Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HAYVAN DOSTLARIMIZA ENGELSİZ BİR HAYAT

14.11.2022
Yaşam

 

Kocaeli’nin küçük bir ilçesi olan Dilovası’nda yaşayan üç çocuk babası Abdülmenaf Çelik, kendi evlatları gibi sokakta yaşam mücadelesi veren dilsiz evlatlarımıza da babalık yapmakta, kucak açmaktadır. Abdülmenaf Çelik,  birkaç parça demir ve plastik numune ile hayvanlar için yaptığı yürüteçler hayvan severlerin ilgi odağı haline geldi.

 

Dört yılda altı yüz hayvan 

Küçük numunelerle başlayan bu serüvenin şu an gelmiş olduğu nokta hakkında konuşan Abdülmenaf Çelik, “Dört yılda altı yüze yakın engelli hayvan dostumuza yürüteç yaparak hayatlarını kolaylaştırmaya çalıştım. Hayvanlar ne kadar bizim hayatımızda aktifse bizlerin de o kadar aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Hayatlarımız bir pamuk ipliğine bağlıyken, bulunduğumuz ekosistemi bozmadan sağlıklı bir hayat geçirelim, birbirimizi destekleyelim. Onlar bize emanetler” sözleriyle bulunduğu durumdan bahsederek sıkıntılarını dile getirdi.

 

Yasa bu uğurda görev yapanlarla yapılsın

Hayvan hakları ve Hayvan Hakları Yasası hakkında da konuşan Çelik, “Yasaların hayvan hakları dernekleri ve bu konuda gönüllü olanlarla birlikte değerlendirilmesini isterim. Bu uğurda çok çalışan emek harcayan, bire bir her şeye şahit olan bir kesim mevcut. Beraber çalışılırsa daha sağlıklı ve caydırıcı yasalar çıkarılabilir. Belediyelerin barınakları daha konforlu, yaşanabilir bir hal alabilir diye düşünüyorum” şeklinde konu hakkındaki düşüncelerini belirtti. 

 

Cino yeniden doğdu

Hayvan haklarından bahseden Çelik, daha sonra kendisini etkileyen bir hayvan dostunu ise şöyle anlattı: “İstanbul’da Cino adında bir köpek vardı. Dört ayağı da problemli ve yatak yaraları çok olan, hiçbir şekilde ayaklarının üzerinde duramayan ve devamlı yatan bir hayvandı. Biz yürüteç yaptıktan bir ay sonra ayakta durmaya başladı. İki ayda yürüteç ile yürümeye ve üç ayın sonunda da Cino, yürüteç olmadan hayatına devam etmeye başladı. Bunun için Cino yeniden doğdu diyebiliriz.” 

 

Hayvanlardan insanlara sevgi köprüsü

Yaptığı çalışmalardan ve atölyesinden de söz eden Abdülmenaf Çelik, “Dilovası’nda yaşam atölyesini kurduk. Burada tüm Türkiye’ye hatta Avrupa’nın belli yerlerine sevgi köprüsü kurduk. Okullarımızda çocuklarımıza konferanslar vermeye başladık. Tüm niyetimiz, amacımız iyi bir neslin yetişebilmesi. Çabamız, iyiliği ulaştırabileceğimiz kadar çok kişiye ulaştırmak” olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “En büyük amaçlarımdan bir tanesi de hayvan sevgisi üzerine çocuklarıma merhamet aşılamak, merhamet dünyayı ayakta tutar. İyilik insanın emniyet kemeridir. Bizim kendimize dert ettiğimiz şeyler başkası için şükür sebebi iken bunlara kayıtsız kalmayarak sadece engelli hayvanlara değil, maddi durumu kısıtlı ailelere ulaşmaya, dertlerine ortak olmaya çalışıyorum.” 

 

Hayatımın merkezinde sevgi ve hoşgörü var

Yaptığı çalışmalar ve hayvan dostlarımız hakkında bilgi veren Çelik, son olarak ise şunları kaydetti: “Ben hayatımın merkezine sevgi ve hoşgörüyü, güzelliği koyan biriyim. Doğru yolu bulmalıyız. Bu iyilik hareketine yüreğinde sevgi, şefkat ve merhamet olan herkesin destek olmasını, yaşanabilir bir dünya için adım atmasını istiyorum. Sizlere de bu güzel desteğiniz için teşekkür ediyorum.”

 

Haber: Esra Utku

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00