Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KARARMIŞ EMEKÇİ ELLER

14.05.2023
Yaşam

 

Erzurum’da yarım asra yakın Oltu taşı imalatıyla uğraşan Kadir Demirci, çocuk yaşta başladığı mesleğini çıraklıktan ustalığa kadar hevesle sürdürmüş ve Oltu taşının emekçisi olmuştur. 

 

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde 45 yıldır Oltu taşı imalatıyla uğraşan 58 yaşındaki Kadir Demirci, 13 yaşında babasının yanında başladığı Oltu taşı imalatını, babasının öğrettikleriyle sürdürmüş ve bu zaman kadar getirmiştir. 

 

“Baba mesleğini sürdürdüğüm için mutluyum”

Babasından öğrendikleriyle buralara geldiğini söyleyen Demirci, Oltu taşı imalatına nasıl başladığını ve nasıl sürdürdüğünü şöyle anlattı: “Zamanında babamın yaptığı Oltu taşı imalatını hep izlerdim. Onu çok örnek alırdım. Örnek aldığım için de şu an bu işi yapıyorum. O zamanlar okuyamadım. Belki bazı şartlardan dolayı okumamış olabilirim ama, Oltu taşı okuyamamamın  en büyük nedeni olabilir. Babamın mesleğini sürdürdüğüm için mutluyum.”

 

Başka bir işle uğraşmadığını belirten Demirci, Oltu taşına verdiği değeri ve geçirdiği zaman hakkında, “Kendimi bildim bileli Oltu taşıyla beraberim, ondan vazgeçeceğimi hiç sanmıyorum. İşimi büyütüp çok fazla para kazanma derdim de olmadı. Bu işten tabii ki de para kazanıyorum ama derdim sadece para kazanmak değil. Oltu taşıyla uğraşmak ben çok mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı ve mesleğine duyduğu sevgiden bahsetti. Erzurum’da Oltu taşı imalatının fazla olduğunu dile getiren Demirci, “Erzurum Oltu taşıyla çok ünlü bir yer. Bu işi sadece ben yapmıyorum ama benim gibi küçük yaştan itibaren işini aşkla yapan çok az kişi var. Bu işi yapmak ve sürdürmek sabır ister. Oltu taşını satmak marifet ister, ham yapıp hem de satmak ayrı bir marifet ister.” dedi. 

 

“Ellerim kararsın istiyorum”

Oltu taşı imalatını hevesle yaptığını ve kendisi için maddiyattan öte olduğunu ifade eden Demirci, “İşimi severek yaptığım için hala işimin başındayım. Oltu taşına dokunmayı, onu hissetmeyi seviyorum. Ellerim hep kararsın istiyorum. Oltu taşının enerji verdiğini söylerler, bu ne kadar doğrudur bilemem ama dokunduğum zaman kendimi iyi hissediyorum.” dedi. Oltu taşının sıradan bir taş olmadığını söyleyen Demirci, diğer değerli taşlar gibi Oltu taşının da hem ülkemiz hem de diğer ülkeler için birçok yönden kıymetli olduğunu belirtti. Demirci, “Oltu taşı biz Erzurumlular için çok kıymetli bir taştır. Oltu taşı bizim siyah altınımız. Bu taş aynı zamanda birçok Erzurumlunun geçim kaynağı. Geleneksel anlamda bizler için çok değerli. Kimisi için de Oltu taşı sadece maddi açıdan önemli olabiliyor. Ama benim için sadece bir geçim kaynağı değil, küçük yaştan beri onunla uğraştığım için, benim için maddiyattan daha fazlası.” sözleriyle, oltu taşının kendisi açısından önemini vurguladı.

 

“Oltu taşı kömüre çok benziyor”

Oltu taşının fosilleşmiş ağaçlardan meydana geldiğini ve bu taşın, kömüre benzeyen özellikleri olduğunu dile getiren Demirci, “Oltu taşı, milyonlarca yıl önce odun kalıntılarından meydana gelmiş bir taştır. Topraktan çıkarıldığı zaman yumuşak halde olur. Ama hava ile temas ettiğinde sertleşir. Aslında Oltu taşı, işlenmesi kolay olan bir taştır. İşlendikçe de sertleşen bir yapısı vardır. Oltu taşı, kullanıldıkça parlar ve genellikle siyah renkte olur. Ateşe temas ettiğinde yanabilir. Yandığı zaman da kömür kokusuna benzer bir koku ortaya çıkar. O yüzden hem renginden hem de kokusundan dolayı Oltu taşı kömüre çok benziyor.” ifadelerini kullandı. Oltu taşının gerçek olup olmadığını anlamak için basit yöntemler uyguladığını belirten Demirci, “Oltu taşı sıcak bir maddeyle temas ettiğinde kömür benzeri bir duruma gelir. Bu da gerçek olduğunun bir kanıtıdır. Taşın gerçek olduğunu anlamak için başvurulan diğer bir yol ise taşı kazdığınız zaman kahverengi bir iz bırakmasıdır. Eğer Oltu taşını kazıdığınızda, taş kahverengi bir renk bırakırsa bu taşın genellikle gerçek bir Oltu taşı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bunun yanında başka taşları kazıdığınızda da kahverengi bir iz ortaya çıkabiliyor, o yüzden buna dikkat etmek gerek.” dedi.

 

“Çoğunlukla tesbih yapıyorum”

Oltu taşını genellikle takı yapımında kullandığını söyleyen Demirci, “Aslında Erzurum’da bu işle uğraşanların çoğu aksesuar gibi eşyalarda Oltu taşını kullanıyorlar. İnsanların talebi çoğunlukla bu yönde olduğu için, bizler de bu talepleri karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı. Müşterilerinin bazen özel isteklerinin de olduğunu belirten Demirci, “Oltu taşını işledikten sonra, satışların yapıldığı yerlere satıyoruz. Bazen satıcılardan veya müşterilerden özel üretim istekleri oluyor. Bu özel istekler nedeniyle istedikleri ürünlerin yapımı uzun sürüyor. Genellikle tesbih yapıyorum ama bunun yanında yüzük, kolye, küpe, gerdanlık veya küçük ev eşyaları da yapıyorum. Geçim kaynağım bu. Hem bu işi yaparak geçimimi sağlıyorum hem de benim için keyifli olan bir hobiyle zaman geçiriyorum.” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

 

Haber & Fotoğraf: Ali Eren Değdaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00