Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HÜCRELERİN DEVLEŞMESİ: KEMİK TÜMÖRÜ

04.06.2023
Sağlık

İnsan vücudu kemik, et ve kas yığınından oluşur. Bu et yığınının ayakta kalabilmesi için iskelet dediğimiz bir yapı vardır. İskelet, kemiklerin birleşiminden oluşan bir yapıdır. Bu kemik hem insan vücudunun ayakta kalmasını hem de iç organların korunması amaçlı bir özellik taşımaktadır. İnsan yaratılışı gereği bu kemik yapısı beraberinde birçok hastalık taşımaktadır.

 

Dünyada birçok hastalık vardır. Kemik tümörü, hastalıklar arasındaki en nadir hastalıklardan biridir. Kemik tümörü, kemik dokularındaki hücrelerin kontrolsüzce büyüme ve çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Hayatın her döneminde meydana gelebilen bu tümör, kötü ve iyi huylu olmak üzere sınıflandırılmıştır. Bu konu hakkında uzman yardımı alınması gereklidir. Kemik tümörü hastalığı ile ilgili Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Hekim Op. Dr. Rıdvan Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi  Kahraman Bingöl ile  bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Kemik tümörü (kanseri) nedir?

Kemik tümörünün kemik dokularında bulunan birtakım hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması olduğunu belirten Op. Dr. Rıdvan Aslan, kendisine yönlendirdiğimiz soruları şu şekilde cevapladı:  “Genel itibariyle, vücutta başka bölgelerde oluşan tümörler gibi, kemik dokularında bulunan birtakım hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalmasıdır. Kemik tümörü, kemik dokusunda oluşan anormal hücre büyümeleridir. Bu büyümeler, kemiklerin yapısını etkileyebilir ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Kemik tümörü, iyi huylu (benign) veya kötü huylu (kanserli) olabilir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle yavaş büyür ve nadiren yayılırken, kötü huylu kemik tümörleri hızlı bir şekilde büyüyebilir ve çevre dokulara yayılabilir."

 

Kemik tümörü olan hastadaki belirtiler ve tanı yöntemleri nelerdir?

Hastada meydana gelen ağrı, herhangi bir bölgede şişlik, patolojik kırık, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler, bu hastalıktan şüphelenmek için en genel belirtilerdir. Bu belirtileri gösteren hastaların mutlaka bir uzman tarafından görülmesi gereklidir. Kemik tümörü ile ilgili tanı yöntemlerinin, her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da belli başlı görüntüleme yöntemleri bulunmaktadır. Tüm hastalıklarla beraber, kemik tümöründe de anamnez (doktorun teşhis koymak için hastaya yönelttiği sorular) yöntemi ilk başta kullanılır. Bu sorular doğrultusunda fiziki muayene uygulanır. Daha sonrası için görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bunlar X-Ray, MR (kontrastlı, kontrastsız), tomografi ve sintigrafidir.

 

İyi huylu veya kötü huylu kemik tümörünün tedavi yöntemi var mı, varsa nedir?

Hastanın yaşı, cinsiyeti, ek hastalıkları, tümörün türü, yerleşim yeri, tedavide rol oynar. Takip edilen iyi huylu kemik tümörünün yanı sıra ekstremite ampütasyonuna (parçanın, organın alınması) kadar varan geniş yelpazede bir tedavi uygulanır. İyi huylu kemik tümörü için kemikte herhangi bir patolojik kırık görülmediyse, çoğunlukla takip yöntemiyle hasta tedavi edilmeye başlanır. Kötü huylu kemik tümörü için ise farklı tedavi uygulamaktayız. Bu tedaviyi konsey kararıyla uyguluyoruz. Hastaya uygulanan görüntüleme ve uygulanan biyopsi sonucu kemik tümörü tedavisi alan hasta multidisipliner yaklaşım ile onkoloji, radyoloji, ortopedi, patoloji, radyasyon onkolojisi, ortak kararı ile  cerrahi ve medikal tedavi uygulanmaktadır.

 

Kemik tümöründen şüphelenen hastalara önerileriniz nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, insanlar hastalıklarına internetten bakarak kendilerince tanı koyup ilaç kullanıyorlar ve bu oldukça yanlıştır. Bilgiye erişimin çok kolay olduğu, doğru bilgiye ulaşmanın ve yorumlamanın zor olduğu bir dönemdeyiz. Açıkladığım tümör belirtileri olan hastanın erken zamanda randevu alıp bir polikliniğe başvurması önemlidir. Kemik tümörü olan hastaların ve diğer kanser hastalarının geleneksel yöntemlerden uzak durması oldukça önemlidir. Tedavi, doktor takibinde ve onayı ile yürütülmelidir. 

 

Yaygın kemik tümörü türleri var mı?

Kemik tümörleri farklı tiplerde olabilir ve her bir türün farklı belirtileri, tedavileri ve prognozları vardır. Bazı yaygın kemik tümörü türlerini Ankara Numune Onkoloji ve Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kahraman Bingöl, şu şekilde açıkladı:

Osteokondrom: En sık görülen iyi huylu kemik tümörüdür. Büyüme plaklarından kaynaklanır ve genellikle gençlerde ortaya çıkar. Kemik üzerinde bir çıkıntı veya tümör şeklinde kendini gösterebilir. 

Osteosarkom: En yaygın kötü huylu kemik tümörüdür ve genellikle gençlerde ve genç erişkinlerde ortaya çıkar. Büyüme plaklarından veya yeni kemik oluşumu bölgelerinden kaynaklanır. Genellikle diz, üst kol veya gövde kemiklerinde görülür. 

Kondrosarkom: Kıkırdak dokusundan kaynaklanan bir kemik tümörüdür. İyi huylu ve kötü huylu formu vardır. Genellikle orta yaşlı veya yaşlı bireylerde ortaya çıkar ve genellikle leğen kemiği, omurga veya kaburga gibi büyük kemiklerde bulunur. 

Ewing Sarkomu: Kemiklerde veya yumuşak dokularda ortaya çıkabilen nadir bir kemik tümörüdür. Genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Uyluk kemiği, pelvis veya kaburgalar gibi büyük kemiklerde sıklıkla bulunur. 

 

Kemik tümörü belirtilerine göre değişir mi?

Kemik tümörleri belirtilerine göre değişebilir. En yaygın semptomlar şunları içerir; kemik ağrısı, şişlik, hassasiyet, kırılganlık, kemikte deformasyon, hareket kısıtlılığı ve nadiren kemikte kitle hissi. Bununla birlikte, kemik tümörleri erken evrelerde genellikle semptomsuz olabilir ve rastgele bir radyolojik inceleme sırasında tesadüfen keşfedilebilir. Kemik tümörlerinin teşhisi çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılarak konulur. Röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve kemik sintigrafisi gibi yöntemler, tümörün varlığını, boyutunu ve yerini belirlemeye yardımcı olur.

 

Kemik tümörü tedavisinde ne tür tedavi yöntemleri kullanılır?

Kemik tümörleri tedavi edilirken tümörün tipine, boyutuna, evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak çeşitli tedavi seçenekleri kullanılır. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedaviler bulunur. Tedavi planı, bir multidisipliner yaklaşım gerektirebilir ve genellikle kemik tümörüyle uzmanlaşmış bir ekibin yer aldığı bir sağlık merkezinde yapılır. Her kemik tümörü durumu benzersizdir ve prognoz büyük ölçüde tümörün tipine, evresine ve tedaviye yanıtına bağlıdır. Erken teşhis ve uygun tedavi, kemik tümörleriyle ilişkili komplikasyonları azaltabilir ve tedavi başarısını artırabilir. Kemik tümörü şüphesi varsa, bir doktora başvurmak ve gerektiğinde ileri değerlendirme için bir uzmana yönlendirilmek önemlidir.

 

Kemik tümörü olan hasta ve hasta yakınları için bilgilendirme adına Op. Dr. Rıdvan Aslan ve Dr. Öğrt. Üyesi Kahraman Bingöl ile yaptığımız söyleşi, kemik tümörü belirtilerinin herhangi birinin görülmesi üzere bir doktora danışmanın doğru olduğunun altını çizmektedir. Aslan, kemik tümörü tedavisinde, hastalığın gidişatına göre belli bir yol izlendiğini ve kanser hastalarının geleneksel bir tedavi uygulamasının doğru olmadığı da yaptığımız söyleşide aktarmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Hekimi olan Op. Dr. Rıdvan Aslan’a  ve Ankara Numune Hastanesinde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Kahraman Bingöl’e sorularımızı cevapladığı için teşekkür ederiz.

 

Haber: Özge İşik

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00