Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KAYNAKÇI KADINLAR VE İLHAM DOLU HİKAYELERİ

09.01.2025
Yaşam

 

“Kadın yapamaz” ön yargısını kırmak için bugüne kadar birçok kadın ter döktü. Cesur kadınlar erkeklerin egemen olduğu düşünülen sektörlerde başarı hikayeleri yazdı ve yazmaya devam ediyorlar. Erkek işi olarak bilinen kaynakçılık, kadınların dokunuşuyla hayat buluyor. Bu işi mesleğini icra eden kadınlardan dinledik.

 

Kadınlar artık sadece gelenekselleşen rolleriyle değil, cesaretleri ve azimleriyle hayatın içindeler. Çoğunluğun erkek işi olarak gördüğü kaynak işi, şimdi kadınların ellerinde anlam kazanmaya başladı. Bu kadınların azimleri, cesaretleri insanların ön yargılarını kırmakta. Bu öncü kadınlar sadece mesleklerini icra etmekle kalmıyor aynı zamanda mesleklerine duydukları sevgi ile herkese ilham oluyorlar. Bu ilham ve azim dolu hikayeleri, özel bir fabrikada çalışan Selma Yılmaz Üçkardeş (32), Fatma Demir (39) ve Nurdan Köseoğlu (39) bizlere anlatıyor.

 

“Tek başıma artık iş yapabiliyorum”

İşe başlama sürecinden söz eden Üçkardeş, “Kaynak işine başlamadan önce 6 aylık bir çıraklık eğitimimiz oldu. 6 ayın sonunda şirketimizin bünyesiyle işe başladık. Bir yıla yakın Ender Usta'mın yanında eğitim gördüm. Eksik bilgilerimizi tamamladık. Hemen hemen Haziran ayı gibi tek başıma kendime ait bir yer verdiler. Tek başıma artık iş yapabiliyorum.  Evliyim ve çocuğum yok. Eşime destek olmak amacıyla çalışıyorum.” dedi.

 

“Eşim her seferinde yanımda oldu”

Kaynak işinden keyif almaya başladığını dile getiren Üçkardeş, “Başlarda zorlandık. Olur mu olmaz mı diye çok çelişkide kaldım ama eşim her seferinde yanımda oldu. Yapamadığım zamanlarda da yaptığım zamanlarda da. Şu an fark ettim ki kaynak çok zevkliymiş. İlk eğitime başvuru esnasında Hakan hocamız bize birazcık gösterdi. Gösterdiği zaman ‘Evet ya yapabilirim’ diye düşündüm. Üstünden birkaç ay geçtikten sonra işten keyif almaya başladım. Şirketimiz bünyesinde ilk kadın kaynakçılarız ve bu çok gurur verici. İnanın tüylerimiz diken diken oluyor. Tabii bu işi yapan kadınların çok artsın isterim.” diye konuştu.

 

“Kadın da yapar”

İnsanların erkek yapar düşüncesi ile kendisine yaklaştıklarını belirten Üçkardeş, “Bu kadar erkeğin arasında çalışmak başta zor oldu. ‘Burada ne işin var’ diyenler oldu, destek olan abilerimiz, ustalarımız oldu. Arkamızda duranlar kadar durmayanlar da çoktu ama yöneticilerimiz, ustalarımız yanımızda durdular. Elbette belli bir süre zorlandık. Ama ben sağlığım elverdiği sürece, bu işi devam ettirmekte kararlıyım. Bu işe başladığım için de asla pişman olmadım. İstediğim tek şey erkek yapar düşüncesinin ortadan kalkması. Çünkü şu bilinmeli ki kadın da yapar ve gördüğünüz gibi kadın da yapıyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Kadın isterse yapar dedim”

Bilgisayar programcılığı mezunu olan Köseoğlu, “Kendi işimi yapmıyordum. O dönemde farklı bir arayışa girdim. Şans eseri bir fabrikada kadın eleman aradıklarını gördüm. İki defa başvurdum ve ikincisinde beni arayıp görüşmeye çağırdılar. Kaynak işi için aradıklarını söylediklerinde deneyimim olmadığını söyledim ve eğitim verileceğini söylediler ben de kabul ettim. 6 aylık bir eğitim sürecinden geçirildik. 6 ayın sonunda fabrikada işe başladık ve şu an da kaynak işi yapıyorum. Kadın isterse yapar dedim.” şeklinde konuştu.

 

“Kollarımız erkeklere göre biraz zayıf ve güçsüz kalıyordu”

Çevreden aldığı tepkilerden bahseden Köseoğlu, “İlk duyduklarında ‘o erkek işi değil mi?’ diyerek şaşırıyorlar. Nasıl yapıyorsun, nasıl oluyor gibi soru yağmuruna tutuyorlar. Çok tepki aldığımızda oluyor ‘Neden bu iş?’ diye. Zorluğundan bahsediyorlar ama benim için zorluğu kalmadı. Başlangıçta zorlandım. Kollarımız erkeklere göre biraz zayıf ve güçsüz kalıyordu. Bu anlamda zorluk yaşadık. Bunun yanında sıcak olması da etkiliyordu ama başardık. Şu an hiçbir zorluğu yok. İşimi çok seviyorum. Çok eğlenceli gelmeye başladı.” dedi.

 

“Bu hayatta yapılamayacak hiçbir şey yok”

Kadının gücünden bahseden Köseoğlu, “Bir kadın olarak hem kendimle hem firmamla gurur duyuyorum. Çok güzel bir işe imza attılar. Tüm kadınlar cesur olsun yapamayacakları iş olamaz. Kadın istediği sürece her şeyi yapabilir. ‘Kadının birleştirici gücü vardır.’ sloganımız da bu şekilde. Bu hayatta yapılamayacak hiçbir şey yok. Ömrümün yettiği kadar bu sektörde devam etmeyi düşünüyorum. Yani bir kadın olarak gurur duyuyorum. Kendimle ve firmamla. Gerçekten çok güzel bir işe imza attılar. Tüm kadınlar yapabilir bence.” ifadelerine yer verdi.

 

“Aile ekonomisine destek olmak için çalışıyorum”

7 yıldır kaynak işi ile uğraşan  Demir, “Önceki mesleğim muhasebecilikti. Uzun süre kendi mesleğimi yapamayınca iş arayışına girdim. Tesadüfen buraya CV bıraktım. Çağırdılar, görüştük, olumlu oldu. Kaynak üzerine eğitim aldık. Çok zevkliydi ve biz de beğendik. Mesleğime bir yıldır devam ediyorum. Evliyim ve iki tane çocuğum var.  Aile ekonomisine destek olmak için çalışıyorum. İlk başlarda zorlanıyorduk ama artık zorluk kalmadı. Bir meslek sahibi olduğum için, erkeklerin yaptığı bir işi yapabildiğim için kendimle bir gurur duyuyorum. Başarı elde ettiğimi düşünüyorum. Hiç pişman olmadım. Her gün kendime yeni şeyler katıyorum. Eşim, arkadaşlarım, çalışma arkadaşlarım bir kadın olarak bu işi başarabildiğimiz için gurur duyuyorlar. Bizi görenler ilk önce şaşırıyorlar ama sonra başarabildiğimizi görüyorlar. Allah nasip ederse emekli oluncaya kadar çalışmayı düşünüyorum. Bir şeylere başlamayı düşünen kadınlara da tek diyeceğim ön yargıyla yaklaşmasınlar. Yapmak isteyen herkes yapabilir. Biz yapıyorsak bütün kadınlar da yapabilir.” diye konuştu.

 

Kaynak işi ile uğraşarak önyargıları yıkan kaynak ustaları Fatma Demir, Selma Yılmaz Üçkardeş ve Nurdan Köseoğlu’na verdikleri kıymetli bilgilerden ötürü teşekkür ederiz. 

 

Haber: Kevser Dayan

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00