Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


"HER BİR ÖĞRENCİMİ KENDİ EVLADIM GİBİ GÖRÜYORUM"

01.01.2022
Kampüs

“Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan her bir öğrencimi kendi evladımız gibi görerek, bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Ülkemizin gelecek vizyonuna uygun; rekabetçi, ahlaklı ve kültürümüzden beslenen öğrenciler yetiştirmek tek amacımız. ADÜ’de geleceği inşa edecek nesillere rehberlik ediyoruz.”

Dergimizin ilk sayısında Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ile Üniversitemize dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Pandemi sürecinden online eğitime, yeni kütüphanemizden öğrencilerin barınma sorunlarına, Üniversitemizin başarılarından  kampüs hayatına kadar birçok farklı konunun ele alındığı söyleşide, Rektörümüzün öğrencilik hayatına da değindik. Öğrenciler olarak merak ettiğimiz tüm soruları hocamıza yönelttik. Samimi cevapları ve bizi ağırladığı için hocamıza teşekkür ediyor, bu samimi söyleşiyle sizleri başbaşa bırakıyoruz. 

 

Biz öğrenciler olarak Rektörümüzü iyi tanıyoruz. Ancak siz kendinizi nasıl tanımlarsınız? Öğrenciliğiniz nasıl geçti? Hedefleriniz ve hayalleriniz nelerdi?

İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladım. 1994 yılında Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 2001 yılında Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji Ana Bilim Dalında ‘Doktor’ unvanı aldım. 2005 yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’nda Yardımcı Doçent olarak göreve başladım. 2009 yılında Doçent ve 2014 yılında Profesör unvanını aldım. Uluslararası ve ulusal olmak üzere birçok araştırma makalesi, bildiri, kitap ve kitap bölümü yayınladım, birçok araştırma projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev aldım. Çin’de Uluslararası Biyomedikal Mühendisliği ve Biyoteknoloji Konferansı Bilimsel Hakemliği görevlerinde bulundum. Journal of Coastal Life Medicine ve Journal of Survey in Fisheries Sciences dergilerinin editörel üyeliği ve Apiterapi Derneği Bilimsel Danışma Kurul Üyeliği’ni sürdürmekteyim. 

 

2010-2014 yılları arasında fakültemde bölüm başkanlığı görevini yürüttüm. 18 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendilerin tensipleriyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü olarak atandım. 1 çocuk babasıyım, gururla ifade etmeliyim ki oğlum, aynı zamanda meslektaşım. İleri düzeyde İngilizce, orta düzeyde Fransızca ve Almanca biliyorum. 

 

Öğrencilik yıllarım, hayatımı şekillendiren önemli yıllardı benim için. O dönemde hem okudum, hem de başta müzik olmak üzere çeşitli dallarda çalışma fırsatım oldu. Her öğrenci gibi zor zamanlarım oldu; ancak ben hayatımdaki krizleri hep fırsata çevirmesini bildim. Farklı disiplinleri merak ettim, yelpaze genişledikçe bana farklı bakış açıları ve perspektifler kazandırdı. Mezun olduktan sonra ‘Araştırma Görevlisi’ olarak akademik hayatıma başladım. Öğrenciliğim boyunca devletimin bana verdiklerinin farkında oldum, bugün de çok şükür devletime olan borcumu ödeme fırsatını yine devletimiz bana verdi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde okuyan her bir öğrencimi kendi evladımız gibi görerek, bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Ülkemizin gelecek vizyonuna uygun; rekabetçi, ahlaklı ve kültürümüzden beslenen öğrenciler yetiştirmek tek amacımız. ADÜ’de geleceği inşa edecek nesillere rehberlik ediyoruz. İnşallah bu süreç tüm çalışma hayatımız boyunca devam edecek.   

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye’nin sayılı botanik bahçelerinden birini Aydın’a kazandırdı. Öğrencilerin kullanımı adına açılan ve ADÜ Merkez Kampüsü’nü yaşam alanına dönüştüren bu proje ile birlikte öğrenciler boş vakitlerinde yeşil alanların keyfini çıkarıyor. Bu proje gibi alanların sayısı önümüzdeki dönemlerde daha da artacak mı?

Evet, bu konuda uzunca bir süredir süren muallak bir durum vardı. Bu konuda inisiyatif alarak bu bahçeyi öğrencilerimizin kullanımına açtık. Dokuyu bozmadan ama üniversitemizin en merkezi alanını da değerlendirerek kampüsümüzün asıl sahibi öğrencilerimiz için bir sosyal alan oluşturduk. Bu konuda çok önemli geri dönüşler alıyoruz. Ben her fakülte ve meslek yüksekokulu öğrencileri ile bir araya geliyorum. Onların hem pandemi sonrası adaptasyon sürecine katkı yapmak hem de yeni öğrencilerimizle tanışmak için böyle bir proje başlattım; burada gördük ki doğru işler yapıyoruz. Atladığımız ya da yeni oluşan sorunları da anında çözme fırsatımız oluyor. Bu alanla ilgili hep çok iyi geri dönüşler aldık; öğrenciler özellikle kampüsün içinde böyle bir yaşam alanı istiyordu, biz de onların bu isteğine kayıtsız kalmadık. İnşallah, yakın zamanda bu sosyal alanları daha da genişleterek öğrencilerimiz için başka alanlar da yaratacağız. Üniversitemiz sürekli olarak büyüyor, hem sayısal olarak hem de başarılarıyla bir cazibe merkezi haline geliyor; dolayısıyla bu tür alanlara daha çok ihtiyacımız olacak. Biz de bu sayıyı arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanemize, Sağlık Bakanlığı tarafından “Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi” verildi. Sağlık turizmi belgesini almamızın hem kurumumuza hem şehrimize hem de ülkemize ne gibi katkıları olacak?

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik kapsamında, Üniversitemiz Hastanesi Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi Yetkinlik Kriterleri’ne ve Yönetmeliğin genel esaslarına uyarak uluslararası sağlık turizmi faaliyetinde bulunmaya hak kazandı. Hastanemiz tecrübeli ve deneyimli hekim kadrosuyla ve ileri teknoloji altyapısıyla, artık uluslararası hastaları da kabul etmeye başlayacak. Aydın’ın tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra sağlık turizmiyle ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlanacağını umut ediyoruz. Sağlık turizmi belgesini almamızın hem kurumumuza hem şehrimize hem de ülkemize büyük katma değer sağlamasını hedefliyoruz. Ayrıca yeni ek binamızla Aydın sağlık anlamında bölgede yeni bir merkez olacak; bölge hastanesi gibi çalışan hastanemiz artık Ege’de yeni cazibe merkezi olacak. Ancak bu konudaki başarımız sadece merkez kampüs alanımdaki hastanemizle sınır değil; Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi de ‘Uluslararası Sağlık Turizmi’ sertifikasına sahip. Tabii bu hem ülkemize hem de Aydın’a önemli katkılar sağlayacak. Aydın, sağlık turizmi için de yeni bir merkez olacak. 

 

2018 yılı Kasım ayında yeni binasında hizmet vermeye başlayan Recep Tayyip Erdoğan Kütüphanesi “Engelli Dostu” bir kütüphane olarak hizmetlerini yürütüyor. Kütüphanemizin ilerleyen dönemlerde 7/24 hizmet vermesi sağlanacak mı, kütüphanemiz üzerinde planladığınız projeler bulunuyor mu?

Kütüphanemizde yaptığımız düzenlemelerle YÖK tarafından mekânsal erişebilirlik ödülü olan ‘Turuncu Bayrak’ aldık; övünerek ifade etmeliyim ki Türkiye’de sadece 4 üniversitede ‘Turuncu Bayrak’ var.  Recep Tayyip Erdoğan Engelli Dostu Kütüphanesi, engellilere ve dezavantajlı gruplara yönelik erişilebilirlik alanında TS 9111 standartlarına uygun olarak yapmış olduğu mekânsal düzenleme ve çalışmalarından dolayı 2019 ve 2020 yıllarında YÖK tarafından turuncu bayrak ile ödüllendirildi. Bu kapsamda 2021 Mayıs ayı içerisinde Türkiye’de ilk defa ‘Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı’nı düzenledik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Platformu’nun da paydaşı olduğu önemli katkılar ortaya koyan çok önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptık. Sadece kütüphanemizde değil ileride tüm kampüsümüzü bu şekilde tasarımlamak istiyoruz. Bu denli güzel bir kütüphane yapınca Aydın’daki bütün öğrenciler için de önemli bir kaynak merkezi oldu. Düzenlediğimiz rektör-öğrenci buluşmalarında öğrencilerimiz yer bulamadıklarını ve çalışma saatleri konusunda yeni bir düzenleme istedi. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor; yakın zamanda 7/24 açık, kapısında sıcak çayı, çorbası öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak bir kütüphaneyi hayata geçireceğiz. Yeter ki evlatlarımız ülkemiz ve medeniyet yarışımız için kendilerini bilgiyle donatsınlar. Bizler her zaman, elimizden ne geliyorsa destek olacağız.  

 

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte fakültelerimize geri döndük. İletişim Fakültesi’nin uygulama alanlarının pandemi sürecinde oldukça genişlediğini gördük. Aynı zamanda fakültemizde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrenciler için de imkânlar ve bölümler artırıldı. Fakültemiz ile alakalı önümüzdeki yıllarda başka projelerinizde olacak mı? 

İletişim Fakültesi genç ve dinamik kadrosuyla çok şey beklediğimiz fakülteler arasında geliyor. Alanında yetkin ve heyecanlı öğretim üyelerimiz ve öğretim elemanlarımızla Türkiye’de adından söz ettiren önemli bir merkez olacağına inancımız tam. Bu konuda işler iyi gidiyor. ADÜ TV 1. yaşını kutladı, bunun yanında gelen çok güzel projeler olduğunu da biliyoruz. Aynı zamanda Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin dergi ve internet haber sitesi çalışmalarını yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Fakültemizin bu çalışmalara imkan sağlayacak yeterli teknik ekipmana sahip olması önceliğimiz arasındaydı. Önceden sıkışık bir ortamda yeterli olmayan çalışma alanına sahipken, şimdi çok daha geniş, çok daha detaylı çalışma alanlarıyla öğrenciye hizmet  etmektedir. Bundan dolayı fakültemizin daha iyi işler çıkaracağına ve ülkemizde konuşulacak projeler için önemli bir mutfak konumuna geleceğine inanıyoruz. 

 

Pandemi sürecinde üniversitemiz, uzaktan eğitimde diğer birçok üniversiteye örnek teşkil etti. Bu dönem itibariyle ADUZEM’in güncellenmiş olduğunu gördük. Önümüzdeki günlerde uzaktan eğitimimizi sürdürdüğümüz bu sistem ile alakalı teknik sıkıntıları en aza indirecek revizyonlar gelecek mi? 

Dünya çok zorlu bir sürecin içinden geçiyor. Hiç alışık olmadığımız şeyler neredeyse günlük hayatımızın rutini oldu. Covid-19 Pandemisi ile hayatımızda çok şey değişti; eğitimde de birçok şeyi yeniden planlamak zorunda kaldık.  Ancak şunu rahatlıkla söylemeliyim ki pandemi sürecinde bocalamadık! Çok hızlı aksiyon alarak hiçbir mağduriyet yaşanmasına izin vermedik. Bu zorlu süreçte sorumluluklarımızı yerine getirebilmek adına var gücümüzle çalışmalarımıza devam ettik. Öğrencilerimize daha iyi eğitim verebilmek adına uzaktan eğitim yolu ile yürütülecek dersler ve uygulamaların belirlenmesinin ardından akademisyenlerimize yönelik Çevrimiçi Ölçme ve Değerlendirme Eğitimleri verdik. Bu dönemde kendi öz kaynakları ile senkron ve nitelikli uzaktan eğitim verebilen ender üniversiteler arasına giren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Uzaktan Eğitim kapsamında öğrenci başarılarının değerlendirilmesi, ölçme ve değerlendirme uygulamalarının en az geleneksel yaklaşımdaki kadar geçerli, güvenilir ve pratik olabilmesi için öğretim elemanlarımıza yönelik çevrimiçi eğitimler düzenledik. 50 farklı ülkeye senkron eğitim verebilen bir altyapıyı oluşturduk. Bu, özellikle pandemi dönemini düşünürsek çok önemli bir rakam. Çok iyi işler yaptık, teknik olarak pek tabii ki bazı aksaklıklar olacak ancak bu aksaklıkların temelinde bizden kaynaklı olmayan alt yapı sorunları var. Örneğin öğrencilerden aldığımız internet kopmaları ya da dersi izlerken düşme gibi sorunların sebebi yurtlarda ya da çoklu kullanıma tanımlı wi-fi sistemleri. Ancak bizim bunun için de çalışmalarımız var. Öğrencilerimiz rahat olsunlar, daha iyi bir sistem için güncellemelerimiz zaten devam ediyordu, bundan sonra da devam edecek. 

 

Öğrenciler, kira ve yurt ücretlerini yüksek buluyor ve barınma sorunu yaşadıklarını söylüyor. Barınma sorunu ile alakalı özel bir projeniz var mı? Üniversitemiz Merkez Kampüs içerisinde bulunan Aydın’ın en büyük kamu yurdu olma özelliğine sahip Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdu ile alakalı önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz çalışmalar var mı? 

Bu konuda Aydın’da ilk defa çağrıda bulunan, hem ev sahiplerini hem de Aydınlı hemşehrilerimizi öğrencilerimize yardımcı olmaya, onlara sahip çıkmaya çağıran benim. Pandeminin olumsuz koşulları ne yazık ki bir takım çevreleri de çıkar odaklı çalışmaya teşvik etti. Afaki fiyatlarla karşılaşan öğrencilerimiz, bu konuda bizlere geri dönüşlerde bulundu. Biz de Aydınlı hemşehrilerimize çağrıda bulunduk. O gün yayınladığımız çağrıda; “İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinde el ele vererek toplumsal dayanışmanın en önemli örneklerinden birini gösterdik. Çocukluğumuzdaki mahalle sıcaklığını hiç kaybetmeyen şehir Aydın, şimdi de sınav arifesinde; pandeminin tüm zorluklarına rağmen ülkemizin geleceğini kurmak için yükseköğretime adım atan çocuklarımızı kucaklayacak. Biliyoruz ki bu samimi şehir, öğrencilerimizi kendi çocuklarından ayırt etmeyecek. Belki bir tas sıcak çorba, belki samimi bir gülümseme ya da içten bir ‘nasılsın?’, bu şehre yakıştığı gibi bu topraklarda hep var olacak. Aydınlı hemşehrilerimiz, ev sahiplerimiz, yurt sahiplerimiz, halkımız Aydın’a yakıştığı gibi hep sevgi ve şefkatle evlatlarımızı ağırlayacak, mezun edip uğurlayacak. Evlatlarımızın en çok yakındığı ev kiraları ve yurt ücretleri konusunda Aydın ve Aydınlılar, mutlaka bu şefkatle ve Aydın’a yakışan hassasiyetle, bu konunun çözümünde Aydın’ın bir aile olduğunu gösterecek, evlatlarımıza yardımcı olacaktır. Bu şehrin samimiyetine, bu şehrin vicdanına, bu şehrin insanlarına güvenimiz ve inancımız tam” ifadelerine yer verdik; Aydınlılar bu çağrıdan sonra öğrencilerimiz için önemli adımlar attılar. Bu konuda minnettarız.

 

Yapımı sona eren ve hizmete giren KYK Yurdu ilimizdeki en büyük yurt binası. Hemen yanına Üniversitemizce tahsisi gerçekleştirilen alana bir erkek yurdu da geliyor. Bu konuda biz elimizden gelen ölçüler doğrultusunda katkıda bulunuyoruz. Yakın zamanda Üniversite öğrencilerimizin yurt ve barınma sorunu kalmayacak.    

 

Haber: Dilan Azizoğlu & Süleyman Diri

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00