Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KAMPÜSTEN MİLLİ TAKIM YOLCULUĞUNA

15.11.2022
Spor

 

Ragbi, oval bir topla iki takım arasında oynanan bir spordur. Ragbi Kadın Milli Takımı oyuncularından Miray Doyduk’a göre ragbi, ülkemizde lise ve üniversiteler başta olmak üzere, yeni popülerleşen bir spor dalı. Ülkemizde Avrupa ile benzer bir popülerliğe sahip olan ragbinin oynanma yaşının düşmesi ve her geçen gün gençler tarafından tercih edilen bir spor haline gelmesi milli takım üzerinde de olumlu etkilere sahip. 

 

Ülkemizdeki diğer branşlarla kıyasladığımızda, ragbiyi “marjinal” olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Bu sporun ülkemizdeki geçmişi 2000’li yılların başına dayanıyor. Federasyonun resmi internet sitesindeki bilgilere göre birçok kez ismi ve kapsamı değiştirilen Türkiye Ragbi Federasyonu, Beyzbol, Softbol ve Korumalı Futbol branşlarını da bünyesinde barındırmaktadır.

Ragbi Kadın Milli Takımı oyuncularından Miray Doyduk, ragbi macerasının nasıl başladığı, ülkemizde bu sporun popülerliği, organizasyonlar ve ragbi milli takımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

“Ragbiyle tanışmam kampüste topluluk stantlarını görmemle başladı”

Kendisini ragbi oynamaya iten sürecin Hacettepe Üniversitesi’nde okuduğu dönemde, kampüste Hacettepe Ragbi Topluluğu standını görmesiyle başladığını ifade eden Miray Doyduk, olayların beklenmedik bir şekilde gelişmesini şu sözlerle ifade ediyor: “Hacettepe Üniversitesi’ndeki ilk yılımda kampüste dolaşırken Hacettepe Ragbi Topluluğu’nun standını gördüm. O güne kadar isimlerini bile duymamıştım. Hatta dürüst olmak gerekirse o gün öğrenci topluluklarının stantlarını gezerken asıl niyetim voleybol üzerine bir topluluk bulmaktı. O sırada ragbi topluluğundan birisi bana kalem uzattı ve adımı yazmayı isteyip istemediğimi sordu, ben de kabul etmiş bulundum. Daha sonra beni gruplarına aldılar ve bir tanışma antrenmanı yapacaklarını söylediler. O dönem üniversiteye yeni başladığım için, sosyalleşme açısından faydalı olur diye düşünerek antrenmana gittim. Daha önce voleybol oynadığım için tanışma antrenmanında iyi bir performans göstermiştim. Bu performansım dikkat çekmiş olmalı ki, hemen sonrasında takımda kesinlikle yer almam gerektiği yönünde geri dönüşler aldım ve kendimi takımda buldum.”

 

“Ragbi son yıllarda popülerleşti”

Ragbinin geçtiğimiz birkaç yıl içinde gittikçe artan bir popülerliği olduğunu belirten Doyduk, bu durumu şu sözlerle ifade ediyor: “Genel hatlarıyla bakıldığı zaman evet, ragbi ülkemizde futbol, basketbol veya voleybol kadar ön planda olan bir spor dalı değil. Ancak son yıllarda ragbinin popülerleşmesi için önemli adımlar atıldı. Örnek vermek gerekirse, biz Milli Takım olarak geçtiğimiz aylarda Ankara Kızılcahamam’da bir kamp gerçekleştirdik. Başta TRT Spor Yıldız olmak üzere yerel basından da birçok muhabir kampımızı takip etti. Antrenörlerimizle ve bizlerle röportajlar gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek ile oynadığımız maç TRT Spor Yıldız kanalından naklen yayınlandı. Bunlar bizim için çok önemliydi.”

 

“Ana odağımız sosyal medya”

Gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının ağırlıkla sosyal medya üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Doyduk, bu durumu; “Daha çok sosyal medya üzerinden aktif olmaya odaklanan bir tanıtım politikası söz konusu. Ragbi Federasyonu, sosyal medyaya oldukça önem veriyor ve bu noktada biz sporculardan da kişisel sosyal medya hesaplarımızdan paylaşımlar yapmamız isteniyor” sözleriyle ifade ediyor.

 

“Popülerlik Avrupa ile doğru orantıda”

Ragbinin tanınırlığı konusunda, bu spora ilk başladığı dönem ile günümüz arasında büyük farklar olduğunu vurgulayan Doyduk, başta ülkemiz olmak üzere, Avrupa’da da benzer oranda bir popülerliğin söz konusu olduğunu vurguluyor. Doyduk, bu durumu; “Özellikle ülkemizde ragbinin oynanma yaşı liseye kadar inmiş durumda. Lise çağındaki öğrencilerin gelişime daha açık olması, milli takım yolunu da açtığı için o yaş gruplarında ragbinin popülerliğinde bir artış söz konusu. Aynı durum Avrupa’da da geçerli. Özellikle 18 yaş altı turnuvalarının artması bu açıdan çok önemli.” sözleriyle özetliyor.

 

“Hedefimiz Olimpiyat oyunları”

Geçtiğimiz aylarda oynanan Kadınlar Avrupa Elemeleri’nde beşinci olan Kadın Ragbi Milli Takımımızın, olimpiyat vizesi alabilmesi için önünde tek engel Avrupa Kadınlar Şampiyonası. Doyduk, olimpiyat süreci hakkında şunları söyledi: “İlk elemelerde beşinci olarak Avrupa Kadınlar Şampiyonası’na katılım hakkı kazandık. Bu turnuvada İngiltere başta olmak üzere Olimpiyatların favori takımları ile karşı karşıya geleceğiz. Temmuz’a kadar her ay, 10-15 günlük kamplar yaparak turnuvaya hazırlanacağız. Turnuvayı Olimpiyatlara katılım hakkı kazanacak sıralama ile tamamlamayı hedefliyoruz. Bütün takım, antrenörlerimiz ile tamamen bu doğrultuda çalışıyoruz.” 

 

“Ragbiden başka spor yapamam”

Daha önce voleybol ve tenis gibi sporlarla da uğraştığını belirten Doyduk, ragbi ile tanıştıktan sonra başka sporları deyim yerindeyse gözünün görmediğini vurguluyor. Doyduk, ragbinin hayatındaki yerini ise, “Ragbi oynamaya başladıktan sonra, gerçekten yapmayı istediğim sporun o olduğuna karar vermem çok uzun sürmedi. Artık neredeyse hiçbir sporu ragbi kadar seveceğimi sanmıyorum, bağımlısı oldum diyebilirim. İçinde hız, güç, çeviklik ve zekayı barındırması beni en çok çeken durum. Evet, diğer sporlar için de bu özellikler önemli ancak, ragbinin fiziksel yoğunluğu, temasların sertliği bambaşka bir seviyede. Antrenmana veya maça çıkmadan önce başıma her türlü sakatlığın gelebileceğinin bilincindeyim ve bu durum benim için oldukça heyecan verici.” sözleriyle ifade ediyor.

 

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dil Bilimi öğrencisiyken şans eseri Ragbiyle tanışan ve ardından milli takıma kadar yükselen Miray Doyduk, bu spor hakkındaki düşüncelerini bizlerle paylaştı. Kadın Ragbi Milli Takımımıza, Olimpiyat elemeleri yolunda başarılar diliyoruz. 

 

Haber: Deniz Yıldırım

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00