Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

11.06.2022
Kültür Sanat

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Türk Hava Kurumu Müzesi, uçak severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Türk Hava Kurumu Müzesi (THK Müzesi) 19 Mayıs 2002’de açılmıştır. Yirmi yıl boyunca ilgisi bir an bile kaybolmayan müzenin girişinde sizi karşılayan ilk söz ‘İstikbal göklerdedir’ oluyor.

Müzenin içerisine girmeden önce ise bahçesinde bulunan eski uçaklar ve onların adlarının yer aldığı yazılar bulunmaktadır. Birbirinden eşsiz bu uçaklar görsel şölenin yanında bir de meraklı insanları bilgilendirme işlevinde bulunmaktadır.

Müze rehberi Metin Akça’dan edindiğimiz bilgiler göre; özenle hazırlanmış bu uçaklı bahçenin yanında ise Paraşüt Kulesi bulunmaktadır. Ekstrem spor sevmesine rağmen yapmaya imkân ya da zaman bulamayanlar için de bir fırsat yaratıyor. Ayrıca bahsi geçen Paraşüt Kulesi’nin önemli özelliklerinden bir tanesi de Türkiye’de iki tane olmasıdır. Biri Ankara’dadır diğeriyse Ege’nin incisi İzmir’dedir. Ankara’da bulunan kulenin yüksekliği 41 metredir. Açılışın önemli özelliklerine baktığımızda; 28 Ekim 1937’de Celal Bayar tarafından gerçekleşmiştir. Kulenin açılışına önem atfeden Celal Bayar’dan sonra paraşüt kulesini ziyaret eden ünlüler arasında Hayko Cepkin de bulunmaktadır. 

 

“Bizlere Kıyasla Aksiyon Seviyorlar”

Türk Hava Kurumu çalışanı Metin Akça, “Müzeye olan ilgi çok fazla. Her şehirden gelen oluyor ve yıllar geçtikçe sayıda artış devam ediyor. Hatta çoğu zaman sadece içeride bulunan belgeler için gelenler oluyor. Gençlerin ilgisini ise şu şekilde açıklayabilirim; belgeleri, maketleri ve uçakları görmek istiyorlar ancak neredeyse hepsi Paraşüt Kulesi için geliyorlar. Onlar bizlere kıyasla aksiyon seviyorlar.” sözlerini aktardı. 

Müzenin içerisine girdiğimizde; tarihi nitelikli belgeler, eserler, vitray çalışmaları, tarihin önemli isimlerini görmekteyiz. Belge niteliğinde geçen, tarihi belgeler arasında; yabancı havacılık kulüplerine ait yaka rozeti ve takılar, Türkkuşu eğitim ve bakım faaliyetlerine dair fotoğraflar, paraşüt atlayışında kullanılan kask, gözlük, pusula ve saatler, bıçaklar, kazanılan kupalar, paraşüt eğitim ve faaliyetlerinde kullanılan uçuş takım kıyafetleri bulunmaktadır. Vitraylarda; ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen’in silüeti, Türk Hava Kurumu’nun yazısı, oyuncak uçak uçuran küçük kız çocuğu figürü bulunmaktadır. 

 

Göklere İsmini Yazdıranlar Şimdi Müzede Yer Alıyor

Müzenin içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’e dair birçok yazı, eşya ve belge bulunmaktadır. Atamızın bu sevgisini ve ilgisini müzede gezerken fark ediyoruz. Müzede bulunan önemli isimler; Sabiha Gökçen başta olmak üzere, Kâmil Uçak, Mehmet Fesa Evrensev, Hezarfen Ahmet Çelebi, Lagari Hasan Çelebi, Vecihi Hürkuş, Madelet Reyal isimler gibi sıralanmaktadır. 

Bunların yanı sıra müzenin bir alanında adını uçaklara veren il ve ilçeler bulunmaktadır. Bunlar; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara-Bala, Denizli, Gemlik, İstanbul, Keşan Safranbolu, Tokat, Tavşanlı, İzmir-Değirmendere, Niksar, Yalvaç, Zonguldak’tır. Ayrıca bir köşesinde 1942 yılına ait yabancı basında “Turkey Today-Bugünkü Türkiye” başlığında Türk havacılığını anlatılan gazete kupürleri bulunmaktadır. 

Ücretsiz girişi olan Türk Hava Kurumu Müzesi önemli tarihi anlara ev sahipliği yapmaktadır. Yediden yetmişe her kesime hitap eden ve ilgi çeken müze herkesi ziyaret etmeye davet ediyor. Çalışanların ilgisiyle birlikte yeni bilgiler edinmek ve kuleyi ziyaret etmek farklı  aktiviteler arayanlara yardımcı olmaktadır. 

 

Haber & Fotoğraf: Yağmur Kocaoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00