Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


İĞNE VE İPLİKLERİN RENKLİ DÜĞÜNÜ

26.05.2023
Kültür Sanat

 

Tülbentimin oyası biberdir biber Sevdiğim dilberdir dilber Dilberimi bana vermeyen Olsun benden beter

 

Aydın’dan Bursa’ya, Bursa’dan Muğla’ya kadar uzanan iğne iplik oyaları, maniler eşliğinde elde şekillenmektedir. Bir iğne ve iplik ile akla gelen her şey yapılabilmektedir. Bu ipliklerle renk renk çiçekler, hayvanlar hatta hikayeler de yazılmaktadır. İğne ve iplikle her şeyi deyim yerindeyse, konuşturabilirsiniz. 

 

Çiçekler renkleriyle konuşabileceği gibi işlemesiyle de birçok şeyi anlatabilmektedir. Anadolu’nun her yerinde duygu ve düşüncelerini bir iğne ve bir miktar iplikle şekillendirerek süsleme sanatı, Anadolu insanının sembolik dilini oluşturmuştur. Anadolu insanının maharetli ellerinden çıkan, kendi sessiz iç bahçelerinden dökülen yüzlerce iğne oyası, Japon koleksiyoner İkumi Nonaka ve koleksiyoner İbrahim Koca ile el emeği göz nuru çalışmaları iğne-iplik sevgileri için sunuldu. 

 

Hepsi birer sanat eseri

Bursa Müzeler Müdürlüğü Müze Sorumlularından Aykut Özver, “Anadolu insanının sanat zekasını, zevkini, inceliğini ve yaratıcılığını Bursa’da sergiledik. Genci, yaşlısı demeden kiminin kendi el emeğini kiminin de çeyizinden gelen iğne oyalarını bağışlamasıyla, bunları ilgili kişilere sunuyoruz.” diyerek sanat sergisinden bahsetti.

Özver, “El sanatı ile gerçekleşen sergimizde, gençlik yıllarında çeyiz heyecanıyla ilmek ilmek işlenen gelin başları, tülbentler, havlu kenarları, takkeler, bebekler için işlemeler, ünite ve sehpalar için işlemeler serginin gözdelerindendir.” dedi. 

 

Nesilden nesile soyut miras

Sergi koordinatörleri Nazım Enes Altan, Dilek Yıldız Karakaş ve Zahid Cihanlı’nın çalışmalarıyla gerçekleşen sergiye, Japon koleksiyoner İkumi Nonaka ve koleksiyoner İbrahim Koca’nın sunumuyla el işlemeleri değerlendirildi. Özver, “Tülbent ve işlemeler dışında katılımcılar ve koleksiyonerler, bir iğne ve biraz iplikle hayal dünyalarında gerçekleşen olayları nesneler de çalışmış. Arı kovanı, saçaklı kız, çoban ve hatta çini üzerine işlenen iplik tasarımları da mevcut.” ifadeleriyle sergideki eserlerin bir kısmından bahsetti. Oyaların birer tasarım haline geldiğini ifade eden Özver, “Eski zamanlarda ve yakın geçmişte yapılan oyalar, zamanla birer tasarım haline geldi.” dedi.

 

Hayal ürünleri

Sergilenen tasarımların hikayelerine de değinen Özver, “İğne ve renkli ipliklerle tasarlanan bir çalışma var. Ağaçtan elma toplayan biri, bir ev ve evin bahçesinde bulunan aile, kucağında hayvan seven bir kız çocuğu ve elinde bastonla bir ihtiyar motifleri sergide yer alıyor. Bu bahsettiklerimin hepsi sadece iplikten oluşuyor. Kimi hayvan sevgisini işlemiş kimi de aile. İğne iplik sanatı sadece vakit öldürmek için yapılan bir hobi değil, aynı zamanda bireylerin kendilerini huzurlu hissederek hayal ettikleri, ulaşmak istedikleri ya da ulaşamadığı durumlara ve olaylara da yardımcı olur. Sergiye katılım sağlayan her birey de hayallerini bizimle paylaşıyor.” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Bir iğne ve iplikle her şeyi yapabilirsiniz. Bursa’da bulunan Merinos Tekstil Müzesinde her yıl iğne iplik oyaları her yıl sergilenmektedir. Bizimle sergi hakkındaki bilgileri paylaşan, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Müzeler Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ederiz. 

 

Haber & Fotoğraf: Esra Utku

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00