Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KERESTECİLİK MESLEĞİNDE SON DURUM

14.11.2022
Yaşam

 

Geçmişten günümüze çeşitli kullanım alanlarında  keresteye ihtiyaç duyulmuştur. İşlenmeye hazır hale getirilen ağaçlara kereste denir. Kereste malzemelerine birçok sektörde ihtiyaç duyulmaktadır. Keresteler inşaat sektöründe, mobilya üretiminde ve birçok sanayide ham madde olarak kullanılmaktadır. 

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kerestecilik mesleğinde talep azaldı. Teknoloji ile birlikte yeni ürünlerin çıkması, insanların ulaşabilecekleri ürün sayısının artması ile kereste ürünlerine duyulan ihtiyaç oranı düştü. Fakat günümüzde kerestecilik mesleği hala yapılmaktadır.  Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde 7 yaşından beri kerestecilik yapan 48 yaşındaki Uğur Doğan  mesleğin inceliklerini babasından öğrenmiş ve bu mesleği yapmaya devam ediyor. Baba mesleği kerestecilik olan Uğur Usta ile mesleğe  dair incelikleri, ayrıntıları öğrenmek için görüştük.

 

Daha yakından bir bakış açısıyla kerestecilik mesleği nedir?

Mesleğini severek yapmaya devam eden Uğur Usta, 41 yıllık tecrübesine dayanarak keresteye duyulan ihtiyacın eskiye oranla azaldığını ve daha az tanındığını belirterek “Pimapen ürünler, çeşitli inşaat malzemelerinin kullanımındaki artış ve ambalaj sanayindeki gelişmeler gibi kereste ürünlerinin yerini tutan malzemelerin kullanılması ürün talebinde düşmelere yol açtı” dedi.

Tarımda Kerestenin Yeri

Tarımdaki verimlilik çiftçilerin kasaya duyduğu taleple doğru orantılıdır. Plastik kasaların alış fiyatı çiftçiye fazla geldiğinden çiftçiler, daha uygun fiyatlı meyve kasalarına ihtiyaç duymaktadır. Buna çözüm yine keresteden gelmektedir. Uğur Usta’da bu durumu, “Çiftçimiz, ürettiği ürünleri muhafaza etmek ve pazara sunmak için kasaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle bıçkımızda meyve sandıkları üretmekteyiz, uygun fiyat ve sağlamlık bizim önceliğimizdir. Tarımda oluşan verimlilik veya meydana gelen olumsuzluklar, çiftçiyi nasıl etkiliyorsa; bizim işlerimizi de aynı oranda etkilemektedir” şeklinde ifade etti. 

 

Mesleğin getirdiği zorluklar nelerdir?

Uğur Usta’ya kerestecilik mesleğinin zorluklarını sorduk. Uğur Usta mesleğinin zorluklarını bizlere; “Kerestecilik mesleğinin en büyük zorluğu kereste makinaları kesici olduğundan, makina kullanımında deneyimli kişiler yer almalı. Bu durumda personel bulmakta sıkıntı çekmekteyiz. Kereste makinalarının aylık rutin kontrollerine dikkat edilmeli ve iş güvenliği önlemleri alınmalı. Kerestecilik mesleğinin bir diğer zorluğu olarak ham maddeye ulaşmakta çekilen sıkıntılardan bahsetmek isterim. kerestecilik mesleğinin ham maddesi ormanlardan temin edildiği için izin almada ve süre açısından sıkıntılar çekmekteyiz. Ham maddeye ulaşmada çektiğimiz zorluğa neden olan bir durumda, ağaçların sınıf farkının olması ve oluşumunun uzun yıllar sürmesidir. Sözlerime eklemek isterim ki kesilen ağaçların her yeri çeşitli alanlarda değerlendiriliyor bu şekilde ağaçların ziyan edilmemesi sağlanmaya çalışılıyor. Örneğin; ağaçların baş ve uç kısımları odun olarak fırınlarda enerji üretiminde kullanılıyor” cümleleriyle aktardı.

 

Bıçkıcılık mı? Kerestecilik mi?

 

Kerestecilik mesleğini zaman zaman bıçkıcılık adıyla anıldığını duymaktayız. Yaygın olarak kullanılmayan bu kelimeyi kerestecilik mesleğiyle uzun yıllar uğraşmış Uğur Usta’ya sormak istedik. Bıçkıcılık mı? Kerestecilik mi? Uğur Usta, “Mesleğimi hem bıçkıcı hem de keresteci olarak dile getirmekteyim. Fakat mesleğim yaygın biçimde kerestecilik olarak bilindiğinden dolayı genellikle keresteci diye söylemekteyim. Bıçkıcılık adı bıçkıdan gelmektedir. Bıçkı, ağaç ve tahta kesen demektir. Bu mesleği yapan kimseye de bıçkıcı denildiğinden kerestecilik mesleğine bıçkıcılık demek bana yanlış gelmemektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Nazar Melisa Doğan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00