Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İZMİR ATATÜRK MÜZESİ

03.06.2023
Kültür Sanat

 

İzmir’in en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olarak tanınan İzmir Atatürk Müzesi, uzun süredir misafirlerini ücretsiz şekilde ağırlıyor. Burada Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili pek çok detay göze çarpmakta. Atatürk’ün İzmir sevgisi herkes tarafından bilinen bir gerçek. Atatürk İzmir’e geldiğinde, misafirlerini ağırlayabileceği ve rahat toplantılar yapabileceği bir yere ihtiyaç duyulmasının ardından kendisine takdim edilen bu konakta toplam 39 gün kalmıştır. Müzenin sorumlularından Orhan Korkmaz, bize müze ve tarihi hakkında bilgi verdi.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok önemli kararlar aldığı bu köşkte kişisel eşyaları ve kıyafetleri de göze çarpan detaylar arasında. Köşkün tarihi 1875-1880 yıllarına dayanıyor. Mimari yapı olarak Osmanlı ezgileri ve Levanten mimarisinin harmanlanması ile neoklasik tarzda bir yapı olan müze; bodrum, zemin, birinci kat ve çatı katından oluşuyor. Orhan Korkmaz uzun süredir bu müzede görev yapıyor ve köşkün her detayına oldukça hâkim. Orhan Korkmaz’ın anlatımına göre köşk, 1875-1880 yılları arasında halı ticaretiyle uğraşan Takfor tarafından ailesi için ev olarak yaptırıldı. 9 Eylül 1922’de İzmir’in geri alınmasının ardından sahibi tarafından terk edildi ve hazine mülkiyetine geçti.

 

Karargâh olarak kullanıldı

İzmir’e giren Türk ordusunun burayı karargâh olarak kullandığına değinen Korkmaz, “17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında, Atatürk çalışmalarını burada gerçekleştirmiş. İlk defa da o zaman burada kalmış. Kongre bitince karargâh bu binadan taşındı. Naim Bey burayı otel olarak kullanmak için kiralamış. 16 Haziran 1926’da Atatürk, İsmet Paşa ile İzmir’e geldiğinde bu köşkü çok beğendiği için, otele dönüşen Naim Palas’ta konakladı.” dedi.

 

İzmir Belediyesi’nin Atatürk’e hediyesi

İzmir Belediyesi’nin 13 Ekim 1926’da köşkü satın aldığını ve bazı eşyaları yenileyerek Atatürk’e hediye ettiğinden bahseden Korkmaz, “Atatürk 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelmesinde bu köşkte konaklamış. Köşk içinde berber odası, toplantı odası, yemek salonu, yaver odası gibi pek çok işlevsel odalar bulunmakta. Kısacası tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir alan yaratılmış.” diye konuştu.

 

Atatürk’ün ölümü

10 Kasım 1938’de Atatürk’ün vefatı üzerine, köşkün veraset yoluyla kız kardeşi Makbule Baysan’a geçtiğinden bahseden Korkmaz, “25 Eylül 1940’ta müze yapılmak üzere İzmir Belediyesi tarafından istimlak edilmiş ve Atatürk’ün İzmir’e gelişinin 19’uncu yılında, yani 11 Eylül 1941’de müze olarak halka açılmış.” ifadelerini kullandı.

 

Köşkün müze oluşu

Binanın 1941’de müze olarak faaliyete geçtiğine değinen Korkmaz, Ekim 1962’den itibaren müzenin “İzmir Şehri Atatürk Müzesi” ismini aldığını söyledi. Daha sonra bina mülkiyetinin İzmir Arkeoloji Müzesi’ne verildiğinden söz eden Korkmaz, “O tarihten sonra restore ve tanzim edilerek 29 Ekim 1978’de Atatürk Etnografya Müzesi olarak kullanılmış fakat bir süre sonra müzedeki etnografik eserler Etnografya Müzesi’ne taşındıktan sonra müzenin adı Atatürk Müzesi olmuş. 1999-2001 yılları arasında son bir kez restore edilerek 2002’den beri halka açık hâle gelmiş.” diyerek cümlelerini tamamladı.

 

Orhan Korkmaz’a müze hakkında verdiği bilgilerden ve bize ayırdığı vakitten dolayı teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Burak Aybattı

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00