Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HAYVAN KEMİKLERİNDEN SANAT ESERİ

22.06.2022
Kültür Sanat

Uğraş veya hobi, yapılması zorunlu ve gerekli olmayan, kişinin mesleğiyle ilgili olan ya da mesleğinin dışında kalan yetenek ve becerilerin tümüne verilen isimdir. Her insanın kendine özgü yetenek ve özellikleri vardır. Bu yetenekleri keşfedip peşinden gidenler, ortaya bir sanat eseri çıkarır. Fiziksel madde veya sanatsal yaratım olan sanat, estetiği temel alan olguları kapsar. Özellikle göze hitap eden görsel sanatlar; minyatür, tasarım ve resimden oluşan süsleme sanatıdır. Bu sanat, güzellik ve zevkleri hedef alarak kişinin haz duygularıyla ilgilenir. Kimi zaman kendine has incelikleriyle işlenen minyatür; kimi zaman ise tesbih, duvar süsü ve telefon tutacağı gibi eserleriyle göz dolduruyor. Hobilerinin peşinden giderek, kasaptan aldığı hayvan kemikleriyle, sanata imza atan 61 yaşındaki emekli Görsel Sanatlar Öğretmeni Nesibe Sözen’den söz etmek gerekir… 

 

‘‘Kemik çok özel bir malzeme…’’

Kullanılmış ya da bilinmeyen bir malzeme üzerinde çalışmanın kendisine keyif verdiğini dile getiren emekli Görsel Sanatlar Öğretmeni Nesibe Sözen, “Ben Aydın’ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli bir eğitimciyim. 30 yıldır bu işle uğraşıyorum. Hayvan kemiklerini kasaptan alıyorum, bazen ücretli bazen ücretsiz olabiliyor. Kemiğe ulaşım kolay fakat, temizlik aşaması oldukça zor. Kesme ve şekil verme işini, kendi atölyemde, kendi malzemelerimle yapıyorum. Kokusundan kurtulup, renginin beyazlaması  için aylarca ve haftalarca kemiği suda kaynattığım zamanlar oluyor. Göze hitap etmesi açısından, üzerinde uzun süre çalışıyorum.” dedi. Kemiğin ön aşamasından bahseden Sözen, “Ön aşaması çok zahmetli olan bu kemik işi, boyama evresine gelene kadar bayağı uğraş gerektiriyor. Bu kemikleri, minyatür, kolye, takı ve duvar süsleri gibi hediyelik eşyalara  dönüştürüyorum. Hayvan kemikleri ile Osmanlı kültürünü, minyatürle yansıtıp çeşitli figürler elde ediyorum.” dedi.

 

‘‘Yıllardır kemik üzerinde çalışıyorum…’’

30 yıl çalışıp emekli olan Nesibe Sözen, “61 yaşındayım, öğretmenlik yaptığım yıllarda da bu tür çalışmalar yapıyordum. Her zaman kendi  hobilerimin peşinden gittim. Emekli olduktan sonra bu işle daha fazla uğraştım ve hala devam ediyorum. Zamanla yapılan işlerim beğenildi ve talep çoğaldı. Bu talepler doğrultusunda, hiçbir zaman ticari bir beklentim olmadı. Bunu tamamen kültür projesi olarak gördüm ve böylece hayvan kemiklerinden sanat yapmayı öğrenmek isteyenlere kurs verdim.” dedi. Yaptığı sanata gelen talepleri, değerlendiren Nesibe Sözen, “Ben bu topraklarda, doğup büyüdüm ve bu topraklara değer katmak istedim. Sonra bunun ticari taleplerinin olduğunu görüp, Yenipazar’da ve dışarıdan gelen istekleri karşılamaya çalıştım hala da devam ediyorum.” dedi. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde, kemik işlemeyi hedeflediği resim atölyesini açtığını ifade eden Nesibe Sözen, “Daha sonra Halk Eğitim’e bağlı olarak kurslara başladım. Hobilerini kazanca dönüştüren kursiyerler, yaptıkları eserleri satmaya başladılar ve bu onların mesleği haline geldi. Kişisel sergiler açıp, diğer sanatçı arkadaşlarla bir araya gelerek ortak sergilerimiz oluyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Haber & Fotoğraf: Belçim Kılıçkıran

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00