Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KIRMIZIDA DUR DE PROJESİ: ÇOCUK HAKLARI VE GÜVENLİĞİ İÇİN BİR ADIM

24.06.2024
Yaşam

 

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), çocukların cinsel istismara karşı korunmasını amaçlayan "Kırmızıda Dur De!" adlı bir proje başlattı. Bu proje, çocuklara cinsel istismar konusunda farkındalık kazandırmak, haklarını öğretmek ve güvenli bir ortam sağlamak için kapsamlı bir yaklaşım sunuyor. TOG koordinatörlerinden Beyza Günel, Profesyonel Öğrenci Koçu Tuba Doğdaş ve Psikolog Sevim Akşitoğlu, projenin önemini ve çocukların psikososyal gelişimine olan olumlu etkilerini değerlendirdi.

 

“Kırmızıda Dur De” projesi kapsamında, çocuklara yönelik eğitim materyalleri hazırlanmakta ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler aracılığıyla çocuklar, kendilerini cinsel istismara karşı nasıl koruyabileceklerini öğrenmekte ve kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca proje kapsamında ailelere ve topluma yönelik bilinçlendirme faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir. Bu faaliyetler, cinsel istismarın önlenmesi ve çocukların güvenliğinin sağlanması için toplumsal bir duyarlılık oluşturmayı amaçlamaktadır.

 

“Bu tür projeler, çocuklara haklarını öğretme ve koruma konusunda katkıda bulunabilir”

Psikolog Sevim Akşitoğlu, projenin çocukların psikososyal gelişimine olumlu etkileri olabileceğini belirtiyor. Akşitoğlu, “Bu proje tüm çocukların doğuştan sahip olduğu fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarını tanımlamakta kullanılan psikososyal gelişime olumlu etkilerini belirtmek için hazırlanmıştır. Çocukların kendi haklarını bilmesi ve kazanmış oldukları farkındalık onların özgüveni, özsaygısı ve benlik kavramı açısından çok önemlidir. Konu hakkında bilgi sahibi olmak çocukların duygusal hislerinin gelişmesine ve duygusal düzenleme becerilerinin artmasına da katkı sağlayacaktır. Duygusal zekanın gelişmesi ise stresle başa çıkma yöntemlerini güçlendirerek, duygusal dayanıklılığı artırma konusunda da destekleyici olacaktır. Çözüm odaklı davranışlar ve hayatta karşılaşılan zorluklara karşı dayanıklılık artacaktır. Bu tür projeler, çocuklara haklarını öğretme ve koruma konusunda farkındalık kazandırmak açısından önemlidir, öz saygılarını artırabilir ve benlik saygılarına olumlu katkıda bulunabilir. Ayrıca çocukların duygusal zekâlarını geliştirmelerine ve duygusal düzenleme becerilerini artırmalarına yardımcı olabilir. Bu da stresle başa çıkma yeteneklerini güçlendirerek, psikolojik dayanıklılıklarını artırabilir ve duygusal refahlarını olumlu yönde etkileyebilir." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

“Çocukların güvenliği ve haklarını koruması için kritik bir adım”

Profesyonel öğrenci koçu Doğdaş, projenin eğitim hayatında ki önemini, “Genç çocukların haklarını korumak amacıyla kendi eğitim modüllerini tamamlayarak 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle proje etkinliklerini başlattılar. Proje kapsamında, çocukların kendi sınırlarını tanımaları ve olası hak ihlallerine karşı nasıl tepki verebileceklerini öğrenmeleri öncelikli hedef olarak belirlenmesi yönünde öncü bir rol üstlendiler. Ayrıca çocukların 'hayır' deme cesaretlerinin artırılması ve haklarını etkili bir şekilde savunmaları teşvik ediliyor. Bu eğitimleri, çocukların güvenliği ve haklarının korunması için kritik bir adım olarak değerlendiriyorum.” diyerek ifade etti.

 

Projemizin temel amacı çocuklara haklarını anlatmak ve bu hakları nasıl savunabileceklerini öğretmek üzerine kurulu”

TOG koordinatörlerinden Beyza Günel, projenin temel amacını, “Projemizin temel amacı çocuklara haklarını anlatmak ve bu hakları nasıl savunabileceklerini öğretmek üzerine kurulu. Bu amaç doğrultusunda eğitim materyalleri hazırlayarak çocuklara haklarını anlatmak için çeşitli stratejiler kullandık. Ayrıca eğitim uygulamalarını gerçekleştirirken çocukların katılımını ve ilgisini artırmak için drama etkinlikleri, grup çalışmaları ve oyunlar gibi etkileşimli yöntemler kullandık.” şekilde açıkladı.

 

Projede uygulanan stratejiler

Günel’den aldığımız bilgilere göre, projenin hayata geçirilme sürecinde, belirlenen okullarda iş birliği yaparak sınıf/branş öğretmenleri ve gönüllülerle birlikte çalışıldı. Karşılaşılan zorlukları aşmak için düzenli geri bildirim toplandı ve program sürekli olarak iyileştirilmeye çalışıldı. Bu süreçte çocukların haklarını öğrenmelerini ve savunmalarını destekleyen bir ortam oluşturuldu.

 

Sonuç ve ilerleme

Proje için oldukça özverili çalışan ve karşılık bulacağına inanan koordinatör Günel, sonuç ve ilerleme kısmı hakkında bizleri bilgilendirdi. Proje, çocukların güvenliği ve refahı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Projenin başarısı, çocukların haklarını öğrenmeleri ve savunmaları konusunda önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Bu tür projelerin, çocukların cinsel istismardan korunması ve haklarının savunulması konusunda toplumsal bir duyarlılık yaratma potansiyeli büyük önem taşıyor.

 

Bu çerçevede, "Kırmızıda Dur De!" projesi, çocukların güvenliği ve haklarının korunması konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar, çocukların haklarını öğrenmeleri ve savunmaları için etkili bir model oluşturuyor.

 

Haber: Abdullah Bilgehan Çatalyürek

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00