruyor.

"İçinde kaybolduğum renkli dünya…"
Mozaiğin kendisi için rengarenk bir dünya olduğunu ifade eden Akıncı, “Mozaik benim için, içinde kaybolabileceğim rengarenk bir dünya. Türlü şekil ve boyalarla, parçaları uyum içinde bir araya getirip kendilerinden bağımsız bambaşka bir bütün yaratmak beni heyecanlandırıyor. Küçücük parçaların ortaya çıkardığı bu muhteşem güzellikler, beni hep büyüledi ve hala da büyülemeye devam ediyor. Mozaiğin, sanat ve zanaati bir arada barındırması, yapımının adeta meditatif, mutluluk verici bir süreç olması onu bana daha çok sevdiriyor. Bu işi yaparken hayran olduğum Sonia King, Kate Jessup ve Helen Miles gibi mozaik sanatçıları, çalışmalarını oldukça beğendiğim ve örnek aldığım  isimlerdir.” dedi. Süslemelerinde çoğunlukla cam kullanmayı tercih ettiğini dile getiren Akıncı, “Renk açısından çok zengin olması ve çeşitlilik sağlaması sebebiyle cam kullanmayı seviyorum. Bazen mermer, doğal taş, seramik ve boncuk kullandığım da oluyor. Özellikle mermerleri, atölyelerin artık parçalarından  alarak temin ediyorum. Temin ettiğim bu  malzemeler ile masa, sehpa, saksı ve tabure süslüyorum. Aynı zamanda geometrik ve soyut desenler tercih ediyorum.” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Mozaik yapımı ,diğer elişleri gibi çok emek isteyen bir uğraş olduğundan  haliyle çok zaman alıyor. Kullanılan malzeme ve işlenen desenin karmaşıklığına göre yapım süreci  değişkenlik gösteriyor. Kesici aletler ve cam ile çalışırken, ister istemez ellerime zarar verdiğim oluyor. Bu yüzden dikkatli olup, dinlenmeyi de ihmal etmeden çalışmak gerekli.”

“Detayları, fark ediyorum”
Arnavutköy’de eski bir Rum evinin ikinci katında, huzurlu bir atmosfer ile haftada üç gün öğrencileriyle çalışma yapan Serra Akıncı, “Mozaik çalışması yapmaya ilk başladığım zamanlar insanlar ne yaptığımı bilmiyordu ve çoğu seramik yaptığımı düşünüyordu. Bu kişiler, ilerleyen günlerde sosyal medya sayesinde yaptığım sanat hakkında bilgi sahibi oldu. El emeğinin kıymetini bilenler çalışmalarımı seviyor. Tabi mantıklı bulmayanlar da var.”dedi.
Kadın olmanın avantajlarını kullanmam gerek diye düşünüyorum diyen Akıncı,“Mesela aynı anda birçok detayı ve inceliği farketme, akılda tutabilme becerimizin  getirdiği renkliliğin farkına varmalıyız. Ayrıca, doğamızın en önemli özelliği olan üretim gücümüzü, tutkuyla sevdiğimiz bir alanda da hayata geçirmeliyiz. Severek, inanarak çok çalışmanın ardından başarı zaten gelir” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gördüğüm, gözlemlediğim ve içimde biriktirdiğim çok şey oluyor; doğadan, kitaplardan, anılardan, müzelerden… Benim derdim onları ortaya çıkartmak. Mozaik bana bunun için bir araç oluyor.’’

 

Haber: Zübeyde Kaya

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00