Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HASTALIKTAN DOĞAN GÜZELLİK: HETEROKROMİ

28.05.2024
Sağlık

 

Günümüzde göz hastalıkları çok yaygın bir hal almıştır. Göz hastalıkları arasında yaygın olmayan bir hastalık vardır ki adı heterokromidir. Heterokromi hastalığı göz içerisinde bulunan renk değişimleridir. Heterokromi hastalığının insan üzerindeki etkisi ve yaratabileceği sorunları Op. Dr. Emine Hızal Kocaoğlu bizlere aktardı. 

 

Göz hastalıkları uzmanı olan Op. Dr. Emine Hızal Kocaoğlu, Heterokromi hastalığı hakkında bizimle bilgilerini paylaştı. Eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayan Emine Hızal Kocaoğlu, mezun olduktan sonra Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde göz ihtisası yapmış olup, yaklaşık 8 yıldır Aydın’da bir özel hastanede  uzman göz hekimi olarak çalışmaktadır. Heterokromi doğrultusunda yapmış olduğumuz röportajda, hastalığı daha iyi tanıyor ve öğreniyoruz. 

 

Heterokromi nedir?

Heterokromi aslında genetik bir durum olmakla beraber,  kelime anlamı renk farkı demektir. Daha çok kendini göz çevresinde göstermektedir. Gözdeki melanin pigmentinin farklı dağılması sebebiyle oluşur. Sonucunda renk farklılaşması olabilir. Bir gözün mavi diğer gözün yeşil olması durumuna tam heterokromi deniyor. Kısmi heterokromi ise bir göz içerisindeki renk farklılığına deniyor. 

 

Heterokromi hastalığının sebep olduğu rahatsızlık sadece gözde renk değişmesi midir?

Altta yatan başka bir sebep yoksa bu hastalık sadece gözde renk değişimine sebep oluyor. Bu hastalık genetik bazı sendromlar sonucu da ortaya çıkabiliyor. Sonuçta farklı hastalıklar da heterokromiye eşlik edebiliyor. Hastalık eğer doğuştansa sorun olmuyor ama daha sonradan ortaya çıkıyorsa altında yatan bir hastalıktan şüphelenilir. Fuks üveiti ve sturge-weber sendromu bu hastalıklara örnek olabilir. Heterokromi sadece kendi başına oluşum gösteriyorsa kozmetik açıdan kişide farklı bir görüntü oluşturmak dışında bir etkisi yoktur. Ayrıca kişinin gözüne almış olduğu bir darbe sonucu veya kullandığı ilaçlar doğrultusunda bir yan etkiden dolayı gözde lekeler oluşması heterokromi sayılabilir. 

 

Heterokromi yaygın bir hastalık mıdır?

Öncelikle heterokromi bir hastalık değil varyasyondur. Tam heterokromi dediğimiz iki gözün farklı renkte olma durumu çok yaygın değildir, kısmi heterokromi dediğimiz duruma biraz daha sık rastlanılır, çünkü bu durum gözde çok küçük etkileri olan lekeler ya da renk değişimlerinden ibarettir. Bazı durumlarda hastalığın kişide çok az olması sonucunda çok fark edilmediği bile oluyor. Genellikle kısmi heterokromiler fark edilemiyor. Birbirine yakın renk değişimleri olduğu için yeşil ve mavi renkleri ayırt edilmeyebilir. 

 

Heterokromi hastalığı aile tarafından bir sorun olarak görülüyor mu?

Bilinçli ailelerin bu durumu çok sorun ettiğini düşünmüyorum açıkçası. Ayrıca sorun eden bir aile ile de iş hayatımda karşılaşmadım. Durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen aileler çocuklarını kontrol amaçlı muayene etirirler ve sonucunda korkulacak bir varyasyon olmadığını anlayabilirler. 

 

Heterokromi hastalarının sosyal yaşamda sıkıntı çekebileceğini düşünüyor musunuz?

Çocukluk çağında belli başlı sorunlarla karşılaşabilirler. Akranları tarafından zorbalığa uğrayabilir. Ayrıca bu durumun kişinin kendi kişisel gelişimine bağlı olduğunu düşünüyorum. 

 

Heterokromi hastalığı hakkında eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu durumu hastalık olarak görmediğimi söylemek isterim. Kişilerin gözlerinin bu şekilde daha güzel göründüğünü ve bununla barışık olmalarını isterim. 

 

Heterokromi hastalığı hakkında bizimle röportaj yapan ve bize bilgilerini, tecrübelerini aktaran Op. Dr. Emine Hızal Kocaoğlu’na  teşekkür ederiz.  

 

Haber: Halil İbrahim Serdar

 

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA

  Osmanlı İmparatorluğu'nda sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürü, toplumun temel değerlerinden ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

SIK RASTLANIP AZ BİLİNEN HASTALIK: KURDEŞEN

  Vücudumuzda bir bölge kaşındığı zaman hafife alır, kaşıyıp geçmesini bekleriz. ...

İNCİR BİR MEYVE Mİ ÇİÇEK Mİ?

  Aydın deyince aklımıza ilk incir, incir deyince de aklımıza ilk ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00