Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


“KEŞKE BENİM DE KESİLEBİLECEK SAÇLARIM OLSA”

16.03.2023
Yaşam

 

Saç dökülmeleri her yaşta ve her insanda geçici ya da kalıcı bir hastalık şeklinde seyredebiliyor. Saçlar kimi zaman stres ve psikolojik nedenler, kimi zaman deri hastalıkları, sistemik rahatsızlıklar, genetik nedenlerle dökülebilir. Saç dökülmesi, insanların psikolojik açıdan kendilerini kötü hissetmelerine neden olabilir. Bu gibi durumlarda çeşitli tedaviler ya da saç ektirme gibi yöntemlerle kaybedilen saçların geri kazanılması sağlanabilir. Kaybedilen saçlar geri kazanılamadığında ise insanlar peruk kullanma yolunu seçiyor. 

 

Ankara’nın Çankaya ilçesinde kuaförlük yapan 30 yaşındaki Yasin Kirazlı, başlattığı proje ile birçok nedenden dolayı saçları olmayan kız çocuklarına “gerçek saçtan” peruk yapıyor. Bu perukları yapabilmek için sosyal medyada başlattığı kampanya sayesinde Türkiye’nin 81 ilinden kendisine saç tedarik ediliyor.

 

“Videodaki bir yorum dikkatimizi çekti”

Hikâyenin başlangıcında Kirazlı, sanatçı bir arkadaşı ile saçlarını kazımış ve bunu sosyal medya platformlarında paylaşmışlar. Paylaştıkları gönderinin altına gelen yorumlardan biri kalplerine dokunmuş ve bu serüven başlamış. Tam anlamıyla “iyilik hareketi” diyebileceğimiz bu duygu yüklü serüvenin başlangıcını Kirazlı, “Sanatçı bir arkadaşımla beraber kanser hastalarına destek olabilmek için saçlarımızı kazıdığımız bir videoyu, sosyal medya aracılığı ile paylaştık. Paylaşımın altına gelen yorumları incelerken bir yorum dikkatimizi çekmişti. Küçük bir kız çocuğu “Keşke benim de kesebilecek saçlarım olsa.” diye yazmıştı. Bu yorumu görünce çok duygulandım ve araştırma yapmaya başladım. Küçük kardeşimize ve ailesine ulaşıp ona peruk hediye etmek istediğimizi söyledim. Kabul ettiler ve Şanlıurfa’ya gidip saçını hediye ettim. Bunu da sosyal medyada paylaşınca insanlar bana daha çok ulaşmak istedi ve bizim hikâyemiz de bu şekilde başlamış oldu.” sözleriyle anlattı. 

 

“Bu işin maliyeti sevgi”

Orijinal saçtan peruk yapımı için kullanılması gereken saçın 30 cm’den uzun ve kimyasal işlem görmemiş olması gerekiyor. Bu perukların normalde maliyetlerinin binlerce lira olduğunu dile getiren Kirazlı, “Sosyal medyayı ve bütün platformları çok aktif kullanıyoruz. Bizlere ulaşmak isteyen kişileri mutlaka görüyor ve onlara dönüş yapıyoruz. Türkiye’nin her ilinden binlerce bağışçı, saç yolladı. Şu an elimizde 1.5 ton saç bulunuyor ve bunları ihtiyacı olan kız çocuklarına peruk yapıp ulaştıracağız. Sadece bağış yapmak isteyenler değil, saçı olmayan çocuklarımız da bizlere sosyal medya aracılığı ile ulaşıyor. Bu işi toplumla beraber yapınca maliyeti yalnızca sevgi oluyor.” dedi. 

Kendisine “Meleklerin Abisi” diyen Yasin Kirazlı, tüm Türkiye’nin gönlünde, yaptığı ve aracı olduğu iyilik hareketi sayesinde taht kurdu. Amacının yalnızca mesleğinden kaynaklı olarak saç bağışlamak olmadığını ifade eden Kirazlı, “Çocukları mutlu etmek dünyanın en güzel hissi, bize bir şekilde ulaşan her çocuğa hayalini soruyorum. Hayali ne ise onu gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Kimi çocuk oyuncak istiyor, kimisi tablet, kimisi çikolata. Yapılan bağışlar ve yardımlar sayesinde her şeyin en iyisini yapabildiğimiz bir duruma geldik. Binlerce çocuğa dokunduk, onlar da bizim kalbimize dokundu.” diye belirtti. 

 

“Meleklerin Abisi Derneği”

Gelen nakdi bağışların objektif bir şekilde yerine ulaşması için elinden geleni yaptıklarını, bu bağışların resmîleşmesi için dernek kurduklarını söyleyen Kirazlı, “Benim 3 tane arabam vardı, çocukların yüzü gülsün diye 2 tanesini sattım. Maddi olarak elimden gelen her şeyi yaptığım kadar manevi olarak da elimden geleni yapıyorum. Özellikle ailem bu konuda bana çok destek oluyor. Yeri geliyor günlerce uykusuz kalıyorum ama inanın bir gülümseme görmeye değer.” dedi. 

 

“İyilik köprüsü”

Sosyal medyada yapılan çalışmalarını aktif bir şekilde paylaşmalarına hiçbir şekilde olumsuz tepki almadıklarını, bu paylaşımların ihtiyaç sahipleri ve yardımseverler arasında bir köprü kurduğunu ifade eden Kirazlı, “Paylaşımlarımızı sosyal medya üzerinden gerçekleştirirken hiçbir tereddüte kapılmıyorum. Çünkü benim yeterli bir açıklamam var. Ben bu paylaşımları yaptıkça bir şekilde yardım etmek isteyenler ve ihtiyaç sahipleri arasında köprü oluyorum. Ben paylaşım yapmazsam ihtiyacı olan, böyle bir yardım olduğunu görüp talep edemez, yardım etmek isteyen de bunun için heveslenemez.” diye belirtti. 

 

İyilik bulaşıcıdır, bulaşan şey iyilik olsun diyoruz. Hiç tanımadığı insanların kalbine dokunan ve buna aracı olan derneğe teşekkür ediyoruz.

 

Haber & Fotoğraf: Merve Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00