Neredeyse her yerinden şifa kaynağı fışkıran Edremit Körfezinde yer alan Güre, geçmişten bugüne gelen kaplıcalarıyla ününü yaymaktadır. Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası olarak bilinen Afrodit’in de zamanında Güre’de banyo yaptığı rivayet edilmiştir.
Güre Kaplıcalarının hikâyesini öğrenmek için Edremit İlçe Kültür Turizm Müdürlüğünde görevli Mehmet Keskin ve Güre’nin içinde bulunan şifa kaynağı olan kaplıca ve hamamların faydalarını öğrenmek için Edremit Belediyesine bağlı Afrodit Kaplıcaları müdürü Filiz Yılmaz ile röportaj gerçekleştirdik.
Truva Savaşı’nda Afrodit önemli yer tutmuştur
Afrodit’in M.Ö. Antik Yunan ve Persler arasında gerçekleşen Truva Savaşı’nda anlatılan hikâyede önemli yer tuttuğunu belirten Keskin sözlerine şöyle başladı: “Mitolojide Afrodit ve Eris önemli yer tutmaktadır. Çatışma Tanrıçası Eris, Peleus ve Thetis'in düğününde en güzel tanrıçaya altın bir elma hediye etti. Truva prensi, Hera'nın ardından yargıç olarak Athena ve Afrodit'in unvanı için kavga etti. Avrupa'da, Afrodit ona gezegendeki en güzel kadını teklif etti ve Athena, seçimini etkilemek amacıyla ona güç ve yenilmezlik sözü verdi. Zaten Menelaus'un karısı olan Paris'in onu kaçırması, Sparta kralını kardeşi Agamemnon'dan yardım istemeye ve Helen'i kurtarmak için Truva'ya bir sefer başlatmaya teşvik etti.”
Afrodit Antik Yunan ve Roma’da en çok bahsedilen tanrıçalardan biridir.
Afrodit’in mitolojideki bir diğer adının Venüs olduğunu belirten Keskin, “Antik Yunan ve Roma'da en sık bahsedilen tanrıçalar arasında Afrodit (Venüs) yer alır. Aşkı, ihaneti ve güzellik konusunda rakip sayılanlardan intikam almayı içeren mitler yaygındır. Afrodit gibi güzelliği ve aşkı temsil eden bir tanrıçanın aşkla ilgili hikâyelerde adı geçmemesi ve kıskanılmaması pek mümkün görünmüyor. Aşk Tanrısı Eros, Güzellik ve Aşk Tanrıçası Afrodit'in oğluydu. Ares ve Afrodit'in çocuğu olduğu kabul ediliyor. Aşk Tanrısı Eros, oklarıyla insanların kalplerini sevgiye ve bağlılığa açar. Bazı heykel ve resimlerde Afrodit'in yanında küçük bir çocuk olarak tasvir edilmiş, ayrıca kanatlı elinde bir ok tutmaktadır. Afrodit'e baktığımızda resim ve heykellerdeki temsillerinde güzelliğin, aşkın ve şehvetin ön plana çıktığını iddia edebiliriz. Sembol sayılan güvercin, gül ve deniz kabuğu figürleri özellikle kullanılmıştır.” şeklinde konuştu.
Afrodit Güre Kaplıcalarında
Zamanında Afrodit’in Güre’ye gelip banyo yaptığını belirten Keskin, bölgede bulunan fakat şimdilerde aşırı tahribattan dolayı kullanılmayan Astrya Antik Kenti’nin Afrodit isminden geldiğini belirterek, “Ünlü Antik Çağ tarihçisi Strabon’un tespit ettiği Güre Kaplıcasının bulunduğu, çamur banyosu yapılacak olan yerde olduğu bulgusuna sahibiz. Bu durum Roma İmparatorluğu zamanındaki en önemli hamamlardan bir tanesi olduğunu vurguluyor. Günümüzde ise kışın kapalı olmak üzere yazları müze olarak hizmet veriyor.” dedi.
“Kaplıcalarımızda birçok hastalığa çözüm sağlayacak uygulamalar mevcut”
Güre’de kaplıcalara gelen ziyaretçilere birçok hastalığa çözüm getirecek uygulamaların mevcut olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kaplıcalarımızda birçok hastalığa çözüm sağlayacak uygulamalar mevcut. Buraya gelen ziyaretçilerimize uyguladığımız banyo kürü tedavisi özellikle ortopedik operasyonlar sonrasında uzun süre hareketsiz kalan kişilerde uygulanan banyo kürü uygulaması sayesinde romatizma gibi hastalıklara çare aramaya, spor yaralanmalarında oluşacak sorunlara ve genel stres bozukluklarını rehabilite edecek birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.” dedi ve kaplıcaların yararlarından da bahsetti.
Banyo kürü uygulaması en çok tutulan yöntem
Banyo kürünün Güre’de kaplıcalarda en çok kullanılan tedavi yöntemi olduğunu belirten Yılmaz, uygulamanın nasıl yapıldığını şu şekilde aktardı: “Normalde biz bu uygulamayı üç haftada yaparız fakat yaz aylarında olan yoğunluk nedeniyle bu süre 10 güne düşer. İlk hafta kaplıcalara gelen ziyaretçiler günde 2 defa sauna terapisi, sonraki hafta ise günde 1 defa olmak üzere kükürt olan havuzlarda yüzme uygulanır.”
Yılmaz ayrıca Güre kaplıcalarında termal havuzun da bulunduğunu ve özellikle bel ile boyun fıtığı olan hastaların burayı tercih ettiğini vurguladı.
Kaplıcalar bölgeye getiri sağlamakta
Yılmaz, kaplıcaların bölgeye hem turizm hem de nüfus yoğunluğu olarak önemli getiri sağladığını belirtti. Ayrıca kaplıcalar sayesinde bulunan jeotermal (sıcak su) sayesinde nüfusun gün geçtikçe arttığını, bunun nedeninin insanların ısınma masrafından kurtulmak istemesi ve Kaz Dağları sayesinde özellikle 65 yaş üstü insanların oksijenli hava ile buluşmak istemesi olduğunu vurguladı. Yılmaz sözlerini sonlandırırken herkesi Güre’de bulunan Afrodit Kaplıcalarına ziyarete beklediği belirtti.
Bize Yunan mitolojisinde önemli bir yeri bulunan Afrodit’in hikayesini anlatan Mehmet Keskin’e ve Güre Kaplıcalarını bizlere detaylıca anlatan Filiz Yılmaz’a teşekkür ederiz.
Haber: Atahan Aker
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...