Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İNSANLAR VE İŞLETMELER İÇİN TEKNOLOJİNİN GÜCÜ: YAZILIM DEVRİMİ

02.04.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Yazılım sektörü günümüzde hızla gelişen ve büyüyen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların hayatını kolaylaştırmak, işlemleri hızlandırmak ve verimliliği artırmak için yazılım çözümleri oldukça önemli hâle geldi. Bu haberde yazılım sektöründe uzun yıllardır çalışan insanlarla konuştuk ve bu sektör hakkında bilgiler aldık.

 

Yazılım sektörü, son yıllarda hızla büyüyor ve dünya genelinde birçok şirket ve girişimci, yazılım çözümleri sunarak bu alanda yer alıyor. Bu alanda çalışanların sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle pandemi döneminde, uzaktan çalışma yönteminin gelişmesi ve dijitalleşme süreçlerinin hızlanması, yazılım sektörüne olan talebi de artırdı.  İki yıldır yazılımcı olarak görev yapan, bilgisayar mühendisliği mezunu Enver Pakol (24), yaklaşık olarak beş senedir bu işi yapan Gökhan Polat (26) ve daha öncesinde çeşitli şirketlerin bilgi bilişim departmanlarında yazılımcı olarak görev almış Sinan Hacıabdurrahmanoğlu (28), yazılım sektörü ile alakalı merak edilenleri bizlere açıkladı. 

Bu konuda bize düşüncelerini aktaran Sinan Hacıabdurrahmanoğlu, “Ben yazılıma pandemide başladım.  Onun öncesinde IT (Bilgi Bilişim)’de çalışıyordum.  Pandemide eve kapanınca kendimi geliştirmem gerektiğini düşündüm ve yazılıma başladım. Bir sene içerisinde kendi projelerime yapmaya başladım.” dedi.

Uzun yıllardır bu sektörde olduğunu belirten Gökhan Polat, “5 senedir bu meslekteyim. İşi zor yoldan yaparak kendi kendime gelişerek öğrendim. Bunu yapmak zor oldu fakat başardım. Yazılım her zaman kendiliğinden gelişmeye devam ediyor. Biz de ona ayak uydurmak zorundayız.” dedi. Bunun üstüne Enver Pakol, “Ben İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık iki senedir bu sektördeyim ve işimi yaparken aşırı keyif alıyorum. Okulumu bitirdikten sonra, bir süre iş bulmakta zorlandım. Çünkü deneyimsiz olduğum için çoğu firma bana sıcak bakmadı” ifadelerini kullandı. 

 

“Yazılım sektörünün çoğunluğunu yapay zekâlar yapacak”

Yazılımın her geçen gün gelişmekte olduğunu ve yeni teknolojilerin çıkmasıyla etkilendiklerini söyleyen Gökhan Polat, ”Bu gelişmeye ayak uydurmak için her zaman öğrenmeye devam etmemiz gerekiyor.” derken, Chat GPT’nin ortaya çıkmasının işlerini belirli ölçüde kolaylaştırdığını söyleyen Sinan Hacıabdurrahmanoğlu ise, “Yazılması gereken kolay kodlarda Chat GPT’den yardım alabiliyoruz. Bizim işimize yarıyor fakat şunu fark ediyoruz ki, en fazla 5 sene içerisinde yazılım sektörünün çoğunluğunu yapay zekâlar alacak.  Şu anki zekâsı ile temel işlemleri yapabiliyor ama gelişmekte olduğu için bizi geçeceğini düşünüyorum.” sözleri ile yazılımın geleceği hakkında yorumlarda bulundu.

Projelerini zamanında yetiştirmenin zor olduğunu ifade eden yazılımcı Enver Pakol, “Yazılımda bizi en çok zorlayan konu, verilen sürede projeyi yetiştirmek ve bütçeyi aşmamak denilebilir. Kısıtlı sürede birden fazla iş yaptığımız için yetiştirmekte bazen zorlanabiliyoruz.“ ifadelerini kullandı. Projelerin zamanında bitmesi için öncesinden planlanması gerektiğini belirten Sinan Hacıabdurrahmanoğlu, ”Öncelikle hedefimizi belirliyoruz. Projenin özellikleri hakkında konuşuyoruz. Verilen kaynağın kullanımını planlıyoruz. Bu proje için uygun olan ekip arkadaşlarımızı takım hâline getirip birlikte çalışmalarını sağlıyoruz. En önemlisi proje yönetimidir. Bir yazılım geliştirme projesinde, projenin yönteminin belirlenmesi kritik öneme sahiptir. Proje yönetimi için belirli bir metodoloji kullanmak, takımın organizasyonunu kolaylaştırır, zaman ve bütçe hedeflerine ulaşmayı sağlar.” diye konuştu.

 

“Kodlama yaparken sık sık test etmek gerekir”

Yazılım geliştirirken her zaman daha az hata yapmaya çalıştığını söyleyen Hacıabdurrahmanoğlu, hataların uygulamanın performansını, kullanılabilirliğini ve güvenliğini etkilediğini ifade etti. Hacıabdurrahmanoğlu sözlerine şöyle devam etti: ”Kodlama öncesinde iyi planlama yapmak ve proje gereksinimlerini anlamak çok önemlidir.  Kodlamayı yaparken sırasında sık sık test etmek ve hataları bulmak gerekir. Kodlama sırasında programlama dili ve çevreleri hakkında iyi bir bilgi sahibi olmak ve kendinize ait bir stil oluşturmak ve bu stile sadık kalmak gerekir. Bunları kusursuz başarmak için de bolca deneme yapmaya ve zamana ihtiyaç vardır. Eğer bunlara dikkat etmezseniz yaptığınız kodda hata bulma oranınız çok yüksek olur. Örneğin şu an, dünyaca ünlü bir oyununun kullanıcılarına yardımcı olmak için, üçüncü taraf bir uygulama projesi üzerine çalışıyorum. Bu uygulamayı yaparken, bahsetmiş olduğum maddelere fazlasıyla özen gösteriyorum.”

 

“Yazdığımız kod sayısı ortalama 150 bin satır”

Yazılım, büyük ölçüde takım işidir. Kod yazmanın zorluğundan ve yapılacak işin çok olmasından kaynaklı olarak, tek başına bu işi yürütmenin zor olduğundan bahseden Gökhan Polat, konu hakkında şunları söyledi: “Yazdığımız kod sayısı ortalama 150 bin satır olduğu için, bu işi tek başına yapmak çok uzun sürer. Ekip çalışmasının diğer bir artısı da, her kişi farklı bir rol alarak projenin yapım aşamasını hızlandırabilir. Ekip çalışması sayesinde her kişi kendi alanında uzmanlaşabilir ve projenin tamamlanması için gereken farklı beceri ve deneyimler bir araya getirilebilir.”

Yazılıma başlamak isteyenler için önerilerde bulunan Enver Pakol da, “Programlama dilini öğrenmek, kişinin mevcut programlama bilgisi, öğrenme hızı ve öğrenme kaynaklarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle bir programlama dilini öğrenmek birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişebilir. Hangi yazılım dillerine öncelik vermenin daha iyi olduğu, kişinin ilgi alanlarına, projelerine ve iş gereksinimlerine bağlıdır. Ancak günümüzde en popüler programlama dilleri arasında Python, Java, javascript ve C++ yer almaktadır. Öncelik bunlara vermek şu anlık daha iyidir.” şeklinde konuştu.

 

Geleceğin mesleği olarak görülen yazılım, teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızda büyük bir yer sağladı. Her alanda ihtiyacımız olan bu meslek, teknoloji ile gelişmeye devam edecek.

 

Haber & Fotoğraf: Oğuz Nihat Hacıabdurrahmanoğlu

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00