Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KENTİN HAFIZASINI TAMİR EDEREK KORUMAK

07.01.2025
Kültür Sanat

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde gramofon ve antika radyo tamiri yapan emekli polis memuru Mustafa Demirel, hobisini iş kaynağına dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Aydın’da bu işi yapan tek kişinin Mustafa Demirel olması, yaptığı işin anlamını gözler önüne seriyor.

 

Efeler ilçesine bağlı Köprülü Veysipaşa Mahallesinde küçük bir tamirci dükkanı işleten 57 yaşındaki Mustafa Demirel, çocukluğundan beri merak ettiği tamir işlerini sürdüren nadir esnaflardan olduğu için kentin hafızasını anlamamıza olanak tanıyor. Gramofon, saat, antika eşyaların tamirinin yanında eski plak ve kaset satışı yapan Demirel, çocukluğundan beri  bu tür ürünlere bir merak içerisinde olduğunu aktardı. 

 

“Aydın’da bu  tür işleri yapan kimse artık kalmadı”

Demirel, yaptığı işin insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi, “Aydın’da 5 yıldır radyo, pikap tamiri yapmaktayım. Aynı zamanda eski gaz lambaları, telefonlar ve duvar saatleriyle uğraşmaktayım. Bu ürünleri hem alıp hem satıyorum. Günümüzde bunların tamirine kimse ilgi duymuyor. Aydın’da bu  tür işleri yapan kimse artık kalmadı.  Ama ara sıra bazı insanların annesinden, babasından kalan eşyaları tamir etmem için getirmesi duygusal anlara sahne olabiliyor. Çünkü tamir yapıldıktan sonra gözyaşlarına hakim olamayıp ağlayan insanlarla karşılaştım.”cümleleriyle dile getirdi.

 

“Daha çocukken radyo tamir etmeye başladım”

Demirel, bu işe olan tutkusunu çocukluğuna dayandırarak, “Ben emekli olduğum için hobi olarak bu işi seçtim. Elektroniği ve radyo tamirini sevdiğim için bu dükkana emek harcıyorum. Sevilmediği sürece zaten yapılamayacak bir iş. Herhangi bir eğitim almadım. Ama daha çocukken radyo tamir etmeye başladım. On iki yaşından beri bu işe ilgi duymaktayım.”dedi.

 

“Sanki sanatçı buradaymış gibi bir ses aktarımı sağlanmış olur”

Demirel, pikap satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine, “1980’den sonra plastik çıktı. Bunun için dikkatli bakılması gerekiyor. 1980 öncesindeki demir yapımı olanları almaya özen göstermeliler. Onlar daha kaliteli eşyalar olarak karşımıza çıkıyor. Alman malı, İngiliz malı gibi yabancı üretimler de tercih edilebilir. Ses tonunun nasıl olduğuna dikkat edilmeli. Gıcık bir ses çıkmaması için balansına bakılmalıdır. Eğer balansı iyiyse pikap iyidir.”sözleriyle değindi. Pikap kullanarak dinlenilen müziğin avantajından Demirel, “Dijital müzikten farklı olarak pikap dinlenildiğinde sanki sanatçı buradaymış gibi bir ses aktarımı sağlanmış olur. Bu anlamıyla aslında dijital müziğe benzememektedir.” şeklinde bahsetti.

 

“Tersine çalışan bir saat düşünün”

Kendisinin en çok etkileyen tamir işleminden Demirel, “Ters saat isteyen iki kadın gelmişti buraya. Beni en çok etkileyen tamir işlemi o olmuştu. Tersine çalışan bir saat düşünün. Zamanı geriye doğru düşündüren bir işti. Zamanın tersine akması, geçmişi sevenler için bir sevindirici bir unsur olabiliyor. Bunu saatin içindeki bazı aksanları değiştirerek yapıyoruz. En sevdiğim olaylardan birisi buydu. Unutamadığım bir hatıradır. Benden öncesinde de yapılmış olabilir. Ama bu kentte tersine saati ben yaptım.” sözleriyle ifade etti. 

Bu işle ilgilenmek isteyen gençlere tavsiyelerini Demirel, “En önemli unsur insanın içinden gelerek o işi yapmaya yönelmesidir. Ben daha çocukluk döneminden bu işlere merak sardım. Emekli olunca ise vakit geçirmek için burayı açtım. Faydalı olma isteği insanları bu işi yapmaya itebilir. Gençler açısından bu işin en zor kısmı parça bulunamaması olabilir. Gerçekten bu mesleği yapmaya gönül verecek olan gençlerin de avantajları ve dezavantajları ile birlikte kabul etmesi gerektiğini düşünüyorum.” biçiminde aktardı.

 

Kentin tarihi dokusunun ve insanların yaşanmışlıklarının korunması açısından eşyaların atılması yerine tamirinin tercih edilmesi kentin hafızasının korunmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda kentte tamir edilen eşyalar içerisinde olay, duygu düşünce ve farklı hayatları barındırmaktadır.

 

Haber: Rojda Dolgun

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00