Son yıllarda oldukça popülerleşen elektronik sigara, zararsız olduğu düşünülerek gençler arasında oldukça fazla kullanılıyor. Görüntüsü, kokusu ve içerisindeki aromalar sayesinde zararsızmış gibi görünen bu sigaralar özellikle de sigarayı bırakmaya çalışanlar tarafından çok fazla kullanılıyor. Yeşilay’ın paylaştığı verilere göre, elektronik sigara her içildiğinde 0-36 mg/mL arasında nikotin alınıyor. Normal bir sigarada ise bu oran 9-20 mg/mL arasında değişmektedir.
Bu haberde, normal bir sigara kadar zararlı olan ve nikotin bağımlılığının hızla artmasına neden olan elektronik sigaranın zararlarını inceledik ve uzman doktorlara sorduk. Konu hakkında Aydın Atatürk Devlet Hastanesine bağlı Göğüs Hastalıkları bölümünde görevli Uzman Doktor Suna Bilgin Bayrak, Aydın Devlet Hastanesine bağlı Göğüs Hastalıkları bölümünde görevli Uzman Doktor Arzu Pınar, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Doktor Özgür Ermişler’den görüşler aldık.
En az sigara kadar zararlı
Çok masum görünen fakat en az sigara kadar zararlı olan bu maddenin kullanımının çok yaygın olduğunu belirten Bayrak, “Bu ürün su buharı sayesinde içiliyor ve tüketiciler, içerisinde bulunan 7 binden fazla zararlı maddeyi kontrolsüz şekilde tüketmiş oluyorlar. Bu maddelerin çoğu kanserojen maddelerdir; bu yüzden de kullanıcılar nefes darlığı, astım, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklara yakalanabilirler. Uzun vade kullanımda ciğerlerde su toplanmasına neden oluyor; bu da ileride akciğerlerde katılaşmaya neden olur. Sünger gibi olan akciğerlerimiz katılaşır ve esneme kabiliyeti bozulur. Kullanıcılar şunu unutmamalı, akciğer kendini yenileyebilen bir organ değildir, hasar oluşursa bunun geri dönüşü olamayabilir.” dedi.
Sigara bırakma yöntemi değildir
“Sigarayı bırakmaya çalışıp elektronik sigara kullanan bireyler kesinlikle böyle bir hata yapmamalı.” diyen Bayrak konu hakkında, “Sigarayı bıraktıklarını zannederken aslında daha kötü bir şeye bağlanmış oluyorlar. Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler bu tarz maddeler yerine psikolojik destek almalıdır. Sigarayı bırakmak için bu yöntemi kullanan kişiler, yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olurlar. Çünkü elektronik sigara, yaklaşık 25-30 defa çekildiğinde 1 sigara içmiş kadar etkili oluyor. Kullanıcılar, gün boyu içtiklerinde 1 paket sigarayı geçmiş oluyorlar, bu durum da daha fazla nikotin alınmasına sebep oluyor. Çok fazla aroması olması bir pazarlama stratejisidir. Lütfen bunların zararsız olduğuna inanıp içmeyin.” şeklinde açıklamada bulundu.
Hastalıklara davetiye çıkarıyor
Bu maddenin uzun vade kullanımında, Elektronik Sigara ve Vaping Kullanımına Bağlı Akciğer Yaralanması (EVALI) hastalığına neden olacağını söyleyen Uzman Doktor Arzu Pınar, “Elektronik sigaranın içerisindeki likitlerde bulunan kimyasal maddeler, akciğerlerde enfeksiyona sebep olur ve akciğerlerde yaralanmalara neden olur. EVALI’nın belirtileri; nefes darlığı, göğüs ağrısı, kuru öksürük, bazen ateş, yorgun hissetme, bulantı ve kusmadır. Bu şikayetler ile hastaneye gelen hastalara tomografi ve göğüs röntgeni çekilir ve sonuçlara göre durum değerlendirilir. Tedavi sürecinde hastanın sonuçlarına bağlı olarak sıvı, oksijen, ilaç desteği sağlanır. Hasta belirtileri fark ettiği an muayene olmalıdır, tedavi olmazsa ciğerlerde kalıcı hasar kalabilir.” sözleriyle elektronik sigaranın zararlarına değindi.
Böbrek yetmezliğine neden olabilir
Elektronik sigaranın, sadece ciğerlere değil üreme ve böbrek sağlığına da zarar verdiğini belirten Dr. Özgür Ermişler elektronik sigaranın böbrekler üzerindeki etkilerini, “Sigara/elektronik sigaranın böbrek, böbrek pelvisi, üreter ve mesane karsinomu gelişmesini kolaylaştırıcı etkisi bulunur. Bunların dışında sigaranın böbrek fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu biliyoruz bunlar dışında da böbrek hastalarında böbrek yetmezliğinin gelişmesini olumsuz şekilde hızlandırır.” şeklinde açıkladı.
Sadece fizyolojik değil psikolojik sorunları da yanında getiriyor
Elektronik sigaranın üreme hormonlarını olumsuz etkileyip kısırlığa ve mesane kanserine neden olabileceğini belirten Ermişler, “Elektronik sigara da tıpkı sigara gibi erkeklerde spermiogram kalitesini azaltıyor ve üreme hormonu sistemi disfonksiyonuna neden oluyor. Tüm bu durumların yanı sıra prostat kanseri için pek çok risk faktörü (genetik, beslenme, ırk, hormonal faktörler gibi) biliniyor. Sigara prostat kanseri riskini artırmakla kalmaz, hastalığın şiddetini artırıp seyrine olumsuz etki eder elektronik sigaranın zararları saymakla bitmez, bir diğer zararı da cinsel hayatı etkilemesidir. Elektronik sigaranın içinde bulunan yüksek seviyedeki nikotin, cinsel organa yönelik kan akışını yavaşlatır. Elektronik sigara kullanan erkeklerin, cinsel hayatında sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalma riski yaklaşık iki kat daha fazladır, bu durum kişi de psikolojik sorunları da beraberinde getirmiş olur.” diye belirtti.
Uzmanlar elektronik sigaranın uzun süre kullanımı hakkında kullanıcıları uyararak, sağlıklı ve uzun bir hayat isteyen bireylerin bu tür maddelerden uzak durmaları gerektiğini bildirdi.
Haber: Ahmet Turğut
DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”
Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...
TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’
Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...
HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI
Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...
OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA
Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...
İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...
KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN
Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...
Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...
SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN
Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...
Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...
DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI
Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...