Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ: GÜNEŞİN KADINLARI

09.01.2023
Yaşam

 

Aydın’ın Nazilli ilçesinde bulunan Nazilli Güneşin Kadınları Kadın Girişimi Kooperatifi, kooperatife üye kadınlar tarafından  yöresel ürünler üretiyor. Doğal ve organik olarak üretilen ürünlerin, Türkiye’nin pek çok farklı noktasına satışı gerçekleşiyor. 

 

Kadınlara istihdam sağlamak, sosyal kimlik kazandırmak ve yaşam kalitelerini yükseltmek adına faaliyete geçirilen kooperatif, hem kadınlara hem de  ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Kooperatif Başkanı Yonca Yelkovan, kooperatifi kadınları güçlendirmek için kurduğunu belirtiyor. Yelkovan, “Kadın girişimi ile ilgili bir çok çalışmalarda bulundum. Kooperatif başkanlığının yanı sıra, Turkuaz Kadınlar Derneği Başkanlığını da sürdürmekteyim. Kooperatifimizin kuruluş amacı, kadın fakirliğine önlem almak, en alttaki kadına ulaşmak ve üretime dahil etmekti. Bizim kooperatifimiz, dar gelirli ve evinde üretim yapan kadınlarla ilgili bir projedir.” diyerek kooperatifin vizyonundan bahsetti. Kooperatif Başkanı Yonca Yelkovan ile kadın kooperatifçiliği üzerine söyleşi gerçekleştirdik..

 

Merhaba Yonca Hanım. Söyleşimize katıldığınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Dilerseniz ilk sorumuzla başlayalım. Kooperatifin kuruluşu ve misyonu hakkında bilgi verir misiniz ?

Merhabalar, hoşgeldiniz. Misyonumuz tamamen kadına yönelik. Kooperatifimizde sadece bayan üyeler bulunmakta. Küçük ilçede yaşamanın avantajını kullandık. Tanıdığımız işletmelerle anlaşmalar yaparak, giderlerimizi karşılamak  için ürünlerimizi sattıktan sonra ödemeler gerçekleştirdik. Büyük bir sermaye ile başlamadık. Kadınlarımızın verdiği ücretin neredeyse tamamı açılış giderlerimizi karşılamak için kullanıldı. Küçük bütçelerle bir araya gelebileceğimizi ispatlamış olduk. Misyonumuz böyle, vizyonumuz ise kadınlarımıza hep seviye artırmak üzere olacak. Gidebildiğimiz yere kadar gideceğiz. Hedeflerimize yürümek için eğitimler alıyoruz. Bu bir süreç ve sonu olmayacak.



Kooperatife üye kadınlar için ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz ? 

Kooperatife üye kadınlar için sürekli dersler alıyoruz. Zoom üzerinden online eğitimler oluyor. Kadınlarımızı katılmaları için motive ediyoruz. Elimden geldiğince haberdar ediyorum. Portakal ve zeytin gibi hasat zamanlarında çalışıyorlar bu sebeple bazı zamanlar katılamıyorlar. Saatleri uyuşmuyor ve aynı zamanda evlerindeki sorumluluklarıyla da meşguller. Geziler olduğu zaman teşvik ediyoruz. Muhakkak bizden bir temsilci olması için çabalıyoruz.Kooperatife üye kadınların daha farklı üretim modellerini görmelerini hedefliyoruz. Şuan ki hedefimiz ise üyelerimizi yurt dışındaki fuarlara göndermek. Sadece çok büyük üretim yapmaları için değil, dünya nerede, biz neredeyiz, neyle uğraşıyoruz, dünyadaki yerimizi görmelerini istiyorum. Bunun dışında da bir hayat var. Döndükleri zaman belki aynı işlerine devam edecekler fakat amacımız nasıl daha iyisini yapabilirim duygusunu uyandırmak. Yani farkındalık yaratmak için uğraşıyoruz.

 

Kooperatife kayıtlı kaç üye bulunmakta ?  Kooperatif sistemi nasıl işliyor ?

Kooperatifimize kayıtlı 15 üye kadın bulunuyor lâkin,  üye sayılarımız küçük oranlarda değişkenlik gösterebiliyor. Sistemi tam kavrayamayan kişiler heves edip kayıt yapabiliyor. Başlarda dernekmiş gibi üye olmak isteyenler oldu fakat kırmamak için kabul ettik. Çünkü çok küçük bütçelerle girebiliyorlar, fakat tüzüğümüz gereği kooperatifimizde üretmeyen kazanamıyor. Ben lokomotif görevi görüyorum. Üretim yapmadan  bizim gibi buraya katkı sunmak isteyenler kardan pay alamıyor. Ben beş yatırırken, üretici bir yatırsa dahi biz kardan pay alamıyoruz. Sistemimiz bu şekilde işliyor.



Kooperatif niçin kadın üyelerden oluşuyor ? 

Kadınlar krize hükmeden varlıklar. Türk dünyasında da böyle. Örnek vermek gerekirse Tomris Hatun buna güzel bir örnek olur diye düşünüyorum. Erkek beyninin de hayatı kolaylaştırdığını düşünüyorum. Aslında kadınların hayatında bir çok zorluk olmasına rağmen dimdik ayakta durmayı başarıyorlar. Üretimde potansiyellerinin çok altında kaldıklarını görüyorum. Bu kişisel görüşüm. Bu kooperatifin en büyük amaçlarından birisi de potansiyellerini artırmak. Amacımız kadınlarımızın vizyonunu artırmak.

 

Ürünleriniz hakkında ki bilgileri paylaşır mısınız ? 

Ürünlerimiz tamamıyla organik ve doğal. Genellikle yöresel, uzun ömürlü ve bozulmayacak ürünler üretiyoruz.Çok şanslı bir coğrafyada bulunuyoruz. Bu iklimin bize verdiği avantajları değerlendirmeye çalışıyoruz. Ürünlerimiz sipariş üzerine, e-ticaret yoluyla çok farklı coğrafyalara ulaşabiliyor. Çok üreten çok satıyor, az üreten daha az satıyor.



Kooperatif olarak hareket etmek ne gibi handikaplar yaratıyor ? 

Ekonomik anlamda çok büyüyebileceğimiz bir sistem değil. Çabamız güzel, niyetimiz salih. Amacımız zaten en dipteki kadınlarımıza ulaşmaktı. Bu sisteme bilerek, isteyerek girdik. Kimseye minnet duymuyoruz. Ürettiğimizi satıyoruz. Kendi yağımızda kavruluyoruz.

 

Son olarak Yelkovan, “Kadınlar olarak hayal etmekten hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz. Hayal ettiğimizde hedeflerimize daha çok yaklaşırız. Algıda seçicilik, yani dünyayı o şekilde algılamaya başlarız. Sorunlar olacak, engeller olacak ve bir sürü zorluklar karşımıza çıkacak. Önemli olan  kalkıp yürümeye devam etmek. Kadınlarımızın üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yok. Kooperatifimizi ziyaret etmek isteyen bütün kadınlarımıza kapımız açık. Dileyen herkes gelip ürünlerimize göz atabilir.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Haber & Fotoğraf: Egecan Yapsık

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00