Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HAYVANLARDA YAŞAM: ZOOTEKNİ

25.12.2023
Bilim ve Teknoloji

 

Hayvan yetiştiriciliği ve üretimi ile ilgili bir bilim dalı olan zootekni, Veteriner ve Ziraat Fakülteleri çatısı altında olduğu için pek fazla bilinmemektedir. Zooteknistler hayvanların sağlıklı yetiştirilmesi, doğru beslenme ve üremesi için gerekli teknikleri uygulayarak hayvan yetiştiriciliğine katkıda bulunmaktadırlar.

 

Günümüzde zootekni hayvancılık alanındaki tüm gelişmeleri uygulamaya aktaran bilim dalıdır. Zootekni Ana Bilim Dalı broiler (etlik piliç), bıldırcın, pekin ördeği, sülün gibi kanatlı hayvanlar; sığır, koyun, keçi, at, domuz gibi çiftlik hayvanları ve kedi köpek gibi pet hayvanlarında araştırma yapar. Aynı zamanda tüm bu hayvanlardan toplanan bilginin analizi ve ekonomisi ile de ilgilenir. “Biz işin ekonomisinden yetiştiriciliğine, genetiğinden deney hayvanlarına, çiftlik hayvanlarından kedi, köpeğe çok farklı dallarda eğitim veriyoruz. Bu bağlamda zootekni çok renkli, multidisipliner bir bilim dalıdır.” diyen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erbay Bardakçıoğlu ile zootekni konulu bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Zootekni nedir ve zooteknisyenler ne iş yapar?

Zootekni iki türlü değerlendirilebilir. Ziraat Fakülteleri ve Veteriner Fakülteleri kapsamında Zootekni Bölümü bulunmaktadır. Zootekni temel olarak, hayvan yetiştiriciliği ve ıslahını kapsayan bir konudur. Bunun dışında genetik, biyoistatistik, hayvancılık işletme ekonomisi gibi alt dalları da mevcuttur. Bu kapsamda verimlerinden yararlandığımız çiftlik hayvanları olan sığır, koyun, keçi, tavuğun yanı sıra günümüzde öne çıkan kedi-köpek yetiştiriciliği gibi konular da bu disiplinin içine girmektedir. Fare, domuz, koyun, keçi, maymun gibi deney hayvanlarının yetiştiriciliği, bakımı, beslenmesi, üretimi, genetik ıslahı gibi çalışmalar da yapılmaktadır. Üretim sistemleri, gıda güvenliği, biyogüvenlik, hayvan refahı gibi alt konular da bölüme dahildir.

 

Zootekni olarak isimlendirilen bu disiplinin vizyon ve misyonu nedir?

Uluslararası standartlarda eğitim veren, zootekni bilimi ile ilgili tüm konularda araştırma ve yorum yapabilen, hayvancılık alanında yetkin, çağdaş, verimli veteriner hekimler yetiştirmektir. Bu bilimin hem hayvancılık, yetiştiricilik kısmı hem de veteriner hekimlik kısmı vardır. Hayvansal üretim sorunlarına çözümler geliştirerek, ulusal ve uluslararası düzeyde donanımlı zooteknistler yetiştirmektir.

 

Veteriner hekimliği ile zooteknist arasındaki farklardan bahseder misiniz?

Veteriner hekimlik sağlık alanını kapsar, hayvan hastalıkları ile ilgilenir. Hayvan hastalıklarının tanısı, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar gibi konular veteriner hekimlerinin görev tanımına girer. Zootekni ise hayvan yetiştirir ve hayvanın ıslahı, bakımı, beslenmesi ile ilgilenir. Koruyucu hekimlik yani sağlıklı hayvanı hasta etmemeye çalışmak anabilim dalımızın en büyük görevlerinden birisidir çünkü zooteknistler anatomiyi, fizyolojiyi, patojenleri, mikropları, hastalıkları çok iyi bilip, hayvanların hasta olmaması için uğraş vermektedir. 

 

Aydın'da hayvancılığın durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hayvancılık sektörü hangi sorunlarla mücadele ediyor?

Aydın hayvan varlığı ve hayvandan alınan verim bakımından Türkiye'deki en iyi illerden bir tanesidir. Koyun, keçi gibi birçok hayvan Aydın'ın dağ köylerinde yerel halk tarafından yetiştiriliyor. Ovalarda entegre denilen sığırcılık işletmeleri var. Bu işletmeler son derece modern bir şekilde hayvanlara bakıyor, verim elde ediyor ve bunları süt, peynir gibi market ürünü haline getiriyorlar. Aydın, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği içerisinde en çok faaliyet gösteren illerden biridir. Düzenli ve sistemli bir şekilde soy kütük, ön soy kütük çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Yapay tohumlama çalışmaları neredeyse her yerde yapılmaktadır. Aydın hayvancılık anlamında gayet iyi bir durumdadır.

 

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin hayvansal ürünlerini sattığı bir çiftliği var mı?

Sığır yetiştiriciliği, deney hayvanları ve kanatlı ünitelerimiz mevcut. Süt verimleri gayet iyi olan Holstein ve Simmental ırkı sığırlarımız var. Elimizdeki koyunlarla, özellikle yapay tohumlama ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Kanatlı ünitesinde, bıldırcın ve araştırma amaçlı tavuk yetiştiriciliği yapılıyor. Az miktarda olsa da bıldırcın yumurtası ile süt bizlere sunulmaktadır.

 

Bölüm mezunlarının iş imkanları hakkında bilgi verir misiniz?

Veteriner Fakültesi'nin iş olanakları oldukça geniş. 1994 yılı zamanlarında özel veterinerlik yok gibiydi, o dönemde herkes devlete çok rahat girer, tarım il ve ilçe müdürlüklerinde veteriner hekim olarak çalışırlardı. Günümüzde devlet sektöründe veteriner hekim olarak çalışma imkanı zaten var. Pet sektörünün genişlemesi ile klinikler açılmaya başladı. Artık devlet sektöründe araştırma enstitülerinde, yem fabrikalarında, yem katkı maddesi fabrikalarında, balık çiftliklerinde veteriner hekim olarak çalışma olanakları mevcut. Klinikler hastaneleşmeye başladı, kişiler buralarda serbest veteriner hekim olarak çalışabilir. Sucuk, salam, sosis üreten entegre fabrikalarda, mezbahalarda da bölüm mezunu iş bulabilir. Türkiye'de zootekni mezunlarına çok ihtiyaç var. 

 

Zootekni çok geniş kapsamlı bir disiplin diyen mesleğini tutkuyla icra eden Prof. Dr. Hüsnü Erbay Bardakçıoğlu'na kıymetli zamanını bize ayırdığı ve verdiği bilgiler için çok teşekkür ediyoruz.

 

Haber: Harika Kahraman

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00