Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


IŞIK SAÇAN MESLEK: BİLEYİCİLİK

01.06.2023
Yaşam

 

Bileyicilik, uzun yıllardır varlığını sürdüren ve gün geçtikçe tükenen bir meslek haline gelmiştir. Teknolojinin ilerlemesi bu güzide mesleği geri plana atmış ama yok edememiştir. Kesici aletlerin körelmiş ağızlarını, bileme taşı ve benzeri aletler kullanarak keskin duruma getirme işi olan bileyicilik, az görülen bileyici ustaları sayesinde hayata tutunmaya çalışıyor. 

 

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bileyicilik işiyle uğraşan Hanifi Delioğlu ve Yaşar Piliç, yok olmaya yüz tutmuş bileyicilik mesleğinin nadir ustalarından. Hanifi Delioğlu ve Yaşar Piliç, bizlere bileyicilik mesleğini nasıl ayakta tuttuklarını ve nasıl sürdürdüklerini anlattılar.

 

8 yaşından beri bu işi yapıyor 

Bileyicilik mesleğini dedesinden gördüğünü belirten Hanifi Delioğlu, bileyeciliğe nasıl başladığını ve nasıl sürdürdüğünü şöyle anlattı: “Ben şu an 58 yaşındayım, yaklaşık 8 yaşından beri bu işle uğraşıyorum. 50 yıllık bir bileyicilik geçmişim var. Bu işi bunca yıl sürdürmek hiç kolay olmadı. O zamanlar bileyicilik şimdiki gibi az görülen bir meslek değildi; birçok insan bu işi yapıyordu. O insanlardan biri de dedemdi. Bu işe onun sayesinde başladım. Ben de dedemin bu mirasını bu zamana kadar sürdürdüm.” 

 

Bileyiciliğin kolay bir iş olmadığını söyleyen Delioğlu, işin zorlukları hakkında, “Bildiğiniz gibi bileyicilik, keskin aletleri keskinleştirme işidir. Bu yüzden aletleri bileylerken bazen ellerimizi kesebiliyoruz. Bu da kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu işe başlarken, bu şekilde sık sık ellerime zarar veriyordum. Sonradan alışıyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

 

“Bileyicilik mesleğinin son ustaları olabiliriz” 

Teknolojinin ilerlemesiyle bileyicilik mesleğinin değerinin azaldığını ifade eden Delioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kurban bayramı dışında öyle çok fazla bir gelirimiz olmuyor. Günümüzde bu işle geçinmek zor. Biz de bu iş dışında başka işlerle de uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu işten para kazanamıyorum diye bırakmayı asla düşünmedim. Dediğim gibi, dedemden kalan bu işi sürdürmek istedim ve yaşadığım sürece de sürdüreceğim.” 

 

Bileyicilik mesleğini artık kimsenin yapmak istemediğini söyleyen Delioğlu, “Bileyicilik mesleğinin son ustaları olabiliriz. Bizden sonra bu mesleğin süreceğini düşünmüyorum. Başkalarına öğretmek istiyorum; özellikle ailemden birisine. Ama bu işe olumlu bakan pek kimse yok. Bu konuda çok üzülüyorum. Bileyicilik sürsün istiyorum.” dedi. 

 

“Bileyicilik birçok meslek gibi yok olmaya yakın”

Günümüzde bileyicilik mesleğine çok fazla talep olmadığını ve böyle devam ederse işini bırakacağını söyleyen Yaşar Piliç, “Artık eskisi gibi bizlere talepte bulunulmuyor. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Hiç bu kadar az talebin olduğu bir zamanı hatırlamıyorum. Gidişat biz bileyiciler için pek olumlu ilerlemiyor. Tabii bizler de bu işten para kazanmaya çalışıyoruz. Ama istediğimiz geliri elde edemiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

 

Bileyicilik mesleğini severek yaptığını dile getiren Piliç, mesleğiyle ilgili endişe duyduğunu söyledi. Piliç, “Bileyicilik birçok meslek gibi yok olmaya yakın. Bizler yok olmasın diye elimizden geleni yapıyoruz. Ama şartlar buna müsaade etmiyor. Bizim bu mesleği yürütebilmemiz için, insanların bize destek vermesi ve taleplerinin olması gerekiyor. Onların talepleri ve istekleri doğrultusunda bizler var olacağız. Yoksa uzun zamandır varlığını sürdüren bileyicilik tarihe karışır.” ifadelerini kullandı.

 

“Teknolojiye ayak uyduramadım”  

Bileyiciliğin zorluklarından bahseden Piliç, “Bileyicilik mesleğinin en zor yanlarından biri de, keskin aletleri çark motoruna değdirdiğimiz zaman çark motorunun durması. Bu durum vücudumuza büyük zararlar verebiliyor. Bu da bizleri çok zorlayan durumlardan biri.” dedi. 

 

Çark motoru yanında bileme taşı, masat, zımpara gibi aletler kullandıklarını söyleyen Piliç, teknolojinin kendilerine getirdikleri hakkında şunları söyledi: “Teknolojinin gelişmesi, benim için pek olumlu sonuçlar doğurmadı. Teknolojiye ayak uyduramadım. Ama teknolojinin bize sunduğu sunduğu çark motorunu göz ardı edemem. Teknolojinin ilerlemesi işimizi elimizden almaya başladı.” 

 

Bileyicilik mesleğinin Erzurum’daki son temsilcilerinden Hanifi Delioğlu ve Yaşar Piliç’e vermiş oldukları bilgiler için teşekkür ederiz.

 

Haber & Fotoğraf: Ali Eren Değdaş

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00