Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İMKANSIZLIKLAR İÇİNDEN GELEN BAŞARI ÖYKÜSÜ

30.03.2022
Dosya

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Savaş Tatlı (24), kendi imkânlarıyla helikopter, F-35 savaş uçağı, strafordan yolcu uçağı, insansız hava aracı ve SİHA modelleri tasarlıyor. 2008 yılından bu yana teknoloji ve bilim ile uğraşan, ekonomik nedenlerle okulunu bırakmak zorunda kalan Tatlı, çalışmalarını evinin balkonuna kurduğu atölyede  sergiliyor. Hatta Tatlı’nın modelleri TEKNOFEST’e kadar ulaştı.

Pet şişeden helikopter
2010 yılında pet şişelerden yaptığı ve hayallerinden sadece biri olan helikopter, Tatlı için aynı zamanda zorluklarla da karşılaşılan ilk adım. Maddi imkansızlıklar yüzünden maket olarak kalan bu çalışma, okulunu aksatmasına neden olurken hayallerinin peşinden gitmek için ekipman alabilmek uğruna farklı sektörlerde çalışıp para kazanmasını da gerektirmiş. 2011 yılında okulda proje ödevi olarak sunulan çalışma ile hayatının dönüm noktası olan helikopter Türkiye birinciliğiyle dönünce,  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birincilik için hediye edilen bilgisayar kilometre taşlarından birisi olmuş.

''F-35 savaş uçağı ve yolcu uçağı''
Teknolojiye olan merakının gün geçtikçe arttığını belirten Savaş Tatlı, ‘‘Düğünlere gittim para kazanmak için birçok defa dolandırıldım. Sırf hayallerimin gerçeğe dönüşmesi için asla pes etmedim. Başta inşaat olmak üzere birden fazla yerde çalıştım. Bir miktar param olduktan sonra 2020’de Hakkâri’de ilk F-35 savaş uçağı maketini yaptım. Yaptığım uçak maketini gören Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank beni TEKNOFEST’e davet etti. Festivale katılım sağlayarak Hakkâri’yi büyük bir gururla tüm dünyaya tanıtarak temsil ettim.’’ sözleriyle uçak serüvenini anlattı.

''Asla pes etmedim''
Tüm olumsuzluklara rağmen hep olumlu düşündüğünü aktaran Tatlı, ‘‘Hayallerimin gerçeğe dönüşmesi için gece gündüz demeden çalıştım. Asla pes etmedim. Annem Van’da ameliyat olurken ben evde uçak maketi yapıyordum. Hedefime ulaşana kadar kesinlikle yolumdan geri dönmem. Bu yolda iş adamları başta olmak üzere beni arayan, sponsor olmak isteyen, binlerce hediye tebrik mesajları gönderen herkese teşekkür ediyorum. Bugüne kadar da devletten hiçbir beklentim olmadı. Olsaydı eğer destek vereceklerinden eminim ama benim gibi binlerce hatta milyonlarca genç var. Hepsi de hayallerinin peşinde. Birileri çıkıp onlara destek vermezse maalesef işler yürümez. Ben kendi adıma beni bu yolda hep destekleyen başta ailem olmak üzere Hakkâri Valiliği’ne ve Sosyal Yardımlaşma Kurumu’na çok teşekkür ederim.’’ dedi.

Hayallerinin peşini bırakmayan genç mucidin şimdiler de tek hedefi üzerinde çalıştığı awm keskin nişancı olarak tabir edilen silahı tasarlamak ve bu silahı yine kendi hayali olan zırhlı araç ile birleştirip çalışmalarını tüm dünyaya tanıtmak. Kariyer hedefleri arasında yaptığı çalışmalarını kendisine ait şirkette patentlerini alarak  üretebilmek olarak belirten Tatlı, ‘‘Bana ait olan projelerimi tamamlayıp patentlerini alarak dünya silah sanayi pazarına çıkıp ülkemizi buralarda hak ettiği şekilde temsil etmek.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber: Süleyman Diri

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00