Kuru iğneleme tedavisinin en önemli özelliklerinden biri ağrının giderilmesidir. Ancak bazı hastalarda işlem sırasında hafif rahatsızlık veya ağrı hissedilebilir. Bu his kişiden kişiye değişir ancak genellikle tolere edilebilir düzeydedir. İğneler ince ve uzun yapıda olduğundan geleneksel tedavilerde kullanılan iğnelere göre çok daha az acı verir. Özellikle kasın dar bölgeleri veya tetik noktalar üzerinde çalışırken kas içine iğne batırıldığında ağrı ve rahatsızlık daha belirgindir. Ancak bu his geçicidir ve tedaviden sonra geçecektir.
Kuru iğneleme tedavisi özel eğitimli tıp uzmanları tarafından kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem kas içine ince bir iğnenin batırılmasını içerir. Amaç kas gerginliğini ve kas spazmlarını gidermek, ağrıyı hafifletmektir. Fizyoterapist Hasan Yıldız ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji (Algoloji) Bilim Dalında görevli Uzm. Dr. Esra Ertilav bu konu hakkında bilinmeyenleri bizimle paylaştı.
Çok ince iğneler ile uygulanır
Kuru iğne tedavisinin eğitimini almış, profesyonel ve tecrübeli kişiler tarafından çok ince iğneler ile uygulanan ilaçsız, invaziv (vücudun delinmesi) bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Yıldız, “Kuru iğne tedavisinde kas içine verilen minimal hasar ve travma ile vücudun kendi otonom iyileşme mekanizmalarının tetiklemesi hedeflenir. Kullanılan iğneler akupunktur iğnelere benzer fakat akupunkturdan farkı uygulama bölgelerinin daha önceden belirlenen noktalara değil, hastanın şikayetine bağlı bölgelerde kas içi tetik noktalara uygulanmasıdır. Akupunktur gibi iğneler dakikalarca vücut üzerinde bırakılmaz, tedavi genellikle 5 dakika sürer.” dedi.
Kronik ağrılarda daha sık kullanılır
Kuru iğne tedavisinin kronik ağrılarda daha sık kullanıldığını söyleyen Yıldız, “Kuru iğne tedavisi, ağrılarda, kas spazmlarında, spor yaralanmalarında, fibromiyalji, kas ve eklem sakatlanmalarında, boyun ve sırt ağrılarında, omuz kısıtlılığı ve duruş bozukluğu gibi durumlarda etkili bir yöntem olarak kullanılır.” diye belirtti.
Başarı oranı yüzde 50’nin üzerinde
Fiziki muayenesi ve anamnez doğru alınmış hastalara tecrübeli bir el ile doğru tetik noktalarına uygulandığında başarı oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ifade eden Yıldız, “Kuru iğne tedavisi, tek başına bir tedavi yöntemi olarak değil de diğer fizik tedavi yöntemleriyle birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar ortaya koyabilmektir.” dedi.
Ağrı çok inatçı değilse uzun süre kalıcıdır
Ağrıların sebeplerinin çeşitli olabileceğini, temel nedenini tespit etmenin daha doğru olacağını belirten Dr. Ertilav “Fibromiyalji gibi karmaşık nedenlere dayanan ağrılar, genellikle uzun süreli stres, hareketsiz iş yaşamı veya benzeri faktörlerle ilişkilendirilir. Bu tür durumların tedavisi, genellikle karmaşık ve zaman alıcıdır. Önemli nokta, herhangi bir tedavi yönteminin mucizevi sonuçlar vaat etmediğidir. Bunun yerine etkili bir tedavi için ağrının kökenini belirlemek ve çözümü bu temelde aramak gereklidir. Bu süreç, bireysel tedavi planlarının oluşturulmasını içerir ve hastanın yaşam tarzı, stres düzeyi ve fiziksel aktivitesi gibi faktörleri dikkate alır. Bu anlayışla, tedavi süreci daha uzun sürebilir ancak kalıcı ve sürdürülebilir sonuçlar elde etme şansı artar.” ifadelerini kullandı.
Yanlış uygulama
Tedaviye göre çeşitli boylarda iğneler kullanıldığını söyleyen Dr. Ertilav, “Boylar farklılık gösterse de tüm iğneler incedir. Çoğu zaman hasta uygulama esnasında bir şey hissetmez. Uygulama eğitimi almış profesyonel tarafından yapılır. Uygulama sırasında iğnenin bir kılcal damara denk gelmesi durumunda ufak bir kızarıklık dışında yan etkisi olmaz, zararsız bir uygulamadır.” dedi.
Haftada 2-3 gün arayla yapılır
Haftada 2-3 gün kullanılmasının uygun olduğunu belirten Dr. Ertilav, “Dokuya iyileşmesi için yeterli süre tanınmalıdır. Genel olarak tedavi süresi hastanın ve hastalığının durumuna göre değişir. 18 yaş altına aile onayı şartıyla uygulanabilir. Vücut bütünlüğü esastır. Bu yüzden her hastaya tedavi öncesi bilgilendirme yapılır.” diye belirtti.
Bizlere kuru iğne tedavisi hakkında verdikleri bilgiler için Fizyoterapist Hasan Yıldız ve Nöroloji Bilim Dalı Uzm. Dr. Esra Ertilav’a teşekkür ederiz.
Haber: Mertcan Kaplan
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...