Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KEDİLER İÇİN DOKUZ CANLIDIR DERLER

03.01.2023
Sağlık

 

Sokak ya da ev fark etmeksizin bizimle beraber yaşayan binlerce patili dostumuz vardır. Evlerde yaşayan bu dostlarımızın hastalıklara karşı korunması ve bağışıklık kazanabilmeleri için bir çok aşı ve tedavi yöntemi vardır. Sokakta yaşayan bu canlar evde yaşayan dostlarımıza göre daha sağlam bağışıklığa sahiptir.

 

Aşılarının tam olması ya da bağışıklıklarının ne kadar sağlam olduğu fark etmeksizin yaşamlarını sürdürebilmelerini zorlaştıran, hatta ölmelerine sebep olan Feline Infectious Peritonitis (FIP) hastalığı neredeyse kedilerin yüzde 50’sinde bulunmakla beraber tedavi yöntemleri oldukça zordur. FIP hastalığını öğrenmek adına Veteriner Hekim Reyhan Özdemir ile bir görüşme yaptık.

 

Etken Coronavirus

Bu hastalık için etkenin coronavirus olduğundan bahseden Reyhan Özdemir, “Aslında bir çok sokak hayvanında bu etken bulunmaktadır. Ancak bağışıklık, stres, gebelik gibi durumlarda ortaya çıkan bu hastalık bağırsaklarda ve kalp zarında sıvı birikimi ile viral hastalığın gelişimi sırasında artmaya devam eder ve solunum problemi oluştuğunda hayati tehlike taşımaktadır.” diyerek FIP hastalığının tetikleyicilerini bizlere anlattı.

 

Neredeyse kedilerin yüzde 50’si coronavirus dediğimiz viral hastalıkla enfekte olabilir

Kedilerin yüzde 50’sinde coronavirus olduğundan bahseden, “Hastamızın coronavirus pozitif çıkması sonucu kesinlikle FIP hastası olacak ya da yakalanacak diye bir durum söz konusu değildir.” diyerek durumu açıklayan Özdemir, hastalığın bulaşıcılığı hakkında, “Dışkıların ağız yoluyla teması, solunum yolu, salyadan ya da kum ve mama kaplarının ortak kullanılması sonucunda bulaşabilir.”

 

Cins ayrımı yok

Bu hastalığın cins ayrımı olmaksızın tüm kedi ırklarında bulunduğundan bahseden Özdemir, “Irk ayrımı yapmak mümkün değil fakat özel cins kedilerin bağışıklığı biraz daha düşük olabiliyor. Bir de çiftleştirme ortamında aynı mama, su ve kum kabının kullanılması, büyük bir etken. Eskiden niye bu viral hastalıklara daha çok karşılaşmıyoruz dediğimizde özellikle sokak hayvanlarında daha çok ortak beslenme noktası ve aynı yere dışkılama gibi durumlardan bu hastalığın bulaşma ihtimali arttı.” dedi.

 

Hastalığı sahibi nasıl anlayabilir

Hastalığın septomlarından bahseden Özdemir, “Dalgalı ateş görülebiliyor, bunu sahibi nasıl anlayabilir, ara ara ateş durumlarında iştahsızlık olabilir, ishal, zayıflık ve hızlı kilo kaybı bunlar kronik bulgular olarak değerlendirilebilir. Özellikle akut yani yaş FIP dediğimizde solunum problemi olabilir, bu fazla miktarda kalp kesesinde ve karnında sıvı birikimine bağlı şiddetli solunum problemi olarak şekillenebilir.” ifadelerini kullanan Özdemir nörolojik FIP’i ise,  “Diş eti iltihabı, özellikle virüs göze yerleşip kızarıklık, iristeki renk değişiklikleri, gözün korneasında şeffaf olan kısımda saydamlığını yitirmesi gibi bulgular kesinlikle bu viral hastalığın göstergesi ve dengesiz yürüyüşler, kendini toparlayamama, sallanma gibi hareketleri, kas zayıflığı bu hastalığın klinik belirtileri arasındadır.” şeklinde ifade etti.

 

Antibiyotik tedavilerine yanıt vermiyor

Klasik antibiyotik tedavilerine yanıt vermediğini belirten Özdemir, “Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavilerine cevap vermiyor.’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

 

Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların Türkiye’de ruhsatı olmadığı için bu hastalığın tedavisinin zor olduğunu Veteriner Hekim Reyhan Özdemir’den öğrendik. Sokak kedileri kadar ev kedilerini de tehlikeye sokan bu hastalık, tedavisinin zorlukları ve maliyetinden dolayı çoğu dostumuzun hayatta kalma şansını azaltmakta.

 

Haber & Fotoğraf: Büşra Bağcı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00