Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İNTERNETİN FARKLI YÜZÜ: DARK WEB

25.12.2022
Bilim ve Teknoloji

Dark Web, internetin gizli kısmı olarak tanımlanır ve anonimlik ile gizlilik arayan kullanıcılar için popüler olduğu gibi, bu platform gizli içeriklerin barındığı bir alandır. Bu nedenle, Dark Web'in kullanıcılarının özel bilgilerini koruma, güvenli iletişim veya gizli bilgi paylaşımı gibi amaçlar için kullanabilecekleri düşünülür. Ancak, aynı zamanda yasadışı faaliyetlerin gerçekleştiği bir alan olarak da bilinen Dark Web'in gerçekte tehlikeli olup olmadığı konusunda farklı fikirler bulunmaktadır.

 

Kıdemli backend developer olarak bir firmada projeler yürüten İbrahim Bayazit ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde optimizasyon, evrimsel algoritmalar, sezgisel ve yarı sezgisel algoritmalar gibi alanlarda çalışan Arş. Gör. Dr. Gözde Alp ile merak edilen konular arasında yer alan Dark Web hakkında konuştuk.

 

Dark Web nedir?

Arş. Gör. Dr. Gözde Alp, internetin üç farklı katman olarak incelenebileceğini söylemektedir. En üst katman olarak adlandırılan "yüzey web"te, herhangi bir şifre gerektirmeden direk ulaşabileceğimiz veriler yer almaktadır. Örneğin sosyal medya ve arama motorları gibi veriler bu katmanda yer almaktadır. İkinci katman olarak adlandırılan "deep web"te ise, sosyal medya gibi kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptığımız her alan deep webi oluşturur. Son katman olarak adlandırılan "Dark Web"te ise, kimlikler tamamen gizlidir ve yasa dışı ürün ve hizmetlerin alınması ve satılması gibi işlemler gerçekleştirilir.

 

İbrahim Bayazit ise Dark Web'i normal tarayıcılar tarafından erişilemeyen ve arama motorları tarafından taranamayan bir internet parçası olarak tanımlamaktadır. "Google ve Yahoo gibi arama motorlarının kullandığı örümcek yazılımları sadece görünür internetteki web sitelerine ulaşabilirler, fakat Dark Web'teki sitelerle erişemezler. Dark Web'te gezinmek için örneğin Tor Browser gibi aracı bir yazılım kullanmak gerekir." Bayazit ayrıca, Dark Web'te arama motorları gibi araçların olmadığını ve ziyaret etmek istediğimiz adresleri bilmemiz veya forumlar veya başka araçlar aracılığıyla bu adresler hakkında bilgi edinmemiz gerektiğini belirtmektedir.

 

Dark Web’in varlığına neden ihtiyaç duyuldu?

Arş. Gör. Dr. Gözde Alp, internetin geniş kapsamlı kullanımının ve dünya çapında erişilebilirliğinin, yasadışı faaliyetleri gerçekleştiren kişilerin de internet aracılığıyla işlemlerini sürdürdüklerini vurguluyor. Alp, Dark Web'in Deep Web ile karşılaştırıldığında daha az erişilebilir ve kontrol edilebilir bir alan olduğunu ve bu nedenle yasadışı faaliyetleri gerçekleştirmek isteyen kişiler için anonim bir ortam sağladığını söylüyor.

 

Normal bir web sitesinin çalışmasından farkı var mı?

"Dark Web'deki bir web sitesi, normal bir web sitesinden fonksiyon olarak herhangi bir fark taşımaz," diyen İbrahim Bayazit "Hem Dark Web hem de normal web siteleri, yayınlamasını sağlamak için bir sunucuya ihtiyaç duyarlar ve benzer yazılımlar kullanılır. Ancak iki web sitesi arasındaki temel fark, erişim protokolleridir." dedi.

"Normal bir web sitesi, '.com', '.net', '.gov' gibi uzantılar ile erişilebilirken, Dark Web'deki bir web sitesine ise '.onion' uzantılı bir domain aracılığıyla Tor Browser üzerinden erişilebilir" şeklinde sözlerine devam eden Bayazit "Bu web sitelerin gizliliği ve anonimliği sağlamak için Tor Network kullanılır. Bu sayede, tarayıcının kullandığı IP adresi ve bilgileri maskelenir ve takip edilmesi zorlaşır." diye konuştu.

 

Günlük kullanıcılar için tehlikeli midir?

İbrahim Bayazit, "Dark Web, çeşitli amaçlar için kullanılan bir yerdir. Özellikle, Silk Road gibi siteler illegal faaliyetlerin yapıldığı ve kullanıcıların kimliklerini gizleyerek hareket ettiği bilinen sitelerdir." diyerek Dark Web'in tehlikeli olabileceğini söyledi. Bayazit ayrıca, "Dark Web'te her zaman dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü illegal işlemler yapılabileceği gibi, tehlikeli malware (kötü amaçlı yazılım), phishing (oltalama), hacking gibi aktiviteler de mevcut olabilir. Bu nedenle, Dark Web'i kullanırken dikkatli ve araştırmış olmak önemlidir" diyerek kullanıcıların dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.

 

Yasadışı faaliyetler için neden Dark Web tercih ediliyor?

Dark Web'in daha çok illegal işlemleri yürütmek amacıyla tercih edildiğini vurgulayan İbrahim Bayazit, bir yazılımcı olarak, "Normal kullanıcılar tarafından gizli ve görünmez olduğu için, internetin erken yıllarında kanun güçleri tarafından zor takip edilmiştir. Kripto paralar ile yapılan ticaretler takip edilemiyordu. Ancak günümüzde siber güvenlik konusunda nitelikli personel ve bilgili kişi sayısı arttığı için daha sıkı takip edilmektedir." diyor.

 

Yürütülen yasadışı faaliyetlere müdahale ediliyor mu?

"İnternetin ilk yıllarında, kredi kartlarının yaygınlaşması ile birlikte, kredi kartları üzerinden dolandırıcılık yapılması gibi suçlar ortaya çıktı" diyen İbrahim Bayazit, "Devletler bu tip suçlarla mücadele etmek için hazır değildi ve uygun yasalar yürürlükte yoktu. Nitelikli personelde yetişmemiştir. Bu nedenle bu tip suçlar işlenmeye bir noktaya kadar devam etti." dedi. Bayazit ayrıca, "Dark Web'de de aynı şeyler geçerlidir. İnternetin ilk yıllarındaki kredi kartı suçlarına benzer bir şekilde suçlar işlenebiliyor ve devletlerin bu suçları tespit etmek ve önlemek için gerekli yasaları yürürlüğe geçirmesi ve nitelikli personel yetiştirmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

 

Dark Web ile illegal faaliyetler, siber suçlar ve diğer yasadışı aktiviteler yapılabildiği gibi, gizli bilgilerin paylaşıldığı ve satıldığı platformlar da mevcuttur. Gizlilik ön planda olmasına rağmen deneyimli kullanıcılar tarafından bilgisayarınıza izinsiz erişebileceği gibi kötü niyetli kişiler tarafından başka problemlerle karşılaşılabilir.

 

Haber: Harun Tükel

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00