Akupunktur, binlerce yıl önce uygulanan ve bilinen en eski tedavilerden biri olarak bilinmektedir. Uzak Doğu teknikleriyle uygulanan tedavi, oldukça etkili sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Akupunktur tedavisi, insanlarda olduğu gibi, evcil hayvanları tedavi etmek için de tercih edilmektedir. Akupunktur, veteriner hekimlerin tedavi için başvurduğu yöntemlerden biridir.
Akupunktur tedavisi, iğneler tedavisi olarak bilinmektedir. Uzmanlık gerektiren akupunktur tedavisi, belirlenen bölgelere iğnelerin batırılması ve buna karşın sinirlerin uyarılması ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Evcil hayvanlarda akupunktur tedavisinin detaylarını öğrenmek için, Uzman Veteriner Hekim Samet Çelik ile röportaj gerçekleştirdik.
Merhaba Samet Bey. Röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz ?
Öncelikle hoşgeldiniz. Adım Samet Çelik. 31 yaşındayım. Evli ve 2 yaşında bir kız babasıyım. Aslen İzmirli olup, eğitim hayatımı Bursa’da tamamladım. Üniversite eğitimimi Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamladım. Veteriner bir babanın oğlu olarak küçük yaşlardan beri mesleğin içindeyim. Veterinerlik dalında uzman hekimlerle çalışıp, ileri düzey eğitim alma fırsatım oldu. Hayvanlara olan sevgim beni bu mesleğe yönlendirdi.
Akupunktur evcil hayvanlarda hangi durumlarda uygulanır ?
Öncelikle akupunktur tedavisini uygularken geniş bir yelpazeden söz edebiliriz. Küçük evcil hayvanlarda genel olarak, intervertebral disk bozuklukları, kas ve iskelet bozuklukları, solunum problemleri, alerjik dermatit cilt problemleri, ishal ve birtakım üreme problemlerinde akupunktur tedavisi kullanılmaktadır. Bu tedavi, büyük hayvanlarda ise sırt ve iskelet problemleri, felç, alerjik problemler, solunum, cerrahi olmayan gastroint problemler, üreme problemleri vb. problemlerde tercih edilebiliyor. Tabii bir noktaya daha değinmekte fayda var, akupunktur her zaman var olan problemi tedavi etmek için uygulanmaz. Kas ve iskelet sistemini formda tutmak için de uygulanabilir. Yarışma vb. faaliyetler sürdüren hayvanların fiziksel kondisyonunu yüksek seviyede tutmak için de akupunktur yöntemi tercih edilebiliyor.
Akupunktur tedavisi nasıl uygulanır ?
Akupunktur tedavisi, insanlara nazaran hayvanlarda biraz daha zor olabiliyor. Tedavinin farkına varamayan hayvanlar hırçın davranış tutumları sergileyebiliyor. Bu durumlarda sakinleştirici iğneler kullanılabiliyor. Akupunktur tedavisinin hayvanlardaki en yaygın kullanımı genellikle ağrıya yönelik tedavilerdir. Akupunktur, 0.2 cm inceliğinde çelik iğnelerin belirlenen bölgelerde deri altına yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir. Belirlenen bölgelere iğneleri yerleştirerek merkezi sinir sisteminde spesifik değişiklikler meydana getirip, sinirleri uyarmak amaçlanır.
Akupunktur ağrılı bir tedavi midir ?
Akupunktur rahatsız edici düzeyde ağrılı bir tedavi değildir. Küçük hayvanlarda neredeyse hiç ağrı hissedilmez. Hırçın davranışlar sergileyen kedi vb. hayvanlarda yine de sakinleştirici uygulanabilir. Büyük hayvanlarda ise iğnelerin çapı daha yüksek ölçüde olduğu için bir miktar ağrıya yol açabilir. Genel olarak çoğu hayvanda ağrıdan ziyade rahatlama ve uyku haline geçiş gözlemlemekteyiz. Nadiren de olsa ağrı, uyuşma ve kramp gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Akupunktur tedavisini uygulamak hayvanlar için güvenilir mi ?
Akupunktur, gerekli bilgi birikimine sahip, uzmanlaşmış hekimler tarafından uygulandığı takdirde oldukça güvenilir tedavi türlerinden biridir. Yan etkileri yok denemez fakat oldukça nadir ortaya çıkar. Tedavi süreci başladıktan sonra yaklaşık iki gün boyunca hayvanlarda rahatsız edici tutumlar gözlenebilir. Genel olarak ise uykulu bir tutum sergilerler. Fakat bu yan etkiler, hayvanın iyileştiğine dair gösterge olarak kabul edilir.
Hayvanlar Akupunkturdan en yüksek verimi nasıl alabilir ?
Tedavinin başarı yüzdesi çok değişkendir. Uygulayan hekimden, uygulanan hayvana kadar değişiklik gösterir. Stimülasyon yöntemine (ne kadar uygulanacağı) göre bir planlama gerçekleştirilir. Kronik rahatsızlıklar için daha uzun tedavi uygulanabilirken, sakatlanma ve burkulma gibi rahatsızlıklarda daha kısa tedavi uygulanabilir. Örneğin felç geçiren bir hayvana, felç geçirdikten hemen sonra akupunktur tedavisi uygulandığı takdirde, tedaviden alınan verim artmaktadır .
Sorularıma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Son olarak, akupunktur tedavisini tercih ederken nasıl bir veteriner hekim tercih etmeliyiz?
Öncelikle lisans sahibi ve uzmanlaşmış bir hekim tercih edilmelidir. Akupunktur her ne kadar ilkel ve Uzak Doğu tedavisi olsa da, tedaviyi uygulayan veteriner hekim, akupunktur dalında eğitimden geçmiş olmalıdır. Veteriner hekim, gerçekten hangi tedaviyi uygulayacağını kestirebilen bir tecrübeye sahip olmalıdır.
Haber & Fotoğraf: Egecan Yapsık
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...