Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


KADIN GİRİŞİMCİLERİN İLHAM VEREN YOLCULUKLARI

24.06.2024
Yaşam

 

İki farklı sektörde başarıyla ilerleyen kadın girişimciler, tutku ve azimleriyle dikkat çekti. Selin Tatar, fuar ve organizasyon sektöründe 26 yıllık deneyime sahip bir profesyonel olarak, sektördeki zorluklara meydan okuyarak kendi şirketini kurdu. Zeynep Arıgümüş ise tekstil sektöründe, evinde kurduğu atölye ile başlayan yolculuğunda, fason iş alarak atölyesini büyüttü. Her ikisi de tutkuyla başladıkları işlerinde azimle ilerleyerek, başarılarını adım adım inşa ettiler. Genç kadınlara cesaret ve kararlılıkla hedeflerine doğru ilerlemelerini önerdiler. Her iki hikaye de başarı için tutku, kararlılık ve sürekli öğrenmenin gerektiğini vurguladı.

 

Selin Tatar ve fuar dünyası

Selin Tatar, uluslararası fuar dünyasında başarılı bir girişimci olarak tanındı. 26 yıllık deneyimiyle sektörde önemli bir yere sahip olan Tatar, özellikle liderlik ve yenilikçi yaklaşımıyla biliniyor. "Üniversiteden mezun olduktan sonra, kendi mesleğim dışında birçok iş ilanına başvurdum," diyen Tatar, fuar sektörüne girşini ise, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi bünyesinde fuar organizasyon şirketi var İZFAŞ, bir iş ilanı açmıştı ve ben de başvurdum. Çok gençtim ve beni asistan olarak işe aldılar. İlk kez fuarcılık sektörüne burada adım attım." şeklinde aktardı.

 

Zeynep Arıgümüş'ün tekstil atölyesi

Zeynep Arıgümüş, ev hanımlığından tekstil sektöründe başarılı bir iş kadınına dönüşen ilham verici bir öyküye sahip, sektöre girişi hakkında ise, "Kendi atölyemi kurmadan önce tekstil sektöründe çalışıyordum. 17-18 sene makinecilik yaptım, 14 yaşında başladım bu işe," dedi Arıgümüş. "İlk önce ayakçılık yaparak başladım, ama makineci olmak istedim. Öğle paydoslarımdan fedakarlık yaparak makinelerin başında çalıştım ve 6 ay içinde makineci oldum." dedi.

 

Kariyer basamakları ve karşılaşılan zorluklar

Selin Tatar, İZFAŞ'ta asistan olarak başladığı kariyerinde hızla yükseldi. Kariyerininin gelişim aşamalarını, "İZFAŞ'ta asistan olarak başladım, sonra proje asistanı oldum, ardından proje sorumluluğuna yükseldim ve çok kısa sürede proje müdürü oldum. Daha sonra özel bir fuarcılık şirketinden teklif aldım ve oraya geçtim. Özel sektörde, belediye bünyesinde olmadığı için kendimi kanıtlamam daha kolay oldu çünkü çalıştığınızda önünüz daha rahat açılıyor. Özel bir şirkette, özellikle direktör olarak çalıştığım için fuar organizasyonunu iyice öğrendim. Bir süre sonra İZFAŞ'tan tekrar teklif aldım. Genel müdür transfer etmek istedi ve vaatlerde bulundu. Tekrar İZFAŞ'a geçtim. 24 yaşında genel müdür oldum. O süreçte çok hızlı olgunlaştım. Fuar dışında organizasyonlar da yapıyorduk. Şirket içinde kongre organizasyonları, defileler, ayakkabı fuarları düzenliyorduk." şeklinde açıkladı.

 

Zeynep Arıgümüş, büyük bir ameliyat sonrası evde oturmak yerine kendi atölyesini kurma kararı aldı: "Evlendikten sonra bir süre ara verdim, çünkü büyük bir ameliyat geçirdim ve protez takıldı. Evde oturmak bana göre değildi, sürekli üretmek istiyordum. En büyük hayalim 2 makine alıp üretmekti. Eşimin desteğiyle 2 makine alarak başladım ve zamanla fason iş alarak atölyemi büyüttüm."

 

Unutulmaz anılar ve engelleri aşmak

Kariyerinde unutulmaz anlar hakkında Tatar, "Kariyerimin en unutulmaz fuarı, bu seneki mermer fuarıydı. Kendi şirketimde 20. yılımı kutladım ve iki firmayla olan 20. yılımızı kutladık. Bu firmaların dünya ve Türkiye'deki tüm fuarlarında stantlarını ben yaptım. Bana sürpriz olarak, bu iki firma ayrı ayrı plaket ve hediyeler hazırlamış, pasta keserek tüm fuarda benim için özel bir tören düzenlemişler. Sektörel basın da bu kutlamaya katıldı ve bana özel bir kutlama yapıldı. Bu durum beni çok duygulandırdı ve kariyerimin zirvesinde hissettim. Bu firmaların 3 nesliyle çalıştım, ancak artık çok yoğun çalışmıyorum. Pandemiden sonra işlerimizi azalttım. Yine de uzun yıllardır birlikte çalıştığım firmalarla mümkün olduğunca devam edeceğim." dedi. Tatar sektörde sanayicilerle çalışmanın zorluklarına, "Sanayicilerle muhattapsınız, büyük adamlar ve patronlarla görüşüyorsunuz ama işin ikinci kısmında, işçilerle de muhattapsınız. Çünkü biz konstrüksiyon üretiyoruz ve mimari işler yapıyoruz. Kendi atölyemiz var ve montaj ile demontaj işlemlerini de biz yapıyoruz. Yurt dışına gidiyoruz, tüm organizasyonu tırlarla yapıyoruz. Çin ve Dubai’ye gemilerle, İtalya’ya tırla gönderim yapıyoruz. Bu büyük bir organizasyon ve zamanla yarışıyoruz, bu da oldukça zorlayıcı. Fuarlarda zamanla yarışmak çok zordur. Sabahlanır, sabaha kadar çalışılır ve sürekli bir ‘yetişememe’ hissiyatı yaşarsınız. Bu psikolojik olarak çok yıpratıcıdır. Şantiyelerimizde 125 kişi çalışıyor ve bunların hepsini siz yönetiyorsunuz. Genç bir kadın olarak, Türkiye gibi bir yerde ustalarla çalışmak gerçekten zor. Yine de sözümü dinletebilmeyi başardım." şeklinde değindi.

 

Zeynep Arıgümüş ise dikişe olan ilgisinin çocukluğundan geldiğini belirtti: "Babam terziydi ve annem de evde bir şeyler dikiyordu. Ben de makinayı öğrenmek istiyordum. Ortaokuldayken dikiş nakış kurslarına katıldım ve işin temelini öğrendim. İzmir’e taşındıktan sonra tekstil atölyelerinde çalışmaya başladım. İlk başta erkek gömlekleri dikiyordum ama bu bana yeterli gelmedi. Daha farklı makineler ve modeller öğrenmek için çeşitli atölyelerde çalıştım. Her yeni makine geldiğinde onu öğrenmek için çaba sarf ettim."

 

Kültürel farklılıklar ve sürdürülebilirlik

Farklı ülkelerdeki kültürel farklılıklara uyum sağlamanın önemine vurgu yapan Tatar, Amerika, Orta Doğu ve Avrupa gibi farklı coğrafyalarda çalıştıklarını belirterek konu hakkında, "Örneğin Orta Doğu fuarlarında daha fazla varak ve görsel öğeler kullanıyoruz, Avrupa'da ise daha sade tasarımlar tercih ediyoruz. Ayrıca, her ülkede farklı iş uygulamaları ve beklentiler olduğu için, yerel ekiplerle iyi bir iletişim ve iş birliği içinde olmak önemlidir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, özellikle reklam ve tabela anlamında kullandığımız malzemeler sürekli yenileniyor. İnşaat malzemeleri daha hafif ve konforlu hale geliyor. Teknolojiyle birlikte standlarımızın tasarımı da sürekli evriliyor. Ayrıca sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalar da fuar organizasyonlarında önemli bir trend haline geldi." dedi.

 

Sürdürülebilirlik konusuna da önem veren Tatar, "Sürdürülebilir malzemeler kullanmak, atıkları azaltmak ve enerji verimliliğine dikkat etmek gibi önlemler alıyoruz," dedi. "Müşteriye aynı kaliteyi ve hizmeti sunabilmek büyük bir başarıdır ve sürdürülebilirlik ilkesine olan bağlılıktır. Güvenli standlar yaparak insanların güvenliğini sağlamak çok önemli. İşin kalitesi ve güvenliği, sürdürülebilirlik açısından önceliklidir. Ayrıca geri dönüşüme ve çevre dostu uygulamalara destek veriyoruz."

 

Genç kadınlara tavsiyeler

Selin Tatar, sektördeki genç kadınlara kariyerleri için cesaretli olmalarını ve büyük hedefler koymalarını tavsiye etti: "Başarılı olmak için önünüze çıkan zorluklara karşı kararlılıkla ilerleyin ve asla pes etmeyin, unutmayın ki her başarı yolculuğu, meydan okumalarla doludur, ancak bu meydan okumalar sizi daha güçlü kılar ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlar. Ayrıca yabancı dil bilgisinin, özellikle İngilizcenin kariyerinizde önemli bir avantaj olduğunu unutmayın. İletişim becerilerinizi geliştirin ve insanlarla etkili bir şekilde iletişim kurun. Büyük müşterileri hedef alarak işinizi genişletmeye odaklanın ve fırsatları cesurca değerlendirin. Her zaman öğrenmeye ve gelişmeye açık olun. Değişime ve yeniliklere açık olun ve iş dünyasındaki gelişmeleri yakından takip edin. Başarılı olmanın sadece çalışkanlıkla değil, aynı zamanda risk almaya ve yeniliklere açık olmaya dayandığını unutmayın. Son olarak, kendi benzersiz yolculuğunuzu yaşayın ve başkalarının sizi sınırlamasına izin vermeyin. Hayallerinizi gerçekleştirmek için cesur adımlar atın ve kendi potansiyelinizin farkına varın. Unutmayın ki sadece siz, kendi sınırlarınızı belirlersiniz ve gerçekten istediğiniz her şeyi başarabilirsiniz. Bu yolda kararlılıkla ilerleyin ve genç kadınlara ilham olun."

 

Zeynep Arıgümüş de genç kadınlara benzer tavsiyelerde bulunarak, genç kadınlaraişin temelini öğrenmelerini ve eğitimlerine yatırım yapmalarının önemini vurguladı: "Benim hayalim Cemil İpekçi ile tanışmak ve ondan eğitim almak. Onun hayal gücüne ve geri dönüşümle bir şeyler yaratma yeteneğine hayranım. Eğitimlerine ve yeteneklerine yatırım yaparak başarılı olabilirler. Yaptıkları işi severek yapmaları hedeflerine ulaşmak için azimle çalışmalarına bağlıdır. Evde çalışmak zor olabilir ama tutkuyla yapılan her iş başarı getirir. Hedef koymak ve o hedefe doğru kararlılıkla ilerlemek önemlidir."

 

Başarı etkenleri ve ilham kaynağı

 

Selin Tatar ve Zeynep Arıgümüş gibi kadın girişimcilerin başarı hikayeleri, tutku, kararlılık ve sürekli öğrenme üzerine kurulu ortak bir formülü ortaya koydu. Her ikisi de sektörlerindeki zorlukları aşmak için azimle çalışarak kendi işlerini kurdu. Tutkuları ve hedeflerine olan bağlılıkları sayesinde, engelleri aşarak başarıya ulaştılar. Genç kadınlara cesaret ve kararlılıkla hedeflerine doğru ilerlemelerini öneren Tatar ve Arıgümüş, başarı için tutku, kararlılık ve sürekli öğrenme gerektiğini vurguladı. Bu başarı hikayeleri, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almaları ve kendi başarı öykülerini yazmaları için ilham verici birer örnek teşkil ediyor.

 

Haber: Harun Tükel

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00