Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KIZ KARDEŞİM PROJESİ

28.12.2021
Yaşam

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 25 yaşında ki Melisa Tokat, açmış olduğu akaryakıt istasyonunda tüm çalışanları kadınlardan oluşan bir ekip kurdu. Bu davranışıyla diğer insanlara örnek olan Tokat, bu çalışmasına ‘Kız Kardeş’ projesi adını verdi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan iş insanı Melisa Tokat, sahibi olduğu akaryakıt istasyonunda tamamı kadınlardan oluşan bir ekip kurdu ve kadınlara istihdam sağladı. Haliç Üniversitesi Konservatuar Bölümü mezunu olduktan sonra bir süre müzik öğretmenliği yapan Tokat, aile mesleği olan petrol sektörüne giriş yapmak istedi ve  ‘Kız Kardeş’ ismini verdiği projesini hayata geçirdi. Bu girişimi ile kadınların da iş hayatında yer almalarını sağladı ve diğer iş insanlarına örnek oldu.

 

Erkeklerin tekelinde olan bir iş

Özellikle erkek işi olarak görülen bir sektörde kadınlarında olabileceğini savunan Tokat, ‘‘Aile mesleğimiz olan akaryakıt istasyonu işletmeciliği aslında erkeklerin tekelinde görülen bir iş. Ben neden çoğunluğu kadınlardan oluşan bir ekiple bunu yapmayayım diye düşündüm. Ailem ve yakın çevrem de bunu destekledi. Aslında erkek işi gibi görülen bir alana kadın eli değsin istedik. Böyle bir alanda kadın istihdamına katkı sağlama fikri beni çok heyecanlandırdı. Bu projeye kız kardeşim projesi ismini verdik. Çünkü genelde yaşları birbirine yakın kızlar çalıştı.’’ dedi.

 

Bu proje beni çok heyecanlandırdı

Üniversiteyi bitirdiği andan itibaren bu projeyi yapmak istediğini belirten Tokat, ‘‘İlk etapda erkeklerden oluşan normal akaryakıt istasyonu gibi işleyelim dedik ama sonra benim aklıma böyle bir proje geldi. Kadınlara istihdam sağlama fikri de vardı açıkçası aklımda. O yüzden de çoğunluğu kadınlardan oluşan bir akaryakıt istasyonu kurduk. Oto yıkamada kadınlar çalışıyor ve gerçekten çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bununla alakalı, bir ev temizler gibi detaylı temizledikleri için, olumlu geri dönüşler alıyoruz. Şu an için çok memnunuz. Güzel ilerliyor.’’ şeklinde açıklama yaptı.

 

Kadın isterse yapar

Yaptığı işin zorluğunun farkında olan ve bu noktada hemcinslerine duyduğu güveni vurgulayan Tokat; ‘‘Kadın bence işini titizlikle yapar, yani daha özenli oluyor ve ben burada şunu göstermek istedim; açıkçası yani kadın mesleği ve erkek mesleği diye ayırırlar. Bu çok yanlış bir düşünce. Kadının yapamayacağı iş yok gerçekten. Çünkü bu da beden gücü gerektiren bir iş. Özellikle oto yıkama beden gücü gerektiren bir iş ama onun bile çok güzel üstesinden geliyorlar. Aynı şekilde lpg dolumu da zor. O yüzden de bunu göstermek istedim.’’ diyerek kadınların her işi yapabileceğini belirtti. Ayrıca Tokat, bu tür projelere destek olacağını ve kendisinin de bu tür projeleri devam ettirmek istediğini ve çalışmalar yürüttüğünü de dile getirdi.

 

Haber & Fotoğraf: Enes Bilgici

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00