Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İLKBAHARIN GÜZELLİKLERİ POLEN ALERJİSİYLE GÖLGELENİYOR

16.03.2024
Sağlık

 

En yaygın mevsimsel alerjilerden biri olan polen alerjisi, rüzgar, kuşlar, böcekler veya diğer hayvanlar tarafından bitkiden bitkiye taşınan ince sarımsı bir toz olan polenin solunmasından kaynaklanır. Polen gibi alerjenler vücudunuza girdiğinde bağışıklık sisteminiz bunları bir tehdit olarak görür ve alerjiniz olduğunda vücudunuz semptomlara neden olan kimyasalları salgılar.

 

Polen alerjisi genellikle ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenme döneminde ortaya çıkan alerjik bir reaksiyondur. Bu alerjiye vücudun çeşitli bitkilerden gelen polenlere karşı aşırı duyarlılığı neden olur. Polen alerjilerine yaygın olarak "saman nezlesi" de denir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Songül Çildağ bizlere bu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Polen alerjisi belirtileri nelerdir? 

Herkesin bağışıklık sistemi farklı olduğundan polen alerjileri çeşitli belirti ve semptomlara neden olabilir. Özellikle bahar aylarında yılın belirli zamanlarında polen yüklü havayı soluduğunuzda burun kaşıntısı, sulu gözler, hapşırma, gözlerde şişlik, boğazda kaşıntı, hırıltı ve öksürük gibi belirtiler ortaya çıkar. Vücudun geliştirdiği bu belirtiler aslında polenlerden korunmaya tepki olarak ortaya çıkan durumlardır. Vücut polene karşı savaşırken histamin adı verilen bir maddeyi salgılayarak antikor üretir. Antikorlar, mukoza zarlarının salgılanması ardından damarların şişmesine ve kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Bu maddenin öksürerek dışarı atılması için mücadele eder.

 

Polen alerjisinden korunmanın yolları nelerdir?

Polen alerjisini azaltmanın en önemli yolu polene doğrudan maruz kalmayı azaltmaktır. Çimleri biçmekten kaçının, polen mevsiminde parkta oturmaktan kaçının, evde ve arabada pencereleri kapalı tutun, gözlerinizi güneş gözlüğü ile koruyun, polenleri uzaklaştırmak için sık sık duş alın, dışarıya çıkarken maske takın bu önlemler alındığında alerjiye yakalanma riski azalacaktır.

 

Polen alerjisi tedavisi nasıl olur?

Tüm alerji ilaçlarında olduğu gibi polen alerjisini tedavi ederken kişinin tolere edemeyeceği şeylerden kaçınması gerekir. Alerji ilaçları koruyucu ilaçlardır. Polen alerjilerini tedavi etmek için birçok ilaç mevcuttur. Alerjileri tedavi etmek için burun ilaçları, göz damlaları, alerji tabletleri (antihistaminikler ve lökotrien antagonistleri), enjeksiyonlar ve solunan ilaçlar kullanılabilir. İlaçların etkisi 1-2 hafta sürer. İlaçların sezon boyunca düzenli kullanılması gerekebilir. Bu aynı zamanda polen yoğunluğunun düşük olduğu ve alerji semptomlarının ortadan kalktığı anlar için de geçerlidir.

 

Polen alerjisine ne iyi gelir?

Tuzlu suya salatalık koymak, C vitamini almak, bol sıvı içmek, meyve ve sebze tüketmek gibi ev ilaçları belirtileri azaltarak polen alerjisine iyi gelir.

 

Polen alerjisi hangi aylarda olur?

Polen alerjisi yılın her ayında ortaya çıkabilse de çayır poleni özellikle Şubat-Nisan aylarında, yabani ot poleni ise Ağustos-Ekim aylarında yaygındır. Ayrıca açık, kuru ve güneşli havalarda polen seviyeleri artar.

 

Polen alerjisi olanlar ne yemeli?

Polen alerjisine karşı bağışıklık sistemini güçlendiren meyve ve sebzelerden faydalanmalısınız. Ayrıca protein açısından zengin gıdaların tüketimi de önemlidir. Fast food, şeker ve kızarmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

Polen başka hastalıkların ortaya çıkmasını tetikler mi?

Havadaki polenler nefes alma yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikmektedir. Burunda alerjik rinit (bahar alerjisi/ateş), bronşlarda alerjik astıma ve gözlerde konjonktiviteye neden olur. Bu tip alerjisi olan kişilerin hangi polene alerjisi olduğunu tespit etmeleri faydalıdır. Bitkinin polen yaydığı mevsimde alerjisi olanların hassas oldukları bitkinin yoğunlaştığı bölgeden uzak durması gerekir. Bu bağlamda gelişmiş ülkeler polen kartları aracılığıyla polen alerjisi görülme sıklığının azaltılmasına büyük katkı sağlar.

 

Bizlere bu konu hakkında verdiği bilgiler için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Songül Çildağ’a teşekkür ederiz.

 

Haber: Mertcan Kaplan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00