Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KORUYUCU MELEKLER: HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI

02.01.2023
Yaşam

 

Hayvanlar her zaman insanların dostu olmuştur. Dolayısıyla hayvan dostlarımızın yaşamını korumak ve güzelleştirmek insanların bir nevi görevi hâline gelmiştir. Açlık, hastalık, kaza ya da işkence nedeniyle zor şartlar altında yaşayan veya hayatını kaybeden hayvanların haklarını korumak ve standartlarını iyileştirmek amacıyla bazı kurum ve kuruluşlar bulunuyor. 

Doğanın ve hayvanların korunması ile ilgili çeşitli faaliyetler gösteren kuruluşlardan biri olan Aydın Hayvan Hakları Eğitim Hareketi Derneği uzun süredir hayvan haklarına dair hizmet yürütüyor. Kurumun başkanı Jale Koç, dernek faaliyetleri ve hayvan haklarının korunması konusunda bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaştı.

 

“Doğa, hayvan ve insan bir bütündür”

İlk aşamada “Sevimli Patiler” ismiyle kurulmuş olan dernek, ilerleyen zamanlarda Hayvan Hakları Eğitim Hareketi Derneği ismini aldı. Derneğin isminde geçen “eğitim hareketi” ifadesinin hayvanları eğitmek değil, insanları bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan Jale Koç, “Hayvanların tedavilerini yaptırmak ve beslenmelerine destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir derneğiz. Bizler sokaktaki hayvanların en az insanlar kadar yaşama hakkı olduğunu düşünen, yaşama haklarına engel olunduğunda dilsiz dostlarımıza kanat geren insanlarız. Doğa, hayvan ve insan bir bütündür. Herhangi birinin yokluğu kabul edilemez.” sözleriyle bütün canlıların yaşam hakkının korunması gerektiğini aktardı.

Geçmiş dönemlerde sahada daha aktif olduğunu, dernek başkanı olmasıyla beraber sahadan biraz uzaklaşıp işin resmî kısımlarına yöneldiğini dile getiren Koç, “Ben sahada şu anda çok fazla yer almıyorum, bunun en önemli nedenlerinden biri yerel yönetimlerin hayvanlarla ilgili faaliyetlerini takip ediyor olmam. Aydın’da belediye ve valilik gibi kurumlarla iş birliklerini düzenliyor ve yönetiyorum.” dedi. 

 

Gönüllülük esastır 

Sokak hayvanlarının şartlarının iyileştirilmesi için büyük çabalar verildiğini ve bu çabaların gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Koç, “Tamamen gönüllülük esaslı olan bu çalışmalarımız, kimse tarafından fonlanmıyor. Pandemi süresinde İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge doğrultusunda Aydın Valiliği ile mama ve klinik desteği protokollerimiz oldu, bu anlaşmalarla birçok hayvana yardımcı olmayı başardık.“ ifadelerini kullandı.

Aydın’da valilik onaylı olarak yardım toplayan tek dernek olduklarını ve sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmanın hayvanlara yardım etme konusunda çok fazla desteği olduğunu belirten Koç, “Genellikle sokak hayvanları için mücadele veriyoruz, kuruluş amacımız sokaktaki hayvan dostlarımızın iyi şartlar altında yaşamını devam ettirebilmesi yönünde. İmkân yetersizliği nedeniyle belediyeler yeterli şartları sağlayamadıklarında bizler, elimizden geldiği kadar canlarımızı yaşatmak için destek oluyoruz. Bu tarz dernekler üzerinde yalnızca sokak köpekleri ile ilgileniliyormuş gibi bir algı olsa da bizler her yardıma ya da sevgiye ihtiyacı olan hayvan için mücadele ediyoruz.“ diye konuştu. 

 

“Hayvan haklarına karşı işlenen her suç, caydırıcı ceza almalıdır”

Hayvanseverlerin son zamanlarda gündeme düşen bazı barınak videoları ile ilgili eylemleri ve çalışmaları olduğunu ifade eden Koç, “Hayvanları sevmek ya da sevmemek tamamen bir tercih meselesi fakat onlara zarar vermek, yaşamlarını sona erdirmek kabul edilemez bir davranış. İnsanlarımızın bu konularda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu bilinç, eğitimle temeli atıldıktan sonra belediyeler ve çeşitli kurumların farkındalık içeren projeleriyle desteklenerek oluşturulabilir.“ sözleriyle eğitimle bu tarz davranışların önüne geçilebileceğinin altını çizdi. 

İçişleri Bakanlığı’nın barınaklardaki kontrolün sağlanması ve sokak hayvanlarını korunması için HAYDİ (Hayvan Durum İzleme Mobil uygulaması) isimli birimler kurduğuna değinen Koç, “Hayvanlara yapılan işkence, zulüm, cinayet gibi korkunç olayların bildirilmesi için kurulan HAYDİ platformu, çalışmalarını titizlikle yönetiyor. Yine de yeterli bulmuyorum. Hayvan haklarına karşı işlenen her suç, caydırıcı ceza almalıdır. Eğer caydırıcı cezalar verilmezse sorunun devam edeceğini düşünüyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

 

Hayvan dostlarımızın güvenli bir şekilde yaşaması için çalışmalar yapan Aydın Hayvan Hakları Eğitim Hareketi Derneği’ne ve Jale Koç’a aktardığı bilgiler için teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Merve Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00