Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KASET NOSTALJİSİ BU DÜKKANDA SON BULUYOR

07.11.2022
Kültür Sanat

 

Aydın’ın Efeler ilçesinde 1986 yılında açtığı kasetçi dükkanıyla neredeyse yok olmak üzere olan kaset kültürünü yaşatmaya çalışan 72 yaşındaki Mehmet Topçu, kasetlerin zamanla daha da değerli hâle geleceği kanaatinde.

1964 yılında piyasaya ilk kez sürülen kasetler, 1970’li yıllarda ülkemizde  üretilmeye başlamıştır. Bu kasetler geniş bir frekans bandında temiz bir ses kaydına olanak verecek şekilde hazırlanır. 2007 yılında son fabrikanın da kapanmasıyla birlikte ülkemizde artık kaset üretimi yapılmıyor. Dünyada ise sadece bir fabrika kaset üretimine devam ediyor. Bulunduğumuz şehirde kasetlerin satışının yapıldığı sadece bir dükkan var: Hoşses Müzik. Hem sanat hem de nostalji kokan kasetçi dükkanında Mehmet Topçu ile gerçekleştirdiğimiz sohbet esnasında kasetlerin çok satıldığını, özellikle üniversite öğrencilerinin ilgi odağı olduğunu söyledi.

 

“Kasete geri dönüş var, yakında eskisinden daha çok ilgi görecek”

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin nostalji sevdası bitmeyecek gibi görünüyor. Dolayısıyla yeni kaset çıkmamasına rağmen, dükkan sahibinin aktardığı bilgilere dayanarak kasete ilginin hala yoğun olduğunu söyleyebiliriz.

1980’li yılların başında gündemde olan kaset ve plak, yerini CD’lere, flash belleklere ve hatta online müzik platformlarına bırakmış gibi görünse de, kasetlere geri dönüş var. Topçu, “Günde 2 CD satıyorsam 10 tane de kaset satıyorum. Kasete ilgi diğerlerinden çok daha fazla” sözleriyle kasete dönüşün mümkün olduğunu, özellikle bir sanatçı, yeni bir kaset çıkarırsa bu durumun kaçınılmaz olabileceğini vurguladı. 

 

“Asla bu dükkanı kapatmayacağım”

Ailesi dükkanını kapatmasını söylese de, “Asla bu dükkanı kapatmayacağım” diyen Topçu, bu dükkanın onun en büyük motivasyon ve gurur kaynağı olduğunu dile getirdi. Mesleğin yitip gittiğini ve meslektaşlarının da çoğunun dükkanını kapattığını söyleyen Topçu, “Burada arkadaşlarımla yaptığım sohbet, dinlediğim kasetler ve üniversite öğrencilerinin gelip beni ziyaret etmesi beni hayata bağlıyor. Dolayısıyla bu dükkanı kapatmam asla söz konusu olamaz” dedi. 

 

“Sattığım kasetler tüm Türkiye’yi dolaşmıştır”

Bugüne kadar yaklaşık olarak 1500 kaset satan Mehmet Topçu, Türkiye’nin hemen her yerinden  müşterisi olduğunu ve 25-30 yıllık kasetlerin dahi ülkeye dağıldığını söyledi. Mesleğe sahip çıkılması gerektiğinin önemini vurgularken, kasetlere olan ilginin artması gerektiğine işaret ederek Türk kültür-sanat hayatında kasetin önemli bir yeri olduğunu belirtti: “Kasetten çalmayan şarkılar kulağa hoş gelmiyor. Kasetin yeri her zaman ayrı.” 

 

“Gelenin eli boş dönmeyeceği bir yer”

Kaset piyasasına baktığımızda hem üretim hem de ilginin az olması nedeniyle fahiş fiyatlar görmek mümkün. Fakat bu dükkan, sahibinin deyimiyle, “Gelenin eli boş dönmeyeceği bir yer.”

Dükkanında şu an her tarzda 300’den fazla kaset bulunan Topçu, “Çocuklarım da internetten satıp daha fazla kazanabilirsin dedi ama ben öyle bir şey yapmam. Çünkü bu dükkana insanların gelmesinin nedeni kasetlerin ucuzluğu ve dükkanın sıcaklığı. Benim için önemli olan da bu. Ben kar amacı gütmüyorum. Çok şükür emekli maaşım var. Yeter ki insanlar kaset dinlesin, ben kasetleri üç kat ucuz satmaya devam ederim” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Haber & Fotoğraf: Egemen Gülmüş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00