Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İNCİR ÇEKİRDEĞİNE SIĞAN HAYAT

28.12.2021
Yaşam

Aydın’ın Nazilli ilçesinde incir çekirdeği ve incir çekirdeği yağı ile geçimlerini sağlayan başarılı genç bir kadın Huriye Çetinel... İncir hakkında bilgi birikimine sahip olan Çetinel, incir çekirdeği ve incir çekirdeği yağı üretiminde ismini duyuran ilk kişidir. Çetinel incir yağı üretim aşamalarını titizlikle incelemekte  ve  “kadın girişimci sayısının arttırılması” prensibiyle faaliyetlerini sürdürmektedir.

Huriye Çetinel ile eşi, çalıştıkları iş yerinden çıkarılınca geçimlerini sağlamak amacıyla meyve ve bitki kurutmaya karar verir. Zor şartlar altında evinde çalışan Çetinel, meyve ve bitkileri kurutup daha sonra ise onları satmak için büyük bir uğraş veriyor. Daha sonra ise  incirden incir unu çıkarmaya başlayan Çetinel, uzun uğraşlar sonrası çıkardığı incir unlarını, pastacılık yapan işletmelere paketler halinde satmış ve unların yumak haline geldiğini gören işletmeler, Çetinel’ e  yaptığı unları iade etmiş. Bu durum karşısında ise hem maddi hem de manevi anlamda üzüntü yaşayan Huriye Çetinel, unların yumak haline gelmesiyle hayatının değişeceğini nereden bilebilirdi ki…

 

“Uzun uğraşlar sonucu ürettiğimiz incir unlarının neden yumak haline geldiğini araştırmak için kolları sıvadım’’ diye konuşan Çetinel, ‘‘Sadece incir unu değil incir ile ilgili hemen hemen her şeyi biliyor hem de aklıma takılan tüm soru işaretleri için araştırmalarıma devam ediyordum. Araştırmalarıma devam etmek üzere İzmir’e gittim. Aynı zamanda incir çekirdeğini daha kolay ve zaman kaybı olmadan nasıl çıkarabilirim düşüncesi ile İzmir’de soğuk pres yağ üretim makineleri yapan bir şirkete gittim. Şirkette çalışan makineler üzerinde incelemeler yaparken yanımda bulunan incir çekirdeğini makinede sıktırıp çıkan yağı görünce gözlerime inanamadım. Ortaya çıkan incir çekirdeği yağından balık kokusunun geldiğini fark ettim. Bunun üzerine hemen incir çekirdeği yağını analiz etmek için çalışmalara koyuldum” ifadelerinde bulundu.

 

İncir çekirdeği yağında Omega 3!

Huriye Çetinel, yaptığı analizler ve çalışmalar sonucu incir yağında yüksek oranda Omega 3 olduğunu öğrendi. Ayrıca vitamin analizi de yaptıran Çetinel, incir çekirdeği yağının yüksek oranda E vitaminine sahip olduğunu gördü. İncir çekirdeği yağının, balıktan daha fazla Omega 3 sahibi olduğunu öğrenen Çetinel büyük bir şaşkınlık yaşadı. Bunun üzerine, 2014 yılında ‘incir çekirdeği yağının çıkarılması yönteminin  patentini alan Huriye Çetinel, çıkardığı yağların numunelerini önde gelen kozmetik sektörü firmalarına gönderdi. Kozmetik firmalarının da ilgisini çeken incir çekirdeği yağı, kozmetik firmalarının ilgi odağı oldu.

 

“Kendimize özel bir ayrıştırma makinesi yaptık” 

İlk etapta 300 kilo incir çekirdeği siparişi alınca talebi yetiştirmek için kolları sıvayan Çetinel, eski yöntemlerle incir çekirdeği çıkarmanın oldukça güç olduğunu, üç günde ancak 200 gram incir çekirdeğinin çıkarılabileceğini  söylüyor. İncir çekirdeğini daha kolay ve daha hızlı çıkarabileceği bir makine için günlerce İzmir’e gittiğini belirtiyor. İncir çekirdeğini ayrıştıracak makineleri kendisinin tasarladığını ve hatta ustanın makineyi yaparken 12 saat başından ayrılmadan durduğu günlerin olduğunu söyleyen Çetinel, bu kadar uğraşın sonunda “Kendimize özel bir ayrıştırma makinesi yaptık” diyor.

 

KOSGEB’in desteği işletmemin can suyu oldu

Genç bir kadın girişimci olarak başladığı işte ekonomik olarak oldukça sorun yaşayınca destek arayışı içine girdiğini belirten Çetinel, bu finansal sorunun üstesinden nasıl gelebileceği konusunda araştırmalara koyuluyor. Her şey yolunda giderken tüm bu uğraşlarının çöpe gitmesinden oldukça korktuğu zamanların olduğunu söyleyen Çetinel, finansal destek için araştırmalara devam ederken KOSGEB (Küçük Ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme Destekleme İdaresi Başkanlığı) ile karşılaştığını söylüyor. “KOSGEB’den nasıl destek alabileceğim konusunda araştırmalar yapıp projemi hazırladım. Girişimcilik belgesine de sahiptim. Projem KOSGEB tarafından kabul edildi ve desteklerinden yararlandım. KOSGEB’in destekleri benim işletmemin büyümesinde can suyu oldu. Geri dönüşümsüz hibeleri de aynı şekilde. Geçtiğimiz günlerde KOSGEB’in, faizinin büyük kısmını ödediği  70 bin lira KOBİ finansman kredi desteğine başvurdum ve üç gün içinde onaylanıp parayı aldım.  KOSGEB’in destekleriyle makinelerimi almıştım. Bu aldığım yeni destekle de makinelerimi yenileyeceğim.’’  ifadelerini kullandı.

 

Aydın’da patentli tek incir çekirdeği yağı üreticisi!

Aydın’da patentli tek incir çekirdeği yağı üreten kadın girişimci olduğunu ifade eden Çetinel, yaptığı araştırmalar sonucunda ulaştığı bilgileri, “Yılda yaklaşık 70 ton kuru incirin çekirdeğinin yağını çıkartıyoruz. Yaklaşık 225 kilo kuru incirden 15 kilo çekirdek çıkıyor. 15 kilo çekirdekten ise 3 litre yağ çıkıyor. İncir çekirdeği yağının Omega 3, Omega 6 ve 9 oranı çok yüksektir. İçerisinde üç tane Omegayı barından tek üründür. İncir çekirdeği yağındaki toplam omega oranı yüzde 87 ve  bu çok yüksek bir orandır. Omega tamamen beyin destekleyicisi  ve E vitamini bakımından güçlü olduğu için hücre yeniliyor ve Alzheimer hastalarına iyi geliyor” sözleriyle aktardı.

 

İncir çekirdeğinden kahve

İncirin, işletmeye girdikten sonra üç kısma ayrıldığını belirten Çetinel, “İncir posası, marmelat ve çekirdeği oluyor.” dedi. Marmelatı aromacılara ve posasını yem işletmelerine verdiklerini, çekirdeğin ise yağını çıkardıklarını söylüyor. Yağını çıkardıkları incir çekirdeklerinden kalan kısmı ise kahve olarak kullandıklarını söylüyor. Çetinel, incir çekirdeğini kahve olarak kullanan kimse olmadığını, bunu da kendisinin deneme yanılma yoluyla ve araştırmalarıyla geliştirdiğini söylüyor. Çıkardıkları incir çekirdeklerini de kalitesine göre ikiye ayrıldığını, kalitesiz çekirdekleri ise kuş yemi olarak kullandıklarını belirtiyor. 

 

“Kadınların önü kesinlikle açılmalı“

İncir çekirdeği yağının, genelde yurtdışından kozmetik sektöründe kullanılmak üzere talep edildiğini belirten Çetinel, yurt dışından Almanya, Amerika, Ukrayna, İsveç ülkelerinden yoğun talep olduğunu, yurt içinde ise 81 ile gönderdiklerini belirtiyor. İncir çekirdeği yağını 30 ml ve 100 ml halinde perakende satışa sunduklarını söyleyen Çetinel, “Kadınların önü kesinlikle açılmalı. Bizim kadınlarımız her şeyi yapabilir. Bir iş kurabilmeniz için mutlaka belli bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor. Sağ olsun KOSGEB bize gerekli desteği verdiği sürece başaramayacağımız hiçbir iş yok.” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

 

Haber: Dilan Özkan

Fotoğraf: Süleyman Diri

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00