Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KEDİLERİN AIDS’İ FIV

08.03.2022
Sağlık

Dünya üzerinde insanlar arasında bulaşan hastalıklar olduğu gibi hayvanlarda da bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre bulaşıcı hastalıkların yüzde 75’i insanlara bulaşmaktadır. Türlerin kendi arasında bulaşma oranı ise yüzde 92’yi bulmaktadır. Son yıllarda sevimli dostlarımız kedilerin kendi familyasında sık olarak görülen bir hastalık olan “FIV” virüsü hızla yayılmaya devam ediyor.

 

3 aşamadan meydana gelir

Veteriner hekim Ege Utku içen virüs hakkında şu bilgileri verdi, “Virüs genellikle 3 ay gibi bir süre içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. Bazen belirtileri göstermeden veya geç belirtiler gösterebiliyor. 3 aşamada incelenebilir. Kedilerde FIV akut aşama, asemptomatik aşama ve ilerleyici aşama olarak sınıflandırılmaktadır. Enfeksiyonun akut aşaması genellikle kedi enfekte olduktan 1-3 ay sonra ortaya çıkar. Bu süre zarfında virüs, beyaz kan hücrelerinin üretildiği lenf bezlerine taşınır. Daha sonra vücut genelindeki diğer lenf düğümlerine yayılarak ateş, depresyon, iştahsızlık ve lenf bezlerinde büyüme gibi semptomlara yol açabilir. Kedilerde FIV hastalığının akut aşamada yol açtığı belirtilerin şiddeti çok hafif olabilir, bu nedenle göz ardı edilmesi mümkündür.” 
 

Asemptomatik aşama
İçen, “Bu aşama, genellikle, FIV hastalığının en uzun süren aşamasıdır. Aylar ya da yıllar sürebilir. Asemptomatik süreçte virüs oldukça yavaş bir hızda bağışıklık sistemi hücrelerine saldırır ve hastalığın herhangi bir belirtisi ile karşılaşılmaz. Enfekte kedilerin kan tahlilleri sonuçlarında beyaz kan hücrelerinin düşüşü veya kandaki proteinlerin yüksekliği gibi anormalliklere rastlanabilir. FIV, bazı kedilerde bu aşamada kalır ve kediler hayatları boyunca farklı bir belirti yaşamazlar. Nitekim kedilerde FIV tedavisi kapsamında hedeflenen temel amaç kedilerin asemptomatik aşamada mümkün mertebe uzun süre kalmalarıdır.” dedi.

Son aşama
İçen, “Virüs bağışıklık sistemi yoluyla yayılmaya devam eder ve bağışıklık sistemi zayıflar. Bu noktada kedilerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için ikincil enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Bilinmesi gereken FIV nedeniyle kedilerin yaşadıkları çoğu sorunun doğrudan virüs nedeniyle ortaya çıkmamasıdır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak cilt ve tüy sağlığı bozulabilir, ateş görülebilir, iştah azalabilir, ağız ve diş eti iltihapları ortaya çıkabilir.” dedi.


İnsana bulaşma söz konusu değil

İçen, “Dünyada pek çok hastalık hayvanlardan insanlara geçebilmektedir. Örnek olarak covid-19 virüsünü gösterebiliriz ancak FIV virüsünün bir kediden bir insana geçmesi söz konusu değildir. Risk teşkil eden tek şey hayvanın sağlığı ve evde başka bir kedi varsa ona bulaşması olacaktır.” dedi. 


Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyeler kullanılmalı

İçen, “Tedavi süreci belirtilerin ortaya çıkması halinde farklılaşır. FIV belirtileri görülmeye başladığında ikincil enfeksiyonlar için ilaç kullanımı, bağışıklık sistemini güçlendiren takviyeler, elinde bir beslenme programının oluşturulması gibi çeşitli tedbirlere başvurulması gerekir. Kedilerde FIV virüsünün etkilerinin azaltılması ve kedilerin yaşam sürelerinin uzatılması adına erken teşhis çok önemlidir. Kedi davranışlarında veya sağlığında farklılık gözlemlendiğinde zaman kaybetmeden veteriner kliniğine götürülmelidir. Düzenli kontroller ihmal edilmemeli, dışarı çıkan veya herhangi bir ortamda diğer kediler tarafından ısırılan kedilerin kan testlerinin yapılması sağlanmalıdır.” dedi.

 

Haber: Kaan Can Uslu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00