Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi


HANIMLARDAN EV EKONOMİSİNE DESTEK SUNAN SANAT: AMİGURUMİ

11.04.2022
Ekonomi

Hayal dünyalarını şekillendiren  ve gelişimleri için oyuncaklarla oynamaları gereken çocukların, sağlıklı oyuncak seçimi oldukça önemli bir konudur. Son dönemlerde ise  plastik ve sağlıksız oyuncaklara karşı adeta bir alternatif ve rakip olan Amigurumi sanatı ön plana çıkmaktadır.  Birçok ev kadınının uğraşı haline gelen “Amigurumi” sanatı hem kadınların bu sanatı öğrenmesine hem de yaptıkları çalışmaları satıp elde ettikleri gelir ile ev ekonomilerine destek sunmaktadır. 
Örgüden bebekler tasarlayan ev hanımı aynı zamanda amigurumi tasarımcısı Sema Yavaş, örgü bebek yapımının inceliklerini ve faydalarının neler olduğunu aktardı.

“Amigurumi sanatına hobi edinmek için başladım”

43 yaşındaki ev hanımı Sema Yavaş ilk olarak amigurumi sanatına, Aydın Efeler Halk Eğitim Merkezi’nden eğitim alarak başladığını ve  bu işe başlama amacının ilk olarak hobi edinmek olduğunu  dile getirdi. Yavaş, “Önceden de bu tarz el sanatlarına ilgim vardı ve farklı el sanatlarını da yapmaktayım. Çocuklarım büyüdükten sonra ise daha bir vakit ayırabildim el sanatlarına.  Zamanla ise amigurumi sanatını duydum ve ilk olarak öğrenmeye araştırarak başladım. Ve sonrasında eğitim alarak bu sanatı öğrendim.Daha sonra bu sanata olan ilgim arttı. Şimdi ise  sayısız bebek yaptım ve farklı modeller öğrenerek yapmaya devam ediyorum” diye aktardı.

Amigurumi Japon kökenli bir kelimedir
Amigurumi sanatı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Japon kökenli bir kelimedir ve bir tığ yardımıyla örülüp içi doldurulmuş oyuncak anlamına gelmektedir.  Buradaki  püf noktaları paylaşan  Yavaş, “Her türlü ipten amigurumi yapılabilir ama kullanmış olduğunuz ipin çok ince olmaması sizin için daha iyi olur çünkü bu sizi fazlasıyla  uğraştırabilir. Kolay kolay yıpranmayan ve kopmayan bir ip tercih etmeniz de hem sizin açınızdan hem de oyuncağınızın uzun ömürlü olması bakımından önemli bir faktördür. Bebekler için uygun olansa tüysüz, pamuklu yünler amigurumi oyuncaklar için en ideal biçimidir.  Piyasada satılan birçok oyuncak yerine organik doğal  ve sağlıklı olan amigurumi oyuncaklarını  ailelere tavsiye ediyorum “ dedi.

“Plastik ve sağlıksız oyuncaklar yerine örgü bebekleri tercih edin” 
Sema Yavaş: “Amigurumi, çocuklarımız için çok sağlıklı bir oyuncak. Kanserojen madde içermiyor, diğer oyuncakları bu anlamda tehlikeli buluyorum içinde kimyasal maddeler ve plastik dokular olabiliyor. Amiguruminin bir diğer özelliği de ömürlük olmasıdır. Yani ne eski oyuncaklar gibi çabucak bozulup kırılabilir ne de başka bir şey olabilir. Çocuklar için hem sağlıklı olmasından dolayı hem de eğlendirici olmasının yanı sıra plastik ve sağlıksız oyuncaklar yerine tercih edilebilecek seçenek sunması açısından oldukça önemli. Kısaca avantajlarını sayacak olursam; tamamen organik iplerden örülmesi, el yapımı olması, yıkanabilir olması, boya içermemesi, içine doldurulan elyafın bakteri üretmemesi, kanserojen madde içermemesi, küçük ve sert parçalarının olmamasıdır.”

“Bebekleri tığ ile örüyorum’’
Amiguruminin yapılışı hakkında da bilgilendirmelerde bulunan tasarımcı Sema Yavaş, örnek ve fotokopilerimiz var onlara baka baka genellikle tasarımını kafamızda oluştururuz. Bakmadan yapamıyorsunuz belli bir sayı yaptığınız için sayı takibi yapmadan yapamıyorsunuz.  Bebekleri, tığ ile örüyorum. Seçtiğiniz örgü ipliğine göre önerilen numara ve ebatta bir tığ kullanmaya dikkat edilmelidir. Uygulamasını yapacağınız bir amigurumi oyuncak için, çalışmanın tamamında aynı numara tığ ve ipliği kullanmak, çalışmanızı şemaya en uygun şekilde tamamlamanızı sağlar. Dolgu malzemesi olarak kesinlikle antibakteriyel silikon elyaf kullanılmalıdır. Böylelikle  daha sağlıklı ürün ve oyuncaklar yapmış olursunuz.’’ diyerek bilgilerini aktardı.

“Bebek satışlarını sosyal medya hesabımda gerçekleştiriyorum” 
Sosyal medya hesaplarından sipariş aldığını kaydeden Yavaş, “Satışlar  arada oluyor, ama ben yine de sanatımı icra ediyorum. Yaptığım bebekleri  bazen de gönlümden gelerek  çocuklara hediye ediyorum. Bebekleri çocuklara hediye ettiğim zaman onların yüzündeki mutluluğun her şeye değer olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

"Ev hanımlarına muhakkak  amigurumi sanatını  öğrenmeyi öneriyorum’’
Son olarak düşüncelerini ekleyen Sema Yavaş, “Ev hanımlarına  muhakkak amigurumi sanatını öneriyorum. Bir şeylerle meşgul olmak gerçekten çok güzel. Yaptığın işler bitince ve ortaya güzel, içine sinen bir ürün çıkınca insanı tarifsiz bir mutluluk ve keyif kaplıyor işine daha bir hevesle sarılıyorsun. İnsanların eli neye yatkınsa o işle uğraşmalı ve kendini geliştirmeye devam etmelidir” dedi.

 

Haber & Fotoğraf: Dilan Özkan

EN ÇOK OKUNANLAR

DÜNYA ŞAMPİYONU MÜCAHİT KULAK: “DURMAK YOK, RİNGE DEVAM”

  Dünya şampiyonluğu, spor dalında en iyi olanın taşıdığı prestij ve ...

TARİHE TANIKLIK EDEN MÜZE ‘‘ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ’’

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi (Ulucanlar Cezaevi), 1925 ve 2006 yılları ...

HAYVAN DOSTLARIMIZDA KAN PARAZİTİ HASTALIĞI

  Her canlı dönem dönem sağlık sorunları yaşamaktadır. Bu sağlık sorunlarının ...

TOPRAĞIN BİLİMİ PEDOLOJİ

  İnsan ve diğer tüm canlıların hayatına devam edebilmesi için toprak ...

CUMHURİYET’İN İLK KADIN MUHTARI: GÜL ESİN

Mustafa Kemal Atatürk, her zaman Türk kadınını modern toplumun simgesi ...

HAMAMÖNÜ EVLERİ

Türkiye’nin birçok şehrinde birbirinden güzel evler bulunmaktadır. Peki ya Ankara’nın ...

KADINLARIN VAZGEÇİLMEZ GİYSİSİ: KIRAS-FİSTAN

  Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait birçok yerde yıllardır ...

DÜNDEN BUGÜNE: URLA SANAT SOKAĞI

  Asıl adı Zafer Caddesi olan sokak, 2010 yılından sonra bir ...

TÜRKİYE'NİN İLK MATEMATİK MÜZESİ

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Türkiye'nin ilk matematik müzesi olma özelliğine sahip ...

HAMUR YAĞI MUCİZESİ

Zeytinyağı mucizesini bilmeyen yoktur. Kalp ve damar sağlığı başta olmak ...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü

Öğrenci Uygulama Haber Sitesi
+90 256 218 20 00